Mancare de fasole asortata

Timp de preparare: cca 2 1/4 ora
Timp de inmuiere: cca 10 ore
Cca 430 kcal/portie
Se consuma cu paine din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 250 gr fasole uscata cu boabe rosii
  • 250 gr fasole uscata cu boabe negre
  • 2 1/2 l supa limpede de legume rece (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • cca 300 gr boabe de porumb din conserva
  • 2 cepe tocate
  • 4 catei de usturoi, presati
  • 4 l. s. ulei de floarea-soarelui
  • scortisoara
  • cateva seminte de marar
  • sare
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 legatura de marar
  • 75 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Fasolea se pune in vase separate la inmuiat aproximativ 10 ore. Se pune apoi la fiert in aceeasi apa in care a fost pusa la inmuiat, tot separat, si se fierbe 1 1/2 pana la 2 ore, pana ce se inmoaie.
  2. Ardeiul se taie fasii. Boabele de porumb se lasa sa se scurga.
  3. Se calesc in ulei ceapa, usturoiul, fasiile de ardei si porumbul.
  4. Se amesteca cele doua feluri de fasole si se condimenteaza cu scortisoara si seminte de marar. Legumele calite se adauga la fasole si impreuna se fierb 5-10 minute, la foc redus.
  5. Supa se condimenteaza cu sare si piper si se presara cu marar si cascaval ras.

Pofta Buna!

Mancare scazuta din peste cu legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa, taiate marunt
  • 1 bulb de fenicul, taiat in cuburi
  • 250 gr cartofi, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/2 gogosar rosu, in fasii
  • 1/2 gogosar verde, in fasii
  • 1/2 l supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 150 gr rosii, fara coaja
  • 250 gr file de peste
  • 150 gr peste afumat
  • piper proaspat macinat
  • sare
  • 1 l. s. marar tocat
  • 1 l. s. patrunjel tocat
  • tarhon tocat

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins, apoi se prajeste ceapa. Zarzavaturile se adauga la compozitie si se fierb 5 minute.
  2. Se toarna supa limpede, si impreuna se fierb 10 minute la foc potrivit.
  3. Se adauga rosiile si pestele file si se lasa sa fiarba incet inca 10 minute. Se curata pestele afumat, se dezoseaza, se taie in bucati, se adauga la compozitie si se incalzeste.
  4. Mancarea se condimenteaza si se presara cu verdeturi proaspete.

Pofta Buna!

Peste cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste
  • 1/2 kg ciuperci
  • 100 ml ulei
  • 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii
  • un varf de lingurita piper
  • o foaie de dafin
  • o ramura de cimbru
  • 100 ml vin
  • lamaie
  • marar sau patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele curatat se aseaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba (care amareste).
  2. Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune uleiul.
  3. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa cca 1 ora, ca pestele sa se friga incet; se stropesc cu sosul din cand in cand, atat pestele cat si ciupercile.
  4. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta.
  5. Cand este gata, se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.

Pofta Buna!

Chiftele marinate

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg carne
  • 50 g franzela
  • 50 g ceapa
  • 3 catei usturoi
  • 250 ml suc de rosii
  • o foaie de dafin
  • faina
  • ulei
  • marar
  • piper
  • ienibahar
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela, inmuiata numai o secunda in apa rece si bine stoarsa in pumni, cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn si usturoiul taiat marunt.
  2. La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina, un varf ascutit cu piper, o lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine.
  3. Se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se pune pe o foaie de naylon, presarata cu o lingurita cu varf de faina, se trece bine prin faina si i se da forma rotunda de bila.
  4. Se aseaza una langa alta, pe foaia de naylon; vor rezulta 14-15 bucati.
  5. Se unge bine cu 2 linguri de ulei, o cratita de 1 1/2 l, se aseaza in ea chiftele (bilele) neinghesuite, una langa alta care, apoi, se stropesc bine cu 3 linguri de ulei si se dau la cuptor descoperite, 30-40 minute , la foc moderat ca sa nu se friga si sa se rumeneasca putin la suprafata.
  6. Dupa aceea, sucul de rosii se dilueaza ca sa fie potrivit de acru si se toarna peste chiftele, cat sa le cuprinda.
  7. Chiftelele se ridica putin cu varful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub ele.
  8. In sos se adauga o foaie de dafin, un varf de cutit cu ienibahar, marar sau patrunjel tocat marunt si sare, dupa gust.
  9. Se lasa la cuptor 15 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice uleiul.
  10. Se servesc calde cu piure de cartofi.

Pofta Buna!

