Budinca de orez

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 100 gr orez
  • 1/2 l lapte
  • o lingurita de gem de caise, sau gem din coji de portocale
  • 50 gr stafide
  • 2 linguri rom
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 50 gr nuci macinate

Mod de preparare:

  1. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa.
  2. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se toarna laptele si se mai lasa la fiert.
  3. Cind este bobul moale, si laptele a scazut, chiar daca nu complet, cratita se ia de pe foc, orezul amestecandu-se imediat cu untul, gemul, zaharul, stafidele, impreuna cu romul si un varf de lingurita cu sare; se amesteca usor cu lingura.
  4. Compozitia se rastoarna intr-o cratita de 1 l , unsa bine cu unt solid si tapetata cu nuca macinata si se lasa apoi sa se raceasca la frigider.
  5. Cand se serveste, se lasa cratita 2-3 minute intr-un vas cu apa fierbinte, ca sa se topeasca untul cu care a fost tapetata, se asaza platoul deasupra ei si se rastoarna.
  6. Se serveste cu un sos dulce.

Pofta Buna!

Budinca de taitei

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 150 gr taitei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 l lapte
  • 500 gr branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 1/4 l smintina
  • 50 gr stafide
  • 50 gr gris
  • 150-200 gr zahar tos
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • 30 ml rom
  • o lingura gem din caise
  • 5 oua
  • coaja de lamaie

Mod de preparare:

  1. In laptele clocotit (cratita nu se aseaza direct pe flacara, ca sa nu se afume laptele), se pun taiteii in forma de ploaie, amestecand mereu cu lingura, ca sa nu se lipeasca unii de altii; se fierb numai 6-7 minute, la foc mic, ca laptele sa nu scada complet.
  2. Cand sunt aproape reci, se adauga untul moale, galbenusurile, gemul, stafidele inmuiate dinainte cu jumatate din cantitatea de rom, branza de vaci bine maruntita, vanilie, coaja de lamaie, smantana, grisul si sarea, amestecandu-se bine.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos, si restul de rom; spuma se bate in continuare pana cand se intareste din nou, apoi se pune in compozitia precedenta si se rastoarna usor cu lingura ca sa se amestece, dar nu prea mult.
  4. Se pune intr-o cratita sau tava de cca 2 1/2 l dinainte tapetata, se niveleaza cu lopatica din plastic (cu care se aduna de pe vas) si se coace 50-60 minute in cuptorul bine infierbantat, la foc mijlociu.
  5. Nu se deschide cuptorul 30 minute; dupa aceea focul se poate reduce.
  6. Budinca, frumos rumenita, se serveste din vasul in care s-a copt, fierbinte sau reincalzita la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte, acoperita.

Pofta Buna!

Budinca de orez cu prune uscate

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg prune uscate
  • 150 gr orez
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100-150 gr zahar
  • 15 ml rom
  • 4 oua
  • 30 gr faina
  • 150 gr zahar
  • o cuisoara
  • 2 bucatele scortisoara

Mod de preparare:

  1. Prunele uscate se spala bine in 2-3 ape caldute; se inmoaie de seara intr-un litru de apa calduta, ca sa se hidrateze, apoi se fierb a doua zi in cateva clocote (2 minute), in aceeasi apa in care s-au adaugat mirodeniile.
  2. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa (in care au fiert prunele), impreuna cu sarea. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se lasa sa se raceasca.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga 100 sau 150 gr zahar si romul sau o lingura cu zeama de lamaie si spuma se bate, in continuare pana cand se intareste.
  4. Cind orezul este aproape rece, se amesteca untul, galbenusurile, prunele (strecurate de zeama), faina, si, apoi, cu albusurile, prin rasturnare, cu lingura (prunele nu trec printre sarmele telului), de jos in sus, insa nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.
  5. Se rastoarna in cratita, ca si budinca de gris si se coace la fel.
  6. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe platou.
  7. Se serveste calda sau rece, cu siropul in sosiera.
  8. Intr-o tigaie smaltuita, se caramelizeaza zaharul pana cand face putina spuma deasupra, apoi se stinge cu 300 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topeste.
  9. Rece, se serveste (din sosiera) langa budinca.

Pofta Buna!

Budinca de spanac cu franzela

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 1 kg spanac
  • 150 gr franzela
  • 100 ml lapte
  • 200 ml smantana
  • 100 gr unt
  • margarina sau ulei
  • 50 gr faina
  • 150 ml suc de rosii
  • 150 gr branza telemea
  • o lingurita marar taiat marunt
  • un varf cutit piper
  • 4 oua si un albus sau 5 oua

Mod de preparare:

  1. Dupa ce s-a spalat, spanacul se fierbe, 5 minute si, apoi, se lasa in strecuratoare pana se raceste.
  2. Se trece apoi prin masina de tocat, impreuna cu franzela inmuiata in lapte si nestoarsa.
  3. La tocatura se adauga branza rasa (care sareaza), smantana, faina, untul moale sau topit (margarina, uleiul), sucul de rosii, galbenusurile, mararul si piperul, amestecandu-se bine.
  4. Dupa aceea, se amesteca usor, prin rasturnare cu albusurile batute spuma, se pune in forma de cca 2 l si se coace.
  5. Se introduce in cuptorul bine incins dinainte, unde se lasa 30-40 minute, pana cand budinca se rumeneste frumos. Nu se deschide cuptorul 20 minute.
  6. Cand se scoate din cuptor, se trece cu cutitul pe margine, ca budinca sa se desprinda, daca s-a lipit, apoi se pune farfuria de servit deasupra ei si se rastoarna.

Pofta Buna!