Dificultate medie
Ingrediente:
- 1/2 kg burta (curatata si apoi cantarita)
- 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina)
- o ceapa mare (100 gr)
- 6-8 catei de usturoi
- o lamaie
- 1-2 galbenusuri
- 2 l. s. ulei
- 100 ml smantana
- cca 300 gr oase vitel
- leustean, patrunjel, telina (frunze)
Mod de preparare:
- Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu varf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pana a doua zi la rece.
- A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, ramanand alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
- Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi , fierbandu-se in continuare acoperite la foc mic, pana cand se inmoaie bine “burta”, completand cu apa atunci cand aceasta scade.
- Burta fiarta se scoate din supa, se taie fasii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completand cu apa cat dorim sa fie de deasa si lasand sa mai fiarba cateva clocote.
- Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smantana sau iaurt si se presara cu frunzele mentionate, taiate marunt.
- Se pun deasupra 2 linguri de ulei si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta).
- In lipsa lamaiei, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.
- Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cand aceasta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.
Pofta Buna!
Comentarii la retete