Dovlecei umpluti cu carne

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 3 dovlecei cu diametrul de 5-6 cm
  • 200 gr carne
  • 50 gr orez
  • sare
  • piper
  • 1/2 l suc de rosii
  • 100 ml smantana
  • 30 gr faina
  • marar
  • cimbru

Mod de preparare:

  1. Dovleceii se curata subtire de coaja, se taie in jumatati, pe grosime, iar cu rondeaua sau cu lingurita, li se scoate numai miezul cu semintele, lasand marginea cat este de groasa.
  2. Jumatatile de dovlecei se umplu cu tacatura (daca mai ramane tocatura, se pot umple 1-2 ardei care se vor fierbe impreuna cu dovleceii) si se aseaza in cratita, unele langa altele, orizontal; se toarna peste ele sucul de rosii si circa 1/4 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba 30-40 minute, acoperite, la foc mic; dupa 20 minute se intorc in sos.
  3. Cand dovleceii sunt fierti (fara sa se terciuiasca), se freaca faina cu 2 linguri de apa rece sau suc de rosii si se amesteca in sos, lasandu-l sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  4. In sos se pun o ramura de cimbru si 2-3 linguri cu ulei, potrivindu-se gustul cu sare. Cratita se ia de pe foc si dovleceii se presara cu marar taiat marunt.
  5. Se pot servi ca atare sau se dreg cu smantana batuta cu o lingura de apa rece care se amesteca cu sosul fierbinte; smantana se poate adauga la masa.
  6. Dovleceii se pot pregati si fara suc de rosii, la fel ca si guliile.

Pofta Buna!

Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Mancare de cartofi cu carnat afumat

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • cca 200 gr carnat afumat
  • 700-800 gr cartofi
  • ceapa (100 gr)
  • 50 ml ulei sau alta grasime
  • boia dulce
  • piper
  • patrunjel sau marar
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa, taiata marunt, se caleste in ulei, se pune apoi , un varf de lingurita cu boia dulce de ardei sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei, se amesteca de 2-3 ori si , imediat, se adauga carnatul taiat in felii de 1 cm grosime; se amesteca de 4-5 ori si se stinge cu circa 1/4 l apa fierbinte.
  2. Cand clocoteste apa, se adauga cartofii taiati in sferturi , se completeaza apa pana la nivelul cartofilor, se sareaza si se pune un varf de cutit cu piper.
  3. Se lasa sa fiarba acoperiti cca 20 minute, ca sa se inmoaie.
  4. Sosul nu se ingroasa cu faina; va fi foarte gustos cu aroma de afumatura.
  5. Cand se ia mancarea de pe foc, se presara cu patrunjel sau marar taiat marunt.

Pofta Buna!

Budinca de spanac cu franzela

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 1 kg spanac
  • 150 gr franzela
  • 100 ml lapte
  • 200 ml smantana
  • 100 gr unt
  • margarina sau ulei
  • 50 gr faina
  • 150 ml suc de rosii
  • 150 gr branza telemea
  • o lingurita marar taiat marunt
  • un varf cutit piper
  • 4 oua si un albus sau 5 oua

Mod de preparare:

  1. Dupa ce s-a spalat, spanacul se fierbe, 5 minute si, apoi, se lasa in strecuratoare pana se raceste.
  2. Se trece apoi prin masina de tocat, impreuna cu franzela inmuiata in lapte si nestoarsa.
  3. La tocatura se adauga branza rasa (care sareaza), smantana, faina, untul moale sau topit (margarina, uleiul), sucul de rosii, galbenusurile, mararul si piperul, amestecandu-se bine.
  4. Dupa aceea, se amesteca usor, prin rasturnare cu albusurile batute spuma, se pune in forma de cca 2 l si se coace.
  5. Se introduce in cuptorul bine incins dinainte, unde se lasa 30-40 minute, pana cand budinca se rumeneste frumos. Nu se deschide cuptorul 20 minute.
  6. Cand se scoate din cuptor, se trece cu cutitul pe margine, ca budinca sa se desprinda, daca s-a lipit, apoi se pune farfuria de servit deasupra ei si se rastoarna.

Pofta Buna!

Tartine cu ciuperci

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr unt
  • 50 gr cascaval sau parmezan
  • 250 gr ciuperci
  • oceapa de marime mijlocie
  • 2 linguri ulei
  • o foaie dafin
  • 2 linguri zeama de lamaie, vin sau otet
  • 1  v. d. c. piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ciupercile bine spalate se taie marunt sau se trec prin masina de tocat.
  2. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in ulei, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie sau 50 ml vin sau o lingura de otet, piper, o lingurita de sare.
  3. Se lasa la foc mic acoperite, sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se moaie.
  4. Cind se iau de pe foc, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
  5. Dupa ce se racesc, se amesteca cu untul frecat (sa fie moale).
  6. Pasta se sareaza si cu ea se ung tartinele; deasupra se rade cascaval sau parmezan (direct peste tartine).

Pofta Buna!

Conopida cu maioneza

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 590 kcal/portie
Se consuma cu rosii

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 600 - 800 gr conopida
  • 300 gr maioneza
  • 100 ml smantana
  • marar
  • patrunjel

Mod de preparare:

  1. Conopida se fierbe si se strecoara. Maioneza se amesteca facultativ cu smintina, potrivindu-se gustul cu sare, mustar, ca sa fie mai picanta, dupa care se amesteca usor cu conopida, prin rasturnare, ca aceasta sa nu se deformeze.
  2. Pentru aroma, se pune in maioneza marar taiat marunt.
  3. Se aranjeaza pe platou si se presara cu marar sau patrunjel taiat marunt.

Pofta Buna!