Supa Gazpacho

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 290 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 zucchini
  • 250 gr rosii
  • 1 castravete de sera
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1 gogosar verde si unul rosu
  • 500 ml supa rece limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 6 l. s. ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • praf de boia
  • 2 felii de paine alba
  • 1 ardei gras galben

Mod de preparare:

  1. Se taie mai mare zucchini, rosiile, castravetele, ceapa si usturoiul, se injumatatesc gogosarul rosu si cel verde, se indeparteaza samburii si se taie bucati.
  2. Se paseaza legumele cu mixerul. Se toarna supa rece, se adauga 2 linguri de ulei si se condimenteaza cu zeama de lamaie, sare, piper si boia.
  3. Restul de ulei se pune la incins. Painea alba se taie in cuburi si se prajeste. Ardeiul galben se taie in cuburi mai mici.
  4. Supa se serveste rece, impreuna cu painea alba si cu ardeiul galben.

Pofta Buna!

Supa chinezeasca

Timp de preparare: cca 1 ora
Timp de inmuiere: cca 2o minute
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine cu crabi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 120 gr orez
  • putina sare
  • 50 gr zbarciogi uscati
  • 6 cepe verzi
  • 1-2 ardei grasi rosii
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 150 gr boabe de soia
  • 3 l. s. ulei de soia
  • 2 catei de usturoi
  • cam 2 l. s. otet de fructe
  • miere
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. inele de usturoi verde

Mod de preparare:

  1. Orezul se spala si se fierbe in apa sarata aproximativ 3/4 ora. Zbarciogii se pun in apa rece la inmuiat.
  2. Ceapa se taie marunt. Ardeiul se injumatateste, se indeparteaza samburii si se taie in fasii. Morcovii si telina se taie fasii subtiri, se inmoaie boabele de soia.
  3. Uleiul se pune intr-o cratita la incins si se prajesc legumele. Zbarciogii se scurg si se adauga la zarzavat.
  4. Usturoiul se zdrobeste si se pune in compozitie. Legumele se condimenteaza cu otet si miere.
  5. Se toarna supa si se fierbe in continuare 10 minute. Se condimenteaza cu sare, piper si piper Cayenne. Se adauga orezul. Se serveste cu usturoi verde presarat deasupra.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de varza acra

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 2 cepe mari, taiate mare
  • 50 gr unt sau margarina
  • 375 gr mere, taiate in cuburi
  • 750 gr varza acra
  • 1/4 l suc de mere
  • 2 cuisoare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper proaspat macinat
  • 50 gr stafide
  • 250 fr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • 1/8 l vin alb

Mod de preparare:

  1. Ceapa se prajeste in unt.
  2. Se adauga merele, varza acra, sucul de mere, condimentele, stafidele si se calesc 20 de minute intr-un vas acoperit.
  3. Cartofii se pun deasupra si se fierb in continuare 1/4 ora, la foc redus.
  4. Se condimenteaza dupa preferinta cu sare, piper si vin.

Pofta Buna!

Pepeni murati

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora

Ingrediente:

  • pepeni
  • castraveti
  • gogonele
  • frunze de telina
  • frunze de hrean

Mod de preparare:

  1. Se aleg pepeni mici, care nu se mai coc, se verifica sa nu fie loviti si mucegaiti.
  2. Se spala si se pun in borcane, intercaland printre ei castraveti, gogonele si pentru aroma frunze de telina si hrean.
  3. Pentru fiecare litru de apa, se pun 25 gr de sare.
  4. Se fierbe saramura, se lasa sa se raceasca, se toarna peste muraturi si se leaga cu celofan.

Pofta Buna!

Bautura racoritoare de pepene galben

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 164 kcal/portie

Ingrediente pentru 2 portii:

  • 2 cani bucati mici, inghetate de pepene galben (alegeti unul de culoare verde-pepene cantaloupe)
  • 2 cani bucati mici, inghetate de pepene galben (portocaliu)
  • 2 linguri zahar

Mod de preparare:

  1. Puneti bucatile de pepene cantaloupe, 1/2 cana apa si o lingura de zahar intr-un blender. Amestecati-le foarte bine.
  2. Transferati intr-un bol si pastrati la rece. Spalati blender-ul si repetati cu celalalt fel de pepene inghetat, 1/2 cana apa si restul de zahar.
  3. Intr-un pahar mare turnati alternativ 1/3 cana pepene cantaloupe urmat de aceeasi cantitate de pepene galben si repetati pana cand terminati continutul.
  4. Se serveste imediat.

