Coltunasi cu branza (telemea)

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru aluat:

  • 2 oua mari
  • 150 gr faina
  • 50 gr gris
  • 30 ml ulei

Pentru umplutura:

  • 1/4 kg de branza telemea
  • 1 ou
  • 50 gr unt
  • 200 ml smantana
  • 25 gr faina
  • marar

Mod de preparare:

  1. Se sparg ouale intr-un castron, se amesteca cu ulei, apoi se pune faina si grisul cu care se amesteca si se framanta cu mana indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute, pina cand nu mai necesita faina.
  2. Se aseaza aluatul pe masa, presarata cu putina faina. Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor.
  3. Se taie foaia in patrate de 5/5 cm.
  4. Brinza telemea, desarata 2-3 ore in apa rece si scursa bine, se rade prin razatoare sau se zdrobeste bine cu furculita, apoi se amesteca cu oul, faina, mararul si se imparte pe patrate.
  5. De asemenea, se pot amesteca 150 g brinza de vaci cu 50-100 g brinza telemea, la care se adauga oul, faina, mararul verde sau uscat.
  6. Patratul se indoaie peste umplutura in forma de triunghi; marginile se preseaza bine, ca sa nu se desfaca la fiert. Se fierb la fel ca si coltunasii cu carne, lasindu-i in apa 15 minute, dupa ce s-a luat cratita de pe foc, ca sa se umfle aluatul; apoi, se strecoara fara sa se limpezeasca.
  7. Se aseaza intr-un vas termorezistent cu bucatele de unt si cu smantina deasupra.
  8. Vasul se introduce in cuptor, cu 10 minute inainte de servire. Coltunasii se servesc ca aperitiv, in loc de supa sau ciorba.

Pofta Buna!

Cascaval pane

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 490 kcal/portie
Se consuma cu salata de legume

Ingrediente pentru 1 portie:

  • 100-150 gr cascaval
  • 25 gr unt sau ulei
  • lapte
  • faina

Mod de preparare:

  1. Cascavalul se taie in felii de 1 1/2 cm grosime. Feliile se inmoaie in lapte, se trec bine prin faina, apoi inca odata abundent prin lapte si faina (prin lapte se trec ca sa se lipeasca mai bine faina, care va forma o crusta la suprafata cascavalului si astfel nu se va lipi de tigaie).
  2. Se poate face din faina si putin lapte o compozitie ca de clatite, care sa acopere in strat subtire feliile de cascaval bine scurse, luate cu furculita, se vor trece prin faina.
  3. O tigaita numai pentru o persoana se pune la foc mic sa se infierbinta 3-4 minute, fara grasime; se pun, apoi, 25 g unt sau untdelemn si, dupa citeva secunde, se aseaza feliile de cascaval. Se acopera cu un capac si se lasa sa se prajeasca 2-3 minute, apoi se trece cu lama cutitului pe sub ele si se intorc, lasand sa se prajeasca si pe aceasta parte 2-3 minute, ca sa se patrunda bine.
  4. Se servesc imediat.

Pofta Buna!