Supa chinezeasca

Timp de preparare: cca 1 ora
Timp de inmuiere: cca 2o minute
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine cu crabi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 120 gr orez
  • putina sare
  • 50 gr zbarciogi uscati
  • 6 cepe verzi
  • 1-2 ardei grasi rosii
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 150 gr boabe de soia
  • 3 l. s. ulei de soia
  • 2 catei de usturoi
  • cam 2 l. s. otet de fructe
  • miere
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. inele de usturoi verde

Mod de preparare:

  1. Orezul se spala si se fierbe in apa sarata aproximativ 3/4 ora. Zbarciogii se pun in apa rece la inmuiat.
  2. Ceapa se taie marunt. Ardeiul se injumatateste, se indeparteaza samburii si se taie in fasii. Morcovii si telina se taie fasii subtiri, se inmoaie boabele de soia.
  3. Uleiul se pune intr-o cratita la incins si se prajesc legumele. Zbarciogii se scurg si se adauga la zarzavat.
  4. Usturoiul se zdrobeste si se pune in compozitie. Legumele se condimenteaza cu otet si miere.
  5. Se toarna supa si se fierbe in continuare 10 minute. Se condimenteaza cu sare, piper si piper Cayenne. Se adauga orezul. Se serveste cu usturoi verde presarat deasupra.

Pofta Buna!

Supa concentrata de cartofi cu carne de pui

Timp de preparare: cca 2 ore
Cca  600 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 1 legatura de verdeturi pentru supa
  • 1 pui
  • 2 foi de dafin
  • 5 boabe de piper
  • sare
  • 750 gr cartofi copti
  • 500 gr morcovi
  • 1 legatura ceapa verde
  • 2 l. s. ulei de soia
  • 2 banane
  • 1 l. s. praf Curry
  • 150 gr iaurt
  • piper alb proaspat macinat

Mod de preparare:

  1. Verdeturile pentru supa se taie in bucati mai mari. Se spala bine puiul; verdeturile, foile de dafin si boabele de piper, impreuna cu puiul, se pun in 1 1/2 l apa cu sare.  Se fierb la foc redus aproximativ 1 ora.
  2. Se scoate puiul si se pune la racit. Supa se strecoara.
  3. Cartofii si morcovii se taie cuburi mai mari.
  4. Legumele se fierb 20-30 minute in supa. Morcovii se scot din supa, iar restul de legume se paseaza cu ajutorul mixerului.
  5. Ceapa verde se taie inele. Uleiul se pune intr-o cratita mare la incins si ceapa se caleste.
  6. Bananele se zdrobesc; impreuna cu Curry si iaurtul se toarna peste ceapa. Se adauga treptat si supa de cartofi.
  7. Morcovii se taie fasii si impreuna cu carnea se pun in supa. Se condimenteaza cu Curry si piper.

Pofta Buna!

Supa asiatica de pui

Timp de preparare: cca  2 ore
Cca 490 kcal/portie
Se consuma cu orez

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 cocos mic (cca 1 kg)
  • 2 cepe
  • 3 catei de usturoi
  • 3 nuci de Macadamia
  • 2-3 l. s. ulei
  • 1-2 l. c. praf de sofran
  • 1 l. c. praf de galagant
  • 1 l. c. praf de lamaie
  • 1 l. c. enibahar praf
  • 1 fir usturoi verde
  • 100 gr germeni din boabe de soia
  • cateva frunze de telina taiate fin
  • sare
  • 1-2 l. s. sos dulce de soia
  • 1 lamaie mare

Mod de preparare:

  1. Cocosul se pune intr-un vas la fiert. Se acopera si se fierbe la foc redus 1 1/2 ora. Se scoate din vas, se scoate carnea de pe oase, se indeparteaza pielita; carnita se taie in bucati egale si se pune deoparte.
  2. Ceapa se taie cuburi mici, se toaca, se rade usturoiul, se macina nuca.
  3. Ceapa se prajeste in ulei, jumatate din aceasta se scoate si se pune deoparte. Usturoiul, nucile si condimentele se pun in tigaia cu ceapa si se prajesc 3 minute impreuna. Toata compozitia se toarna in supa limpede de pui.
  4. Usturoiul verde se taie in inele subtiri, boabele de soia se pun la scurs, apoi impreuna cu frunzele de telina se pun in supa. Se sareaza.
  5. Ceapa pusa deoparte se prajeste.
  6. Carnea de pui se pune in supa si se incalzeste.
  7. Supa se condimenteaza cu sos de soia. Lamaia, cu coaja cu tot, se taie felii subtiri.
  8. Supa se portioneaza in farfurii. Feliile de lamaie se pun deasupra si se presara cu ceapa prajita.

Pofta Buna!