Supa Gazpacho

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 290 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 zucchini
  • 250 gr rosii
  • 1 castravete de sera
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1 gogosar verde si unul rosu
  • 500 ml supa rece limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 6 l. s. ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • praf de boia
  • 2 felii de paine alba
  • 1 ardei gras galben

Mod de preparare:

  1. Se taie mai mare zucchini, rosiile, castravetele, ceapa si usturoiul, se injumatatesc gogosarul rosu si cel verde, se indeparteaza samburii si se taie bucati.
  2. Se paseaza legumele cu mixerul. Se toarna supa rece, se adauga 2 linguri de ulei si se condimenteaza cu zeama de lamaie, sare, piper si boia.
  3. Restul de ulei se pune la incins. Painea alba se taie in cuburi si se prajeste. Ardeiul galben se taie in cuburi mai mici.
  4. Supa se serveste rece, impreuna cu painea alba si cu ardeiul galben.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 100 gr conopida rf.
  • 100 gr broccoli rf.
  • 100 gr parizer
  • 100 gr morcovi rf.
  • 100 gr mazare rf.
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 100 gr sunca fiarta, in cuburi
  • 2 perechi de crenvursti taiati, in felii
  • 3/8 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr smantana dulce
  • 1 l. s. intaritor de bucatarie (gelatina)
  • cateva picaturi de sos Worcester
  • zeama de la o 1/2 lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 1 l. s. hasmatuchi tocat
  • 1 l. s. usturoi verde tocat

Mod de preparare:

  1. Se decongeleaza legumele. Untul se pune intr-o tigaie la incins, sunca, parizerul si crenvurstii se prajesc.
  2. Se scurg legumele si se adauga la carnaciori. Se toarna supa, iar smantana se freaca cu gelatina si se toarna peste zarzavat.
  3. Se condimenteaza cu sos Worcester, zeama de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se acopera si se fierbe incet aproximativ 20 de minute.
  4. Daca este necesar, se condimenteaza din nou si se presara deasupra verdeturile.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 220 kcal/portie
Se consuma cu un vin usor rosu

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. ulei
  • 1 ceapa mare, taiata in bucati mai mari
  • 1 gogosar rosu, in cuburi
  • 1 gogosar verde, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/4 telina, in cuburi
  • 1 fir usturoi verde, in inele
  • 250 gr morcovi, in cuburi
  • 1/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 rosii decojite
  • 1/2 l. s. cimbru
  • 1-2 l. s. crema Fraiche
  • 1 l. s. zeama de lamaie
  • 1 l. s. sos de soia

Mod de preparare:

  1. Uleiul se pune intr-o cratita mare la incins, se pun ceapa si toate legumele, in afara de rosii. Se calesc scurt impreuna.
  2. Se toarna supa limpede, se condimenteaza totul cu sare, piper si se mai fierbe 20-30 minute la foc mic.
  3. La compozitie se adauga rosiile si cimbrul si se fierbe inca o data 5 pana la 10 minute.
  4. Se omogenizeaza cu crema Fraiche, zeama de lamaie si sos de soia si se condimenteaza din nou, daca este necesar.

Pofta Buna!

Iepure cu sos ragu

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • cca 1 kg carne
  • 100 ml ulei
  • morcov
  • patrunjel
  • telina si ceapa
  • o foaie de dafin
  • cate un varf de cutit piper si ienibahar
  • 100 ml suc de rosii
  • 100 ml vin alb sec
  • 3-4 felii de lamaie
  • 30 g faina
  • 20 g zahar
  • o ramura de cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot uleiul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cat sa cuprinda zarzavatul.
  2. Carnea, taiata in bucati, se aseaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcand-o din cand in cand in sos.
  3. Cand scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul.
  4. Cand carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sarma inoxidabila sau prin alt aparat de presat. Se pun din nou in cratita, atat sosul cat si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul, feliile de lamaie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7oo-800 ml sos.
  5. Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pana cand se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.
  6. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice uleiul.
  7. Se serveste rece ca fel intai.
  8. In acest sos, cand este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice uleiul; mancarea se serveste rece.

