Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Ingrediente pentru 4 portii:
Pentru aluat:
- 2 oua mari
- 150 gr faina
- 50 gr gris
- 30 ml ulei
Pentru umplutura:
- 1/4 kg de branza telemea
- 1 ou
- 50 gr unt
- 200 ml smantana
- 25 gr faina
- marar
Mod de preparare:
- Se sparg ouale intr-un castron, se amesteca cu ulei, apoi se pune faina si grisul cu care se amesteca si se framanta cu mana indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute, pina cand nu mai necesita faina.
- Se aseaza aluatul pe masa, presarata cu putina faina. Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor.
- Se taie foaia in patrate de 5/5 cm.
- Brinza telemea, desarata 2-3 ore in apa rece si scursa bine, se rade prin razatoare sau se zdrobeste bine cu furculita, apoi se amesteca cu oul, faina, mararul si se imparte pe patrate.
- De asemenea, se pot amesteca 150 g brinza de vaci cu 50-100 g brinza telemea, la care se adauga oul, faina, mararul verde sau uscat.
- Patratul se indoaie peste umplutura in forma de triunghi; marginile se preseaza bine, ca sa nu se desfaca la fiert. Se fierb la fel ca si coltunasii cu carne, lasindu-i in apa 15 minute, dupa ce s-a luat cratita de pe foc, ca sa se umfle aluatul; apoi, se strecoara fara sa se limpezeasca.
- Se aseaza intr-un vas termorezistent cu bucatele de unt si cu smantina deasupra.
- Vasul se introduce in cuptor, cu 10 minute inainte de servire. Coltunasii se servesc ca aperitiv, in loc de supa sau ciorba.
Pofta Buna!
Comentarii la retete