Pofta Buna!

Ciorba de fasole verde

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • morcov
  • patrunjel
  • o ceapa mijlocie
  • 1/2 kg fasole verde
  • 2 l. s. ulei
  • un ardei
  • 1/2 kg rosii
  • frunze de patrunjel si telina
  • putin cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute cu 2 linguri de ulei, apoi totul se stinge cu 1 1/2 l apa fierbinte.
  2. Cand clocoteste apa, se pun pastaile de fasole rupte in cate 2-3 bucati, ardeiul taiat in felii subtiri si 1/2 lingurita cu sare.
  3. Cand toate sunt fierte , se adauga sucul de rosii, se lasa sa fiarba cateva clocote, se sareaza si se acreste, daca mai este nevoie.
  4. Pentru aroma, se adauga frunze de patrunjel, o frunza de telina taiate marunt si o mica ramura de cimbru.
  5. Se serveste ca atare sau dreasa cu 2 galbenusuri , batute bine cu 2 linguri de apa rece sau cu 100 ml smantana sau iaurt, batute bine cu un galbenus.

Pofta Buna!

Dulceata de visine

Dulceata de visine sau de cirese (albe, negre sau amare)

Ingrediente:

  • cca 1,3 kg fructe
  • 1 kg zahar
  • zeama de la o lamaie (50 ml) sau 100 gr glucoza
  • vanilie.

Mod de preparare:

  1. Dupa ce au fost spalate, fructele mari se curata de codite si de samburi cu un cleste special sau cu o sarma inoxidabila, indoita ca un ac de par, iar cele mici (cirese amare) cu o scobitoare.
  2. Pe masura ce se curata, se pun intr-o cratita smaltuita de 3-4 l, ca sa nu se piarda sucul din ele.
  3. Dupa eliminarea samburilor va ramane cca 1 kg. Peste ele se presara zaharul tos, se adauga zeama de lamaie sau glucoza, 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se amesteca usor, prin rasturnare, cu lingura.
  4. Se lasa sa stea 2-3 ore, ca sa-si lase zeama, apoi cratita se pune pe foc tare (nu direct pe flacara). Fructele se fierb ca pentru orice dulceata; nu se mai adauga apa (vor lasa destul suc).
  5. Cand fructele plutesc in tot siropul, pana in fundul cratitei, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma, se acopera, si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.

Pofta Buna!

Coji de portocale confiate

Complexitate redusa

Ingrediente:

  • 700 gr coji de portocale
  • 1 kg zahar
  • 300 gr glucoza sau zeama de la o lamaie mare (50 ml)

Mod de preparare:

  1. Cojile se pot aduna intr-o punga de nailon, pastrandu-le la congelator, pana cand se aduna cantitatea necesara; se lasa, apoi, in apa rece, 3 zile (apasate in apa cu o farfurie intoarsa si schimband apa in fiecare zi).
  2. Dupa 3 zile, se limpezesc bine cu apa rece si se pregatesc fara intarziere, altfel partea alba se va inmuia si nu se vor mai putea intrebuinta. In cratita de dulceata, zaharul se fierbe cu 700 ml apa si, cind siropul va da in clocot, se vor adauga cojile taiate in forma de chibrit, de 2-3 cm lungime (impreuna cu partea alba), lasindu-le sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si siropul se leaga putin.
  3. Apoi se adauga glucoza sau zeama de lamaie si se lasa sa fiarba in continuare pana cand cojile vor pluti in tot siropul, avand grija sa nu se lege prea mult si sa nu se caramelizeze siropul, care trebuie sa ramana de culoare galbena; pe parcurs, siropul se va lega.
  4. Daca fierbe prea mult, se zahariseste repede in borcane si se pietrifica.
  5. Se adauga la creme, sarlota etc.

Pofta Buna!

