Frigarui cu file de porc

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 450 kcal/portie
Se serveste cu salata de rosii

Ingrediente:

  • 250 gr file de porc taiat felii subtiri
  • 75 gr sunca fiarta taiata fasii
  • 3 castane chinezesti taiate felii subtiri
  • 1 l. c. sos de soia
  • 1 l. c. sos de stridii
  • 1 l. c. otet
  • 1 l. c. zahar
  • cateva picaturi de ulei de chili
  • 1 1/2 l. s. amidon
  • 1 1/2 l. s. sherry
  • 1 ou
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

  1. Fileul de porc, sunca si castanele se pun pe rand pe frigarui mici.
  2. Din sosul de soia, otet, zahar, sosul de stridii si uleiul de chili se prepara o marinata in care se pun frigaruile si se lasa in frigider 3 ore.
  3. Din amidon, sherry si ou se face un aluat subtire.
  4. Frigaruile se trec prin aluat si se prajesc in ulei.

Pofta Buna!

Lasagne la cuptor

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 200 gr aluat de taitei (sau foi de lasagna din comert)
  • untura pentru uns tava
  • 200 gr de carne tocata de vita
  • o ceapa
  • un catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • oregano
  • maghiran
  • 2 foi de dafin maruntite
  • 250 ml suc de rosii
  • 300 gr de cas (cascaval)
  • 200 ml smantana

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie marunt, usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu carnea tocata.
  2. Se pune intr-o tigaie si se prajeste putin amestecand. Adaugam condimentele si 150 ml suc de rosii si 100 ml de smantana.
  3. Amestecam si lasam sa scada putin. Punem apoi deoparte sa se raceasca.
  4. Luam o tava dreptunghiulara cu peretii mai inalti, o ungem si aranjam o foaie de lasagna, un strat de umplutura de carne, felii subtiri de cas si tot asa pana incheiem cu o foaie de lasagna.
  5. Batem intr-un castronel sucul de rosii ramas cu smantana ce-o mai avem si cu restul de cas ras si compozitia rezultata o punem pe deasupra ultimei foi.
  6. Se da la cuptor cam 30-40 de minute.
  7. Se serveste cu busuioc.

Pofta Buna!

Moussaka

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Tim de odihna: cca 1 1/2 ora
Cca 850 kcal/portie
Se serveste cu salata taraneasca

Ingrediente:

  • 4 vinete mijlocii
  • sare
  • 140 ml ulei de masline
  • 400 gr carne tocata de miel
  • 2 cepe taiate marunt
  • 100 ml vin alb sec
  • 4 rosii rascoapte
  • piper negru macinat
  • 6 l. s. cascaval razuit
  • 1 sos Besamel

Mod de preparare:

  1. Se taie vinetele in felii groase de 1/2 cm. Se sareaza si se lasa aproximativ 1 1/2 ora sa se odihneasca.
  2. Se pun 2 linguri de ulei la incins si se prajeste carnea tocata impreuna cu ceapa 1/4 ora. Se stropeste cu vin. Rosiile se cresteaza, se oparesc cu apa fierbinte, se indeparteaza coditele, coaja si semintele si se adauga la carnea tocata.
  3. Compozitia se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se inmoaie la foc mic 1/4 ora.
  4. Se incalzeste cuptorul la 200 C.
  5. Se prajesc feliile de vinete in uleiul ramas. Se lasa sa se scurga de ulei. Intr-o tava (cca 28 cm) se aseaza in straturi alternativ, felii de vinete si compozitia de carne tocata.
  6. Fiecare strat se pipereaza. Ultimul strat va fi de vinete.
  7. Se toarna sosul Besamel peste Moussaka.
  8. Deasupra se presara cascaval si se da la cuptor aproximativ 1/2 ora.

Pofta Buna!

Pizza de legume colorata

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 730 kcal/portie
Se serveste cu un pahar de chianti (vin)

Ingrediente:

  • 1 aluat conform retetei
  • 1 lingura ulei
  • cate un ardei rosu, galben, verde
  • 100 gr praz
  • 4 ardei iuti murati
  • 300 gr broccoli (sau conopida)
  • 1 catel de usturoi
  • 100 gr pasta de tomate
  • 200 gr rosii in bulion (conserva)
  • piper macinat proaspat
  • boia de ardei dulce
  • oregano sfaramat
  • 200 gr cascaval

Mod de preparare:

  1. Se prepara aluatul. Se unge o forma pentru pizza. Ardeii se taie in doua, se curata si se taie cuburi. Prazul se taie rondele. Ardeii murati se taie marunt.
  2. Broccoli sau conopida se desface in bucati, iar tulpina se taie felii.
  3. Usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu pasta de tomate si cu rosiile. Cuptorul se incalzeste la 220 C.
  4. Din aluat se intinde o foaie de marimea formei de pizza, se aseaza in aceasta si se unge cu pasta de tomate. Se aseaza legumele uniform peste pasta de tomate, se condimenteaza cu sare, piper, boia si oregano si se presara cu cascaval.
  5. Se coace in cuptor cca 20 de minute.

Pofta Buna!

