Mancare scazuta de varza acra

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 2 cepe mari, taiate mare
  • 50 gr unt sau margarina
  • 375 gr mere, taiate in cuburi
  • 750 gr varza acra
  • 1/4 l suc de mere
  • 2 cuisoare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper proaspat macinat
  • 50 gr stafide
  • 250 fr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • 1/8 l vin alb

Mod de preparare:

  1. Ceapa se prajeste in unt.
  2. Se adauga merele, varza acra, sucul de mere, condimentele, stafidele si se calesc 20 de minute intr-un vas acoperit.
  3. Cartofii se pun deasupra si se fierb in continuare 1/4 ora, la foc redus.
  4. Se condimenteaza dupa preferinta cu sare, piper si vin.

Pofta Buna!

Mancare de varza de Bruxelles

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 1000 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 125 gr slanina
  • 2 cepe
  • 2 fire de usturoi verde
  • 750 gr cartofi fierti
  • 250 gr morcovi
  • 750 gr varza de Bruxelles
  • 2 l. s. unt topit
  • 1 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 4 bucati carnaciori pentru fiert
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Slanina se taie in cuburi, ceapa se toaca. Usturoiul se taie inele. Cartofii si morcovii se taie in cuburi. Varza se cresteaza de la cotor.
  2. Untul topit se incinge si se prajeste slanina. Legumele, in afarade varza, se calesc in untura.
  3. Se toarna supa fierbinte si se fierbe aproximariv 10 minute.
  4. Se adauga varza si totul se fierbe inca 1/4 ora.
  5. Carnaciorii se adauga cu 5 minute inainte de a fi gata mancarea; se condimenteaza dupa gust si se serveste.

Pofta Buna!

Mancare de fasole cu mere

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 660 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa
  • sare
  • 500 gr carne de vita
  • 500 gr fasole verde
  • 250 gr cartofi
  • 100 gr slanina
  • 1 legatura frunze de patrunjel
  • piper proaspat macinat
  • 3 mere mijlocii, acrisoare
  • 1 l. s. otet de vin
  • 1 l. c. zahar
  • 1 v. d. c. scortisoara

Mod de preparare:

  1. Zarzavaturile pentru supa se taie in cuburi mai mari. Se fierb, impreuna cu carnea, in 2 litri de apa cu sare, aproximativ 1 1/2 ore. Carnea se scoate, se taie in cuburi si se tine la cald. Supa se trece printr-o sita.
  2. Fasolea se rupe in bucati, cartofii se taie in cuburi. Slanina se taie in cuburi mici si se prajeste. Fasolea se caleste in aceeasi tigaie cu slanina, se adauga cartofii, cateva frunze de patrunjel, apoi se toarna supa limpede. Se condimenteaza cu piper. Totul se fierbe 1/2 ora la foc redus.
  3. Merele se decojesc, se taie in patru si se indeparteaza samburii. Se calesc in putina apa cu otet, zahar, scortisoara, apoi se lasa sa se scurga si se adauga la supa. Se condimenteaza din nou daca este necesar si se orneaza cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Mancare scazuta din peste cu legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa, taiate marunt
  • 1 bulb de fenicul, taiat in cuburi
  • 250 gr cartofi, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/2 gogosar rosu, in fasii
  • 1/2 gogosar verde, in fasii
  • 1/2 l supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 150 gr rosii, fara coaja
  • 250 gr file de peste
  • 150 gr peste afumat
  • piper proaspat macinat
  • sare
  • 1 l. s. marar tocat
  • 1 l. s. patrunjel tocat
  • tarhon tocat

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins, apoi se prajeste ceapa. Zarzavaturile se adauga la compozitie si se fierb 5 minute.
  2. Se toarna supa limpede, si impreuna se fierb 10 minute la foc potrivit.
  3. Se adauga rosiile si pestele file si se lasa sa fiarba incet inca 10 minute. Se curata pestele afumat, se dezoseaza, se taie in bucati, se adauga la compozitie si se incalzeste.
  4. Mancarea se condimenteaza si se presara cu verdeturi proaspete.

Pofta Buna!

Ciorba de cartofi

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 600 gr de cartofi
  • 2 morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • o ceapa
  • o foaie de dafin
  • cateva boabe de piper
  • un ou
  • sare
  • patrunjel verde tocat
  • smantana

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete. Se pune la fiert cu 2 l de apa si sare, se adauga ceapa tocata marunt, foaia de dafin si boabele de piper.
  2. Pana ce clocoteste, curatam si spalam cartofii si-i taiem cuburi.
  3. Dupa ce zarzavatul a tras un clocot, adaugam cartofii si lasam sa fiarba 15 minute.
  4. Oul il batem intr-o farfurie ca pentru omleta.
  5. Dupa ce ciorba a fiert, o lasam cateva minute si apoi luam din zeama si punem peste ou, batand in continuare.
  6. Turnam compozitia rezultata in ciorba amestecand.
  7. Se serveste cu patrunjel verde tocat si cu smantana.