Sirop de trandafiri

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • Petalele de la 50 trandafiri parfumati
  • 1 pachet sare de lamaie
  • 1 1/2 kg zahar la 1 l zeama

Mod de preparare:

  1. Se aleg petalele de la 50 trandafiri parfumati (pentru dulceata), fara sa li se taie partea alba.
  2. Se fierb in clocote, 10 minute, in 4 l apa, impreuna cu 1 pachetel cu sare de lamaie.
  3. Zeama se lasa acoperita pana a doua zi, apoi se filtreaza prin tifon pe care s-a asezat un strat subtire de vata. La 1 l zeama se pune 1 kg zahar; se amesteca pe foc, pana cand se dizolva zaharul, apoi siropul se lasa sa fiarba in clocote 10 minute, intr-un vas mare.
  4. Se supravegheaza indeaproape, deoarece spuma care se formeaza da repede in foc. Se amesteca in timpul fiertului ca sa dispara spuma. Siropul se toarna clocotit in sticle (ca si bulionul), care se vor lega cu celofan, se vor pune in paturi si se vor lasa astfel pana a doua zi, ca sa se sterilizeze.
  5. Se poate turna si rece in sticle. Acestea se vor lega simplu, deoarece siropul nu va mai fermenta si nici nu va mai mucegai, oricit timp se va tine dezlegat.
  6. Nu trebuie sa se astupe cu dopuri care au fost folosite la vinuri, ci numai cu dopuri noi sau cu celofan. Se serveste ca si siropul de portocale.

Pofta Buna!

Sirop de zmeura

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg zmeura la fiecare 1 kg de zahar
  • 1 pachet sare de lamaie la 4 - 5 l sirop

Mod de preparare:

  1. Zmeura se culege in pungi de plastic sau in galeti, deoarece este foarte fragila si isi pierde repede sucul. Se pune intr-un borcan de marime potrivita, zdrobind-o bine cu mana. Borcanul se leaga la gura cu un servet din tifon, ca sa nu intre musculite de fermentatie. Se lasa 2-3 zile sa fermenteze ca sa aiba aciditate proprie si sa-si lase mai bine sucul, amestecand-o o data pe zi, ca sa nu prinda mucegai.
  2. Sucul de zmeura se poate inmulti cu apa, adaugand-o chiar de la inceput, in borcan, odata cu zmeura si vor fermenta impreuna; se pune pentru fiecare litru de zmeura 1 1/2 l apa.
  3. Sucul se stoarce printr-un saculet din tifon dublu sau triplu, udat cu apa si stors.
  4. Se pune cca 1 l zmeura cu suc in saculetul asezat deasupra unui vas smaltuit, presandu-se cu mana, pana cand raman numai semintele bine stoarse. Astfel se procedeaza, pana cand se termina intreaga cantitate. Sucul rezultat se pune, din nou, in borcanul spalat si se lasa pana a doua zi nemiscat, ca sa se depuna suspensiile si sa se limpezeasca; apoi, se scurge cu atentie, ca sa nu se rascoleasca drojdia. Se poate fierbe si nelimpezit, imediat ce a fost stors; atunci, se va depune putina drojdie la fundul fiecarei sticle.
  5. La sucul obtinut se adauga zahar; la un litru se pune 1 kg zahar. Toata cantitatea de suc cu zaharul respectiv se pune intr-un vas smaltuit (oala, lighean, cratita), avand un volum inca odata cat capacitatea sucului, deoarece cand fierbe, sucul face multa spuma si, daca vasul este mic, poate sa dea in foc. Siropul se poate fierbe cu 1 1/2 kg zahar pentru fiecare litru de suc, la foc (ca sa nu dea in foc), amestecand mereu si fiind supravegheat mereu (pana dispare spuma rezultata prin fermentare si se distrug fermentii); astfel, se poate turna si rece in sticle, fara riscul de a mai fermenta sau mucegai.
  6. Se astupa numai cu dopuri noi care n-au fost folosite la vinuri sau cu celofan, ca sa nu intre praful sau musculitele. La fel se poate proceda , daca se pune cate o aspirina si numai 1 kg zahar pentru fiecare l de suc.
  7. Sucul se fierbe cu aspirina si zaharul pana cand dispare spuma. Siropul se poate turna caldut sau rece in sticle (care se astupa simplu cu celofan), fara riscul de a fermenta sau mucegai. Astfel se poate proceda cu toate siropurile si din alte alte fructe, pentru a nu fi nevoie de sterilizare si pentru a reduce zaharul la 1 kg pentru 1 l lichid.

Pofta Buna!