Dificultate medie

Ingrediente:

  • 1/2 kg burta (curatata si apoi cantarita)
  • 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina)
  • o ceapa mare (100 gr)
  • 6-8 catei de usturoi
  • o lamaie
  • 1-2 galbenusuri
  • 2 l. s. ulei
  • 100 ml smantana
  • cca 300 gr oase vitel
  • leustean, patrunjel, telina (frunze)

Mod de preparare:

  1. Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu varf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pana a doua zi la rece.
  2. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, ramanand alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
  3. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi , fierbandu-se in continuare acoperite la foc mic, pana cand se inmoaie bine “burta”, completand cu apa atunci cand aceasta scade.
  4. Burta fiarta se scoate din supa, se taie fasii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completand cu apa cat dorim sa fie de deasa si lasand sa mai fiarba cateva clocote.
  5. Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smantana sau iaurt si se presara cu frunzele mentionate, taiate marunt.
  6. Se pun deasupra 2 linguri de ulei si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta).
  7. In lipsa lamaiei, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.
  8. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cand aceasta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.

Pofta Buna!