Pofta Buna!

Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Mancare de cartofi cu carnat afumat

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • cca 200 gr carnat afumat
  • 700-800 gr cartofi
  • ceapa (100 gr)
  • 50 ml ulei sau alta grasime
  • boia dulce
  • piper
  • patrunjel sau marar
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa, taiata marunt, se caleste in ulei, se pune apoi , un varf de lingurita cu boia dulce de ardei sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei, se amesteca de 2-3 ori si , imediat, se adauga carnatul taiat in felii de 1 cm grosime; se amesteca de 4-5 ori si se stinge cu circa 1/4 l apa fierbinte.
  2. Cand clocoteste apa, se adauga cartofii taiati in sferturi , se completeaza apa pana la nivelul cartofilor, se sareaza si se pune un varf de cutit cu piper.
  3. Se lasa sa fiarba acoperiti cca 20 minute, ca sa se inmoaie.
  4. Sosul nu se ingroasa cu faina; va fi foarte gustos cu aroma de afumatura.
  5. Cand se ia mancarea de pe foc, se presara cu patrunjel sau marar taiat marunt.

Pofta Buna!

Supa de carne cu legume

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu paine de cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2-3 l. s. untura de porc
  • 125 gr carne slaba de vitel, porc si miel
  • 1 ceapa mare taiata cuburi
  • 175 gr morcovi, taiati in fasii
  • 100 gr telina, taiata in cuburi
  • 150 gr usturoi verde, taiat in fasii
  • 125 gr varza alba, rasa
  • 260 gr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/2 l. c. maghiran
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/2 legatura patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Untura se pune la incins si se prajesc carnea si ceapa. Legumele si cartofii se aseaza in cratita intercalate, deasupra fiind cartofii. Condimentele se presara intr-un singur rand.
  2. Se adauga supa limpede; se acopera cu un capac si se fierb de la 1/2 pana la 3/4 ora.
  3. Se presara cu frunze de patrunjel si se serveste in vasul in care a fost fiarta.

Pofta Buna!

Supa de castraveti cu galuste din carne

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 340 kcal/portie
Se consuma cu placinta din aluat dospit

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe mijlocii
  • 500 gr cartofi fierti
  • 1-2 l. s. unt topit
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 castravete mijlociu de sera
  • 225 gr carne tocata, de vita
  • 1 ou mic
  • 1 l. s. branza de vaci
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 l. s. ulei
  • 2-3 l. c. amidon
  • 1 legatura de marar
  • 1-2 l. s. verdeturi
  • crema Fraiche

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie inele, cartofii se curata de coaja si se taie cuburi.
  2. Untul topit se pune la incins si se cales ceapa si cartofii.
  3. Se adauga supa limpede si se fierbe aproximativ 1/2 ora.
  4. Castravetele se taie in doua, in lungime, semintele se indeparteaza cu ajutorul unei lingurite. Se decojeste si se fierbe 1/4 ora in supa.
  5. Intre timp se amesteca carnea tocata cu ou si cu branza. Se condimenteaza cu sare si piper. Cu mainile umede, din aluat se formeaza galuste mici, care se prajesc in ulei.
  6. Amidonul se amesteca cu apa si se adauga la supa care fierbe.
  7. Se adauga mararul si crema Fraiche. Se condimenteaza cu sare si piper, iar galustele de carne se adauga cu grija in supa.

Pofta Buna!

Supa hranitoare de cartofi

Timp de preparare: cca  1 1/4 ora
Cca 500 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 250 gr ceafa de porc, slaba
  • 250 gr carne miel
  • 2 l. s. ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • 1 l. c. sare
  • 1 l. c. cimbru
  • 1 l. c. rozmarin
  • piper proaspat macinat
  • 400 gr bulion din conserva
  • 150 ml vin rosu
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 500 gr cartofi
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 l. s. frunze de patrunjel tocate fin

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie cuburi.
  2. Uleiul se pune intr-o cratita la incins. Se pune carnea si se caleste 1/4 ora.
  3. Se freaca bine usturoiul cu sare, se adauga cimbrul si rozmarinul, se condimenteaza cu sare si piper.
  4. Se toarna bulionul si vinul rosu. Se acopera cratita cu un capac si se fierbe 1/2 ora la foc redus.
  5. Ceapa, morcovii si cartofii se taie in cuburi mici. Se adauga la carne si se fierb in continuare inca 1/2 ora.
  6. Se adauga supa de legume, se pune foaia de dafin. Deasupra se presara frunze de patrunjel tocate fin.

Pofta Buna!