Supa chinezeasca

Timp de preparare: cca 1 ora
Timp de inmuiere: cca 2o minute
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine cu crabi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 120 gr orez
  • putina sare
  • 50 gr zbarciogi uscati
  • 6 cepe verzi
  • 1-2 ardei grasi rosii
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 150 gr boabe de soia
  • 3 l. s. ulei de soia
  • 2 catei de usturoi
  • cam 2 l. s. otet de fructe
  • miere
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. inele de usturoi verde

Mod de preparare:

  1. Orezul se spala si se fierbe in apa sarata aproximativ 3/4 ora. Zbarciogii se pun in apa rece la inmuiat.
  2. Ceapa se taie marunt. Ardeiul se injumatateste, se indeparteaza samburii si se taie in fasii. Morcovii si telina se taie fasii subtiri, se inmoaie boabele de soia.
  3. Uleiul se pune intr-o cratita la incins si se prajesc legumele. Zbarciogii se scurg si se adauga la zarzavat.
  4. Usturoiul se zdrobeste si se pune in compozitie. Legumele se condimenteaza cu otet si miere.
  5. Se toarna supa si se fierbe in continuare 10 minute. Se condimenteaza cu sare, piper si piper Cayenne. Se adauga orezul. Se serveste cu usturoi verde presarat deasupra.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 100 gr conopida rf.
  • 100 gr broccoli rf.
  • 100 gr parizer
  • 100 gr morcovi rf.
  • 100 gr mazare rf.
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 100 gr sunca fiarta, in cuburi
  • 2 perechi de crenvursti taiati, in felii
  • 3/8 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr smantana dulce
  • 1 l. s. intaritor de bucatarie (gelatina)
  • cateva picaturi de sos Worcester
  • zeama de la o 1/2 lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 1 l. s. hasmatuchi tocat
  • 1 l. s. usturoi verde tocat

Mod de preparare:

  1. Se decongeleaza legumele. Untul se pune intr-o tigaie la incins, sunca, parizerul si crenvurstii se prajesc.
  2. Se scurg legumele si se adauga la carnaciori. Se toarna supa, iar smantana se freaca cu gelatina si se toarna peste zarzavat.
  3. Se condimenteaza cu sos Worcester, zeama de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se acopera si se fierbe incet aproximativ 20 de minute.
  4. Daca este necesar, se condimenteaza din nou si se presara deasupra verdeturile.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 220 kcal/portie
Se consuma cu un vin usor rosu

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. ulei
  • 1 ceapa mare, taiata in bucati mai mari
  • 1 gogosar rosu, in cuburi
  • 1 gogosar verde, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/4 telina, in cuburi
  • 1 fir usturoi verde, in inele
  • 250 gr morcovi, in cuburi
  • 1/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 rosii decojite
  • 1/2 l. s. cimbru
  • 1-2 l. s. crema Fraiche
  • 1 l. s. zeama de lamaie
  • 1 l. s. sos de soia

Mod de preparare:

  1. Uleiul se pune intr-o cratita mare la incins, se pun ceapa si toate legumele, in afara de rosii. Se calesc scurt impreuna.
  2. Se toarna supa limpede, se condimenteaza totul cu sare, piper si se mai fierbe 20-30 minute la foc mic.
  3. La compozitie se adauga rosiile si cimbrul si se fierbe inca o data 5 pana la 10 minute.
  4. Se omogenizeaza cu crema Fraiche, zeama de lamaie si sos de soia si se condimenteaza din nou, daca este necesar.

Pofta Buna!

Mancare de varza de Bruxelles

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 1000 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 125 gr slanina
  • 2 cepe
  • 2 fire de usturoi verde
  • 750 gr cartofi fierti
  • 250 gr morcovi
  • 750 gr varza de Bruxelles
  • 2 l. s. unt topit
  • 1 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 4 bucati carnaciori pentru fiert
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Slanina se taie in cuburi, ceapa se toaca. Usturoiul se taie inele. Cartofii si morcovii se taie in cuburi. Varza se cresteaza de la cotor.
  2. Untul topit se incinge si se prajeste slanina. Legumele, in afarade varza, se calesc in untura.
  3. Se toarna supa fierbinte si se fierbe aproximariv 10 minute.
  4. Se adauga varza si totul se fierbe inca 1/4 ora.
  5. Carnaciorii se adauga cu 5 minute inainte de a fi gata mancarea; se condimenteaza dupa gust si se serveste.

Pofta Buna!

Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Supa de linte

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 410 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 fir de usturoi verde, taiat
  • 400 gr piept afumat fara os
  • 3/4 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • otet de vin
  • 1 v. d. c. zahar
  • 400 gr linte din conserva
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. ceapa verde, proaspat taiata

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins si se prajesc ceapa si usturoiul.
  2. Pieptul afumat se taie cuburi; impreuna cu supa de carne, foaia de dafin, otetul si zaharul, se toarna peste legume.
  3. Totul se fierbe 3/4 ora.
  4. Se adauga lintea si se fierbe inca 5 minute. Supa de linte se condimenteaza si se serveste presarata cu ceapa verde.

