Friptura de zucchini cu morcovi

Timp de preparare: cca 1  1/2 ora
Cca 730 kcal/portie
Se consuma cu salata verde

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 250 gr zucchini
  • 50 gr unt
  • 250 gr pasat de bob verde
  • 3/4 l supa de legume (sau din plic)
  • 100 gr cascaval ras
  • 5 oua proaspete
  • 125 gr samburi de migdale taiati in lung
  • 100 gr faina integrala
  • sare
  • piper negru macinat
  • grasime pentru tava
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml lapte pasteurizat
  • 5 l. s. zarzavaturi tocate, mixte
  • 2 l. s. seminte de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Tocana de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 210 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. ulei de masline
  • 1 ardei gras iute, mic
  • 2 cepe, taiate in cuburi
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 3-4 zucchini, in felii
  • 2 patlagele, in cuburi
  • 1 gogosar rosu si unul verde, taiati in fasii
  • 1/2 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr pasta de rosii
  • 1 castravete mic de sera, taiat in cuburi
  • 4 rosii taiate in felii
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • cateva frunze tocate de maghiran si busuioc
  • 1 l. s. frunze de patrunjel, tocate

Mod de preparare:

  1. Se incinge uliul si se prajesc ardeiul iute si ceapa. Dupa 3 minute se adauga usturoiul, dupa inca 3 minute zucchini, patlagelele si bucatile de gogosari.
  2. Se amesteca bine legumele si se stropesc cu ulei in timp ce se calesc, iar supa si pasta de rosii se toarna peste legume. Se adauga castravetele si se mai fierbe 1/2 ora. Legumele trebuie sa fie moi, dar nu zdrobite.
  3. Inainte de a servi se pun rosiile, se incalzeste mancarea, se condimenteaza si se presara cu verdeturi.

Pofta Buna!

Mancare scazuta cu zucchini

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 230 kcal/portie
Se consuma cu cartofi fierti in coaja

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 40 gr unt
  • 2 cepe, taiate in inele
  • 350 gr zucchini, in felii
  • 1 varza creata mica
  • 250 gr rosii decojite
  • 1 l. c. verdeturi
  • 1 l. c. oregano
  • 1 foaie de dafin
  • piper proaspat macinat
  • 1-2 l. c. Curry
  • 2 l. c. fulgi de drojdie de bere
  • 50 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins si se prajeste ceapa.
  2. Se adauga zucchini si varza creata, se calesc usor. Se toarna 1/8 l apa si se fierb cca 20 minute la foc redus. Rossile se injumatatesc si se adauga la compozitie numai in ultimele 10 minute. Se condimenteaza cu verdeturi, oregano si piper.
  3. Mancarea se condimenteaza cu Curry si se presara cu fulgi de drojdie de bere. Nu se mai fierbe si se serveste presarata cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 100 gr conopida rf.
  • 100 gr broccoli rf.
  • 100 gr parizer
  • 100 gr morcovi rf.
  • 100 gr mazare rf.
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 100 gr sunca fiarta, in cuburi
  • 2 perechi de crenvursti taiati, in felii
  • 3/8 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr smantana dulce
  • 1 l. s. intaritor de bucatarie (gelatina)
  • cateva picaturi de sos Worcester
  • zeama de la o 1/2 lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 1 l. s. hasmatuchi tocat
  • 1 l. s. usturoi verde tocat

Mod de preparare:

  1. Se decongeleaza legumele. Untul se pune intr-o tigaie la incins, sunca, parizerul si crenvurstii se prajesc.
  2. Se scurg legumele si se adauga la carnaciori. Se toarna supa, iar smantana se freaca cu gelatina si se toarna peste zarzavat.
  3. Se condimenteaza cu sos Worcester, zeama de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se acopera si se fierbe incet aproximativ 20 de minute.
  4. Daca este necesar, se condimenteaza din nou si se presara deasupra verdeturile.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 220 kcal/portie
Se consuma cu un vin usor rosu

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. ulei
  • 1 ceapa mare, taiata in bucati mai mari
  • 1 gogosar rosu, in cuburi
  • 1 gogosar verde, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/4 telina, in cuburi
  • 1 fir usturoi verde, in inele
  • 250 gr morcovi, in cuburi
  • 1/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 rosii decojite
  • 1/2 l. s. cimbru
  • 1-2 l. s. crema Fraiche
  • 1 l. s. zeama de lamaie
  • 1 l. s. sos de soia

Mod de preparare:

  1. Uleiul se pune intr-o cratita mare la incins, se pun ceapa si toate legumele, in afara de rosii. Se calesc scurt impreuna.
  2. Se toarna supa limpede, se condimenteaza totul cu sare, piper si se mai fierbe 20-30 minute la foc mic.
  3. La compozitie se adauga rosiile si cimbrul si se fierbe inca o data 5 pana la 10 minute.
  4. Se omogenizeaza cu crema Fraiche, zeama de lamaie si sos de soia si se condimenteaza din nou, daca este necesar.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de varza acra

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 2 cepe mari, taiate mare
  • 50 gr unt sau margarina
  • 375 gr mere, taiate in cuburi
  • 750 gr varza acra
  • 1/4 l suc de mere
  • 2 cuisoare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper proaspat macinat
  • 50 gr stafide
  • 250 fr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • 1/8 l vin alb

Mod de preparare:

  1. Ceapa se prajeste in unt.
  2. Se adauga merele, varza acra, sucul de mere, condimentele, stafidele si se calesc 20 de minute intr-un vas acoperit.
  3. Cartofii se pun deasupra si se fierb in continuare 1/4 ora, la foc redus.
  4. Se condimenteaza dupa preferinta cu sare, piper si vin.

