Supa-crema de fasole

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Timp de inmuiere: cel putin 12 ore
Cca 380 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 gr fasole boabe, alba
  • 1 ceapa tocata mai mare
  • 4 catei de usturoi, in bucati
  • 1 gogosar rosu si unul galben, in bucati
  • 120 ml ulei de masline
  • sare
  • 1 cub de supa
  • 2 l. s. maghiran tocat
  • 2 l. s. frunze de patrunjel, tocate
  • 2 felii de paine alba
  • 30 gr unt

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Tocana de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 210 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. ulei de masline
  • 1 ardei gras iute, mic
  • 2 cepe, taiate in cuburi
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 3-4 zucchini, in felii
  • 2 patlagele, in cuburi
  • 1 gogosar rosu si unul verde, taiati in fasii
  • 1/2 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr pasta de rosii
  • 1 castravete mic de sera, taiat in cuburi
  • 4 rosii taiate in felii
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • cateva frunze tocate de maghiran si busuioc
  • 1 l. s. frunze de patrunjel, tocate

Mod de preparare:

  1. Se incinge uliul si se prajesc ardeiul iute si ceapa. Dupa 3 minute se adauga usturoiul, dupa inca 3 minute zucchini, patlagelele si bucatile de gogosari.
  2. Se amesteca bine legumele si se stropesc cu ulei in timp ce se calesc, iar supa si pasta de rosii se toarna peste legume. Se adauga castravetele si se mai fierbe 1/2 ora. Legumele trebuie sa fie moi, dar nu zdrobite.
  3. Inainte de a servi se pun rosiile, se incalzeste mancarea, se condimenteaza si se presara cu verdeturi.

Pofta Buna!

Lasagne la cuptor

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 200 gr aluat de taitei (sau foi de lasagna din comert)
  • untura pentru uns tava
  • 200 gr de carne tocata de vita
  • o ceapa
  • un catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • oregano
  • maghiran
  • 2 foi de dafin maruntite
  • 250 ml suc de rosii
  • 300 gr de cas (cascaval)
  • 200 ml smantana

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie marunt, usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu carnea tocata.
  2. Se pune intr-o tigaie si se prajeste putin amestecand. Adaugam condimentele si 150 ml suc de rosii si 100 ml de smantana.
  3. Amestecam si lasam sa scada putin. Punem apoi deoparte sa se raceasca.
  4. Luam o tava dreptunghiulara cu peretii mai inalti, o ungem si aranjam o foaie de lasagna, un strat de umplutura de carne, felii subtiri de cas si tot asa pana incheiem cu o foaie de lasagna.
  5. Batem intr-un castronel sucul de rosii ramas cu smantana ce-o mai avem si cu restul de cas ras si compozitia rezultata o punem pe deasupra ultimei foi.
  6. Se da la cuptor cam 30-40 de minute.
  7. Se serveste cu busuioc.

Pofta Buna!

Supa cu carnat

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu un pahar de bere

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 ceapa tocata fin
  • 400 gr legume refrigerate pentru supa
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 1 l. c. maghiran
  • 8 carnati
  • 1 l. s. frunze de patrunjel tocate

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins si se prajesc ceapa si usturoiul.
  2. Se adauga legumele si se toarna o ceasca de supa.
  3. Se fierbe sub capac 20 de minute.
  4. Se pune restul de supa si se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si maghiran.
  5. Carnatii se taie fasii si se pun in supa, se acopera si se fierb 5 minute. Se condimenteaza si se presara cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Supa de carne cu legume

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu paine de cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2-3 l. s. untura de porc
  • 125 gr carne slaba de vitel, porc si miel
  • 1 ceapa mare taiata cuburi
  • 175 gr morcovi, taiati in fasii
  • 100 gr telina, taiata in cuburi
  • 150 gr usturoi verde, taiat in fasii
  • 125 gr varza alba, rasa
  • 260 gr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/2 l. c. maghiran
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/2 legatura patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Untura se pune la incins si se prajesc carnea si ceapa. Legumele si cartofii se aseaza in cratita intercalate, deasupra fiind cartofii. Condimentele se presara intr-un singur rand.
  2. Se adauga supa limpede; se acopera cu un capac si se fierb de la 1/2 pana la 3/4 ora.
  3. Se presara cu frunze de patrunjel si se serveste in vasul in care a fost fiarta.

Pofta Buna!

Supa gulas

Timp de preparare: cca  1 1/2 ora
Cca 340 kcal/portie
Se consuma cu paine din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 cepe
  • 2 l. s. ulei
  • 500 gr carne vita
  • 2 l. s. faina
  • sare
  • piper
  • 1 v. d. c. chimen macinat
  • putin maghiran
  • 2-3 l. s. boia iute
  • 2 l. s. otet
  • 200 gr cartofi

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca fin si se prajeste in ulei. Carnea de vita se taie bucati mai mari si se prajeste in aceeasi tigaie cu ceapa, pe ambele parti.
  2. Se presara cu faina, se adauga toate condimentele si otetul si se freaca totul bine, se adauga aproximativ 1 1/2 l apa rece si se pune la fiert; se fierbe aproximativ 1/2 ora.
  3. Intre timp se curata cartofii de coaja si se taie cuburi. Dupa 1/2 ora cuburile de cartofi se pun in supa si se fierb inca 1/2 ora.
  4. Se gusta supa inainte de a fi servita si eventual se mai condimenteaza cu boia.