Pofta Buna!

Supa de miel cu crevete

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 gr carne de miel
  • 600 gr oase de miel
  • 150 gr crevete crude
  • 1 ceapa
  • 300 gr usturoi verde, telina, fenicul si morcovi
  • 2 rosii
  • 1 foaie de dafin
  • 1 legatura cimbru si rozmarin
  • 40 ml pernod
  • sare
  • piper alb
  • 2 l. s. busuioc

Mod de preparare:

  1. Carnea de miel si oasele se fierb intr-un litru de apa. Crevetele se decojesc si se pun in supa.
  2. Ceapa se injumatateste si se prajeste, legumele se taie marunt si impreuna cu verdeturile se pun in supa si se fierb 20 de minute. Legumele se scot din supa, iar aceasta se fierbe inca 40 minute in continuare.
  3. Supa se strecoara si se condimenteaza cu sae, piper si pernod. Se taie marunt crevetele, iar carnea si legumele se pun in supa.
  4. Supa se serveste cu busuioc presarat deasupra.

Pofta Buna!

Supa de carne cu legume

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu paine de cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2-3 l. s. untura de porc
  • 125 gr carne slaba de vitel, porc si miel
  • 1 ceapa mare taiata cuburi
  • 175 gr morcovi, taiati in fasii
  • 100 gr telina, taiata in cuburi
  • 150 gr usturoi verde, taiat in fasii
  • 125 gr varza alba, rasa
  • 260 gr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/2 l. c. maghiran
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/2 legatura patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Untura se pune la incins si se prajesc carnea si ceapa. Legumele si cartofii se aseaza in cratita intercalate, deasupra fiind cartofii. Condimentele se presara intr-un singur rand.
  2. Se adauga supa limpede; se acopera cu un capac si se fierb de la 1/2 pana la 3/4 ora.
  3. Se presara cu frunze de patrunjel si se serveste in vasul in care a fost fiarta.

Pofta Buna!

Supa asiatica de pui

Timp de preparare: cca  2 ore
Cca 490 kcal/portie
Se consuma cu orez

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 cocos mic (cca 1 kg)
  • 2 cepe
  • 3 catei de usturoi
  • 3 nuci de Macadamia
  • 2-3 l. s. ulei
  • 1-2 l. c. praf de sofran
  • 1 l. c. praf de galagant
  • 1 l. c. praf de lamaie
  • 1 l. c. enibahar praf
  • 1 fir usturoi verde
  • 100 gr germeni din boabe de soia
  • cateva frunze de telina taiate fin
  • sare
  • 1-2 l. s. sos dulce de soia
  • 1 lamaie mare

Mod de preparare:

  1. Cocosul se pune intr-un vas la fiert. Se acopera si se fierbe la foc redus 1 1/2 ora. Se scoate din vas, se scoate carnea de pe oase, se indeparteaza pielita; carnita se taie in bucati egale si se pune deoparte.
  2. Ceapa se taie cuburi mici, se toaca, se rade usturoiul, se macina nuca.
  3. Ceapa se prajeste in ulei, jumatate din aceasta se scoate si se pune deoparte. Usturoiul, nucile si condimentele se pun in tigaia cu ceapa si se prajesc 3 minute impreuna. Toata compozitia se toarna in supa limpede de pui.
  4. Usturoiul verde se taie in inele subtiri, boabele de soia se pun la scurs, apoi impreuna cu frunzele de telina se pun in supa. Se sareaza.
  5. Ceapa pusa deoparte se prajeste.
  6. Carnea de pui se pune in supa si se incalzeste.
  7. Supa se condimenteaza cu sos de soia. Lamaia, cu coaja cu tot, se taie felii subtiri.
  8. Supa se portioneaza in farfurii. Feliile de lamaie se pun deasupra si se presara cu ceapa prajita.

Pofta Buna!

Supa de cartofi cu smantana

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 570 kcal/portie
Se consuma cu paine alba din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr ceapa
  • 200 gr cartofi curatati
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 l. s. unt
  • 1,2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr slanina afumata
  • 200 gr smantana
  • sare
  • nucsoara
  • 2 l. s. usturoi verde taiat marunt

Mod de preparare:

  1. Ceapa, cartofii, usturoiul si telina se taie cuburi mai mari si impreuna cu untul se pun intr-o cratita si se calesc. Se adauga supa de carne si se fierbe 3/4 ora la foc redus.
  2. Slanina se pune intr-o tigaie, se prajeste pana se rumeneste si se scurge de grasime.
  3. Supa de cartofi se paseaza cu un mixer, se condimenteaza cu sare si nucsoara, se adauga smantana, pana se obtine o pasta omogena. Slanina si usturoiul se pun cand se serveste supa.

Pofta Buna!