Pofta Buna!

Mancare de varza de Bruxelles

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 1000 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 125 gr slanina
  • 2 cepe
  • 2 fire de usturoi verde
  • 750 gr cartofi fierti
  • 250 gr morcovi
  • 750 gr varza de Bruxelles
  • 2 l. s. unt topit
  • 1 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 4 bucati carnaciori pentru fiert
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Slanina se taie in cuburi, ceapa se toaca. Usturoiul se taie inele. Cartofii si morcovii se taie in cuburi. Varza se cresteaza de la cotor.
  2. Untul topit se incinge si se prajeste slanina. Legumele, in afarade varza, se calesc in untura.
  3. Se toarna supa fierbinte si se fierbe aproximariv 10 minute.
  4. Se adauga varza si totul se fierbe inca 1/4 ora.
  5. Carnaciorii se adauga cu 5 minute inainte de a fi gata mancarea; se condimenteaza dupa gust si se serveste.

Pofta Buna!

Mancare de fasole asortata

Timp de preparare: cca 2 1/4 ora
Timp de inmuiere: cca 10 ore
Cca 430 kcal/portie
Se consuma cu paine din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 250 gr fasole uscata cu boabe rosii
  • 250 gr fasole uscata cu boabe negre
  • 2 1/2 l supa limpede de legume rece (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • cca 300 gr boabe de porumb din conserva
  • 2 cepe tocate
  • 4 catei de usturoi, presati
  • 4 l. s. ulei de floarea-soarelui
  • scortisoara
  • cateva seminte de marar
  • sare
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 legatura de marar
  • 75 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Fasolea se pune in vase separate la inmuiat aproximativ 10 ore. Se pune apoi la fiert in aceeasi apa in care a fost pusa la inmuiat, tot separat, si se fierbe 1 1/2 pana la 2 ore, pana ce se inmoaie.
  2. Ardeiul se taie fasii. Boabele de porumb se lasa sa se scurga.
  3. Se calesc in ulei ceapa, usturoiul, fasiile de ardei si porumbul.
  4. Se amesteca cele doua feluri de fasole si se condimenteaza cu scortisoara si seminte de marar. Legumele calite se adauga la fasole si impreuna se fierb 5-10 minute, la foc redus.
  5. Supa se condimenteaza cu sare si piper si se presara cu marar si cascaval ras.

Pofta Buna!

Mancare de fasole cu mere

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 660 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa
  • sare
  • 500 gr carne de vita
  • 500 gr fasole verde
  • 250 gr cartofi
  • 100 gr slanina
  • 1 legatura frunze de patrunjel
  • piper proaspat macinat
  • 3 mere mijlocii, acrisoare
  • 1 l. s. otet de vin
  • 1 l. c. zahar
  • 1 v. d. c. scortisoara

Mod de preparare:

  1. Zarzavaturile pentru supa se taie in cuburi mai mari. Se fierb, impreuna cu carnea, in 2 litri de apa cu sare, aproximativ 1 1/2 ore. Carnea se scoate, se taie in cuburi si se tine la cald. Supa se trece printr-o sita.
  2. Fasolea se rupe in bucati, cartofii se taie in cuburi. Slanina se taie in cuburi mici si se prajeste. Fasolea se caleste in aceeasi tigaie cu slanina, se adauga cartofii, cateva frunze de patrunjel, apoi se toarna supa limpede. Se condimenteaza cu piper. Totul se fierbe 1/2 ora la foc redus.
  3. Merele se decojesc, se taie in patru si se indeparteaza samburii. Se calesc in putina apa cu otet, zahar, scortisoara, apoi se lasa sa se scurga si se adauga la supa. Se condimenteaza din nou daca este necesar si se orneaza cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Mancare scazuta din peste cu legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa, taiate marunt
  • 1 bulb de fenicul, taiat in cuburi
  • 250 gr cartofi, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/2 gogosar rosu, in fasii
  • 1/2 gogosar verde, in fasii
  • 1/2 l supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 150 gr rosii, fara coaja
  • 250 gr file de peste
  • 150 gr peste afumat
  • piper proaspat macinat
  • sare
  • 1 l. s. marar tocat
  • 1 l. s. patrunjel tocat
  • tarhon tocat

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins, apoi se prajeste ceapa. Zarzavaturile se adauga la compozitie si se fierb 5 minute.
  2. Se toarna supa limpede, si impreuna se fierb 10 minute la foc potrivit.
  3. Se adauga rosiile si pestele file si se lasa sa fiarba incet inca 10 minute. Se curata pestele afumat, se dezoseaza, se taie in bucati, se adauga la compozitie si se incalzeste.
  4. Mancarea se condimenteaza si se presara cu verdeturi proaspete.

Pofta Buna!