Mingiute de cocos (reteta Craciun)

Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente pentru 16 prajiturele:

  • sirop de agave – 100 gr
  • galbenusuri fierte – 4 bucati
  • unt moale – 30 gr
  • rom – 3 linguri
  • nuca de cocos rasa – 100 gr
  • ciocolata

Mod de preparare:

  1. Toate ingredientele, in afara de ciocolata, se amesteca bine si se formeaza bilute.
  2. Se face o adancitura pe mijloc.
  3. Ciocolata se topeste pe bain-marie.
  4. Se pune o picatura de ciocolata topita in adancitura.
  5. Prajiturelele se aseaza in forme de hartie de briose si se pun la frigider in cutie inchisa.

Pofta buna!

mingiute-cocos-03-522x348 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

mingiute-cocos-02 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

mingiute-cocos-01 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Cataif

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 1/4 ora

Ingrediente:

Pentru foaie:

  • 3 oua
  • cca 270 gr faina

Pentru sirop:

  • 200 gr zahar
  • 150 ml apa
  • 50 ml rom

Pentru umplutura:

  • 1 kg frisca

Mod de preparare:

  1. Din oua si faina se pregatesc taietei subtiri. Dupa ce s-au uscat taietei se presara intr-o tava mare.
  2. Se coc la cuptor cca 15 min pana cand se rumenesc putin.
  3. In acest timp zaharul se fierbe in 2-3 clocote se pune romul dupa care se stropesc taieteii cu acest sirop.
  4. Se mai lasa la cuptor pana ce absoarbe tot siropul si se leaga ca o foaie.
  5. Foaia se lasa sa se raceasca in tava ca sa se intareasca dupa care se taie in jumate.
  6. O jumatate se taie in patrate de 5/5 cm , pe lumatatea cealalta se pune un strat de 3-4 cm grosime de frisca pe ea se pun patratele in ordinea in care au fost, dupa forma lor trecand cu cutitul prin frisca se taie si foaia de dedesubt.

Pofta Buna!

Prajitura cu zahar ars

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 450 gr faina
  • 75 gr zahar tos
  • 125 gr unt
  • 100 ml smantana
  • un ou
  • o lingurita de praf de copt

Mod de preparare:

  1. Intr-o tigaie zaharul se caramelizeaza in culoarea maro deschis dupa asta se stinge cu 150 ml apa fierbinte pana se topeste tot zaharul.
  2. Untul se amesteca cu oul, smantana si siropul de zahar ars apoi se adauga faina si praful de copt amestecand bine toate fara sa se framante prea mult.
  3. Se imparte aluatul in 4 parti se coc.
  4. Foile reci se ung cu crema sau cu orice crema de tort.
  5. Se lasa sa se raceasca dupa care se pudreaza cu zahar.

Pofta Buna!

Papanasi din lapte batut

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 200 ml iaurt sau lapte batut
  • 50 gr gris
  • 30 gr unt
  • un ou
  • un varf de cutit sare
  • coaja de lamaie
  • 3 linguri ulei sau 50 gr unt
  • 30 gr pesmet
  • zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare:

  1. Intr-o craticioara se freaca bine iaurtul sau laptele batut cu oul intreg, untul, sarea coaja de lamsie si grisul; craticioara se trece apoi pe foc si se amesteca intruna, 8-10 minute, pana cand fierbe grisul si se ingroasa compozitia.
  2. Se poate consuma ca atare sau se lasa sa se raceasca putin.
  3. Intre timp se prajeste putin pesmetul in 50 g unt, apoi se iau cu lingura din compozitie galuste lunguiete, care se asaza la marginea pesmetului (ca sa nu se incarce prea tare), se intorc usor cu lingura, deoarece compozitia este moale si se aseaza intr-un vas termorezistent unele linga altele (nu suprapuse).
  4. Se pudreaza cu zahar vanilie si vasul se introduce in cuptor, unde se lasa 5-6 minute ca sa se infierbante papanasii, apoi se servesc.

Pofta Buna!

Papanasi

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg branza de vaci
  • un ou
  • coaja rasa de lamaie
  • 30 gr faina
  • 1 varf de cutit sare
  • zahar pudra
  • vanilie
  • 30 ml ulei

Mod de preparare:

  1. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se freaca bine cu dosul furculitei, pana cand se omogenizeaza (cca 2 minute).
  2. Compozitia se pune pe o foaie de naylon, presarata cu 1-2 linguri de faina; din ea se formeaza un sul gros care, apoi se taie in 12 bucati. Fiecare bucata se ruleaza prin faina, dandu-i forma rotunda si plata de chiftea, cu grosimea de 1 cm.
  3. Cand toate sint gata, se infierbanta tigaia goala, 3-4 minute (dar nu direct pe flacara) , la foc mijlociu, si in ea se pun 2 linguri cu ulei (30 ml); imediat, se aseaza papanasii, unii langa altii, cati incap, neinghesuiti.
  4. Se prajesc pe o parte, 1-2 minute, pana se rumenesc, apoi se intorc, cu lama cutitului, pe partea cealalta si se prajesc la fel; daca este nevoie, se pun inca 1-2 linguri cu ulei, ca papanasii sa nu se lipeasca de tigaie.
  5. Toata operatia dureaza 10-15 minute.
  6. Se servesc imediat, pudrati cu zahar si vanilie.

Pofta Buna!

Galuste cu prune

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 350-400 gr branza de vaci
  • 2 oua de marime mijlocie
  • 100 gr franzela fara coaja
  • 50 gr faina
  • 50 gr gris
  • 250 gr prune mai mici (brumarii)
  • sare
  • 50 gr pesmet
  • 50 ml ulei
  • zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare:

  1. Branza de vaci se marunteste bine cu dosul furculitei, impreuna cu franzela inmuiata,o clipa, in apa rece si bine stoarsa; se adauga apoi, ouale, faina,si grisul si se amesteca totul cu furculita, pana cand se omogenizeaza.
  2. Compozitia este moale dar nu se mai adauga nimic in ea. Se pune pe o foaie de naylon, presarata bine cu o lingura cu varf de faina si, fara sa se framante se rasuceste in forma de sul, care, apoi se taie in sferturi, iar acestea la randul lor, in 5-6 felii.
  3. Se desprinde cu cutitul, cate o felie, se aseaza pe faina, se pune o pruna nu prea mare pe ea si se aduna aluatul in jurul ei, formand o galusca rotunda, ca o bila care, apoi, se trece abundent prin faina si se lasa pe foaia de naylon.
  4. In acest timp, o cratita de 3-4 l se umple mai mult de jumatate cu apa rece in care se pune pe o lingurita cu varf de sare. Cind clocoteste, se pun toate galustele, miscand cratita, ca acestea sa nu se lipeasca de fundul ei. Se lasa sa fiarba 10 minute cu capacul tras putin la o parte; dupa ce apa a inceput sa dea in clocot, focul se reduce, ca galustele sa fiarba in clocote mici.
  5. Se ia cratita de pe foc, si se lasa acoperita 15 minute, ca galustele sa se umfle bine.
  6. Se scot, apoi cu spumiera cate 2-3, se trec usor prin pesmet prajit si se pudreaza cu zahar si vanilie.
  7. Sunt foarte fragede, daca se servesc imediat.

Pofta Buna!