Pofta Buna!

Iepure cu masline

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg de carne
  • 100 gr ceapa
  • 100 ml de ulei
  • o foaie de dafin
  • 10 boabe de piper
  • 1/4 l suc de rosii
  • 25 gr de faina
  • 100 ml vin
  • 3-4 felii de lamaie
  • o lingurita must
  • o ramura de cimbru
  • 1/4 l zeama in care a fost marinata carnea sau apa
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa, rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt, se caleste in tot uleiul, 2 minute, apoi se adauga carnea marinata, taiata in bucati de marime mijlocie si 4-5 linguri cu apa sau zeama de la marinare.
  2. Se frige inabusit, tot timpul cu capac, la foc mic, pe plita sau la cuptor, la foc mijlociu, circa 2 ore, sau pana cand se inmoaie bine, adaugand cate putina zeama de la marinare sau apa simpla, ca sa nu se arda ceapa.
  3. Carnea se poate fierbe in oala sub presiune.
  4. Ceapa se caleste direct in oala, impreuna cu carnea, timp de 3 min, amestecandu-se, ca sa se prajeasca putin la suprafata; apoi, se toarna 500 ml de apa si carnea se lasa sa fiarba la foc, mic, ca sa nu scada apa.
  5. Dupa ce a fiert carnea, faina se freaca cu sucul de rosii, turnat cate putin de la inceput, ca sa nu sa se formeze cocoloase si apoi se pune in cratita si se amesteca cu sosul; se adauga vinul si apa sau zeama de la marinare, daca aceasta nu este prea acra, foaia de dafin, mustarul, feliile de lamaie, cimbrul si maslinele nedesarate.
  6. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa cca 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se formeze sosul. Acesta se mai subtiaza, daca este nevoie, deoarece servindu-se rece, se mai ingrasa, fiind cu faina.
  7. Cand este gata, i se potriveste gustul cu sare si, dupa dorinta, se acreste cu zeama de lamaie.
  8. Se serveste ca fel intai.

Pofta Buna!

Iepure cu ceapa

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 750 gr-1 kg carne
  • 300-400 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 ml suc de rosii
  • 100 ml vin
  • 4-5 felii de lamaie
  • o ramura de cimbru
  • o foaie de dafin
  • cate un varf de cutit de piper si ienibahar
  • usturoi (3-4 catei)
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea, taiata in bucati de marime mijlocie, se pune intr-o cratita de la suprafata, se presara, apoi cu 1/2 lingurita cu sare, se adauga 3-4 linguri cu zeama de la marinare sau apa simpla si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic, sau se introduce, tot acoperita la cuptor, unde se lasa circa o ora, pana cand se inmoaie pe jumatate, adaugand pe parcurs apa ca sa nu se arda sosul.
  2. Dupa aceea, se pune ceapa taiata in felii subtiri care se amesteca cu carnea si se lasa sa fiarba 10 minute, acoperite pana cand se inmoaie putin ceapa.
  3. Se adauga apoi sucul de rosii, vinul, feliile de lamaie, foaia de dafin, cimbrul, condimentele si circa 200 ml apa.
  4. Carnea se fierbe in continuare, acoperita, completand mereu cu apa cat este necesar, ca sa nu scada lichidul si sa se arda ceapa si amestecand mai des, pana cand se inmoaie carnea si ceapa.
  5. Ceapa nu trebuie sa se terciuiasca, numai sa se inmoaie; daca, pe parcurs, se arde intr-o parte, nu se mai pune apa, ci se schimba imediat mancarea in alta cratita, altfel ceapa va deveni maronie si mancarea va capata un gust amar.
  6. Cand toate sunt fierte, ceapa trebuie sa fie ca un sos mai gros.
  7. Se adauga usturoiul taiat marunt (facultativ), se sareaza si se acreste, dupa gust si se lasa la cuptor inca 10 minute, ca sa se ridice uleiul.
  8. Se serveste rece ca fel intai.

Pofta Buna!

Plachie din peste

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste (crap, somn, etc)
  • 100 ml ulei
  • 3-4 cepe mari
  • 3 catei de usturoi
  • 200 ml suc de rosii
  • o foaie de dafin
  • 100 ml vin alb
  • 10 boabe de piper sau un varf de lingurita piper macinat
  • 2 -3 linguri zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele curatat se taie in bucati de 3 cm grosime; daca este gros, se despica in doua , de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare jumatate taindu-se in bucati, de 4-5 cm.
  2. Tigaia se infierbanta goala, apoi se pune tot uleiul care se va infierbanta imediat; in ea se aseaza bucatile de peste, trecute prin faina, care se vor praji numai pe jumatate, cate 2-3 minute pe fiecare parte si apoi se vor scoate pe o farfurie.
  3. In uleiul ramas care nu este ars se pune ceapa taiata in felii subtiri, presarata cu o lingurita de sare; se caleste 10 -15 minute, la foc mic (nu direct pe flacara), pana cand devine lucioasa, fara sa se rumeneasca.
  4. Se poate cali si la cuptor, daca nu avem timp sa o supraveghem, deorece ceapa se arde repede.
  5. Se adauga sucul de rosii, vinul, foaia de dafin, piperul, zeama de lamaie si sare dupa gust si, la urma, bucatile de peste si usturoiul taiat marunt.
  6. Se da la cuptor 20 minute, la foc mijlociu, sa fiarba pestele in continuare, sa se formeze sosul, si sa se ridice untdelemnul.
  7. Se serveste rece ca fel intai.

Pofta Buna!

Peste cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste
  • 1/2 kg ciuperci
  • 100 ml ulei
  • 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii
  • un varf de lingurita piper
  • o foaie de dafin
  • o ramura de cimbru
  • 100 ml vin
  • lamaie
  • marar sau patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele curatat se aseaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba (care amareste).
  2. Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune uleiul.
  3. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa cca 1 ora, ca pestele sa se friga incet; se stropesc cu sosul din cand in cand, atat pestele cat si ciupercile.
  4. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta.
  5. Cand este gata, se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.

Pofta Buna!

Marinata de peste cu suc de rosii

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste (crap, stiuca, somn, etc.)
  • o ceapa mare (100 gr)
  • 1/2 l suc de rosii
  • 100 ml vin
  • o lamaie
  • 2 foi de dafin
  • 10 boabe de piper sau un varf de lingurita piper macinat
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele se prajeste pe jumatate ca plachia de peste. In uleiul ramas, se caleste 2-3 minute, la foc mic, ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt.
  2. Se stinge cu sucul de rosii si vinul, se adauga 5-6 felii de lamaie, curatata de coaja alba care este amara, bucatile de peste, foile de dafin, piperul si cca 1/4 l apa simpla sau apa in care a fiert capul pestelui; se pot pune si 20-30 masline.
  3. Se da la cuptor 20-30 minute, ca sa se formeze sosul. Acesta se va ingrosa suficient cand se va raci, de la faina prin care a fost trecut pestele, inainte de prajire.
  4. Ciand se scoate din cuptor, marinata se sareaza dupa gust.
  5. Se serveste rece ca fel intai.
  6. Astfel pregatit, se poate conserva in punga de naylon, la congelator, pana la 6 luni.

Pofta Buna!

Cocktail “Rudolfo”

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 4 cuburi de gheata
  • 2 cl rom maro
  • 2 cl Amaretto (lichior de migdale)
  • 2 cl votca
  • 4 cl suc din fructele pasiunii
  • 4 cl suc de ananas
  • 2 cl zeama de lamaie
  • 2 cl sirop de granate (rodii)
  • 1/2 felie ananas
  • fructe de sezon

Mod de preparare:

  1. Cuburile de gheata se pun in pahare mari (trebuie sa cuprinda 1/2 litru lichid).
  2. Deasupra se toarna rom, Amaretto, votca, suc de fructe si suc de granate. Se amesteca bine totul.
  3. Felia de ananas se taie in bucati mici si se adauga in pahar.
  4. Paharul se orneaza cu un betisor ornat cu fructe de sezon. Se serveste cu paiul.

Pofta Buna!