Cocktail “Rudolfo”

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 4 cuburi de gheata
  • 2 cl rom maro
  • 2 cl Amaretto (lichior de migdale)
  • 2 cl votca
  • 4 cl suc din fructele pasiunii
  • 4 cl suc de ananas
  • 2 cl zeama de lamaie
  • 2 cl sirop de granate (rodii)
  • 1/2 felie ananas
  • fructe de sezon

Mod de preparare:

  1. Cuburile de gheata se pun in pahare mari (trebuie sa cuprinda 1/2 litru lichid).
  2. Deasupra se toarna rom, Amaretto, votca, suc de fructe si suc de granate. Se amesteca bine totul.
  3. Felia de ananas se taie in bucati mici si se adauga in pahar.
  4. Paharul se orneaza cu un betisor ornat cu fructe de sezon. Se serveste cu paiul.

Pofta Buna!

Cocktail “Tigerlilly”

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 125 gr caise din conserva
  • 2 l. s. zeama de lamaie
  • 1 cl rom alb
  • 1/2 l. s. zahar
  • 100 g lapte acru 1,5% grasime
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zahar tos
  • 1/2 albus
  • 1 cub de gheata

Mod de preparare:

  1. Se omogenizeaza cu mixerul caisele, zeama de lamaie, romul si zaharul.
  2. Se adauga laptele acru si se amesteca cu mixerul pe turatia cea mai mica.
  3. Se amesteca coaja de lamaie cu zahar tos si se toarna albusul pe o farfurie mica. Marginea paharului se trece prin albus si pe urma in amestecul de zahar si coaja de lamaie.
  4. Se lasa sa se usuce.
  5. In pahar se pune mai intai cubul de gheata si cu grija se toarna bautura deasupra.

Pofta Buna!

Cocktail de fructe “Vis de Java”

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 4 cl suc natural de piersici
  • 4 cl suc natural de banane
  • 4 cl suc natural de maracuja
  • 2 cl suc de granate
  • apa tonica
  • 1 felie de piersica
  • 1 cireasa de cocktail

Mod de preparare:

  1. Sucurile se agita intr-un shaker impreuna cu gheata si se strecoara bautura intr-un pahar inalt, fara picior.
  2. Se umple paharul cu apa tonica si se orneaza cu felia de piersica si cu cireasa.
  3. Pentru mixare siropurile sunt ingredientele importante, cu acestea se pot aroma si colora bauturile.
  4. Sucul de granat se extrage din mere Granat (rodii).

Pofta Buna!

Pepeni murati

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora

Ingrediente:

  • pepeni
  • castraveti
  • gogonele
  • frunze de telina
  • frunze de hrean

Mod de preparare:

  1. Se aleg pepeni mici, care nu se mai coc, se verifica sa nu fie loviti si mucegaiti.
  2. Se spala si se pun in borcane, intercaland printre ei castraveti, gogonele si pentru aroma frunze de telina si hrean.
  3. Pentru fiecare litru de apa, se pun 25 gr de sare.
  4. Se fierbe saramura, se lasa sa se raceasca, se toarna peste muraturi si se leaga cu celofan.

Pofta Buna!

Bautura racoritoare de pepene galben

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 164 kcal/portie

Ingrediente pentru 2 portii:

  • 2 cani bucati mici, inghetate de pepene galben (alegeti unul de culoare verde-pepene cantaloupe)
  • 2 cani bucati mici, inghetate de pepene galben (portocaliu)
  • 2 linguri zahar

Mod de preparare:

  1. Puneti bucatile de pepene cantaloupe, 1/2 cana apa si o lingura de zahar intr-un blender. Amestecati-le foarte bine.
  2. Transferati intr-un bol si pastrati la rece. Spalati blender-ul si repetati cu celalalt fel de pepene inghetat, 1/2 cana apa si restul de zahar.
  3. Intr-un pahar mare turnati alternativ 1/3 cana pepene cantaloupe urmat de aceeasi cantitate de pepene galben si repetati pana cand terminati continutul.
  4. Se serveste imediat.

Pofta Buna!

Pizza Capricciosa

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 910 kcal/portie
Se serveste cu un pahar de Chianti Classico (vin)

Ingrediente:

  • 1 aluat conform retetei: Blat Pizza
  • 500 gr rosii coapte bine
  • 250 gr sunca fiarta taiata felii
  • 4 fileuri de sardele din conserva
  • 8 anghinare (miezul) conservate in ulei
  • 4 linguri ulei (de masline)
  • 150 gr masline negre
  • putina sare
  • piper negru macinat
  • 1 lingura ulei (de masline) pentru a unge tava

Mod de preparare:

  1. Se prepara aluatul conform retetei. Se oparesc rosiile in apa fiarta, se racesc, se cojesc, se taie in 4 felii si se taie in fasii de-a lungul. Sunca se taie in fasii de latimea degetului.
  2. Sardelele se taie in bucati mici, anghinarele se taie in 4 felii. Se incalzeste cuptorul la 220 C si se unge o tava cu ulei.
  3. Aluatul se pune pe o planseta presarara cu faina, se intinde si se pune in tava. Marginile se trag in sus pe peretii tavii si se impunge in multe locuri cu o furculita.
  4. Se unge suprafata aluatului cu ulei (2 linguri) si se aseaza uniform fasiile de rosii, sunca, sardelele si maslinele.
  5. Se sareaza si se pipereaza compozitia apoi se stropeste cu ulei. Se da la cuptor, se lasa acolo 25 de minute, timp in care devine crocant.

Pofta Buna!