1. Incalzirea laptelui

lapte-amestecat-cu-cheag-522x348 Cum se face mozzarella?Laptele se pune pe foc mic, se amesteca incet si se aduce la temperatura de 37C, nu mai mult! Verifica temperatura cu termometru.

Un pont: daca nu ai termometru, verificarea se poate face foarte simplu, bagi degetul in lapte, continui sa amesteci si cand simti ‘prima caldura’ (temperatura normala a corpului este 36.7 C si pana la aceasta temperatura nu simti caldura), iei cratita de pe foc.

2. Adaugarea cheagului

Pe pliculetul de cheag vei gasi informatia despre cum se amesteca cu apa, care este proportia, etc.

Dupa ce l-ai amestecat cu apa, se adauga 3 linguri de cheag in lapte si se amesteca bine.

3. ‘Odihna’ pentru 30-60 minute

lapte-inchegat-130x98 Cum se face mozzarella?Cratita se acopera cu un capac si se ‘inveleste’ intr-o patura ca sa se pastreze caldura. Se lasa asa pentru 30-60 minute, se verifica daca este bine inchegat laptele.

4. Prepararea casului

Dupa ce laptele s-a inchegat, luam un cutit si taiem ‘budinca’ obtinuta perpendicular (exact ca in imagine). Cu un tel batem incet bucatile de lapte inchegat, pana cand devin mai marunte.

Dupa aceasta procedura, cratita se acopera din nou si se lasa pentru inca 3 ore.

Dupa acest timp, vei observa ca zerul s-a separat de branza. Se strecoara branza de zer si se pune intr-o sita/strecuratoare (exista speciale pentru branzeturi). Daca sita/strecuratoare este rara se foloseste tifon.

Astfel, casul obtinut se tine cam 2 zile la scurs, cu cat este mai cald (atentie, daca se recurge la folosirea cuptorului, nu se tine la foc mare, cuptorul trebuie sa fie stins) cu atat mai repede se va ‘usca’.

taierea-laptelui-inchegat-522x369 Cum se face mozzarella? lapte-inchegat-maruntit-522x347 Cum se face mozzarella?

5. Prepararea mozzarellei

Avem casul uscat si acum putem trece la ultima si cea mai interesanta etapa in prepararea mozzarellei. :) Este ca un joc…

Taiem casul in felii cat mai mici. Bucatile de cas le punem intr-un vas. Separat incalzim o cratita cu apa, o aducem pana la 50-60C (masurarea se face la ochi). Turnam apa peste cas (cat sa il acopere), lasam cratita cu apa in continuare pe foc si o aducem aproape de punctul de fierbere, apoi iarasi turnam peste cas.

Cu o lingura de lemn si cu manusile pe maini amestecam bucatile de cas, le ‘lipim’, intindem, in asa fel incat sa se formeze un snur intreg din toate acele bucati. Daca inca nu se intinde, inmuiem snurul in apa fierbinte, se lucreaza foarte repede, iarasi intindem, iarasi inmuiem… si tot asa.

Separat avem pregatit un vas cu apa cat mai rece amestecata cu sare.

Din snurul format rupem bucatele (putem face diferite forme) si le punem in apa rece cu sare.

Vasul il acoperim si il punem la frigider. Mozzarella poate fi mancata aproximativ dupa 1 ora.

cas-522x348 Cum se face mozzarella? taierea-casului-522x347 Cum se face mozzarella?

cas-taiat-fasii-522x347 Cum se face mozzarella? apa-fierbinte-522x348 Cum se face mozzarella?

cas-topit-522x347 Cum se face mozzarella? mozzarella-snur-396x391 Cum se face mozzarella?

bilute-de-mozzarella-314x391 Cum se face mozzarella? mozzarella-bilute-490x391 Cum se face mozzarella?

mozzarella-522x358 Cum se face mozzarella?

Va doresc o ‘aventura’ placuta si pofta buna! :)
sugestie-de-prezentare Cum se face mozzarella?

sursa: www.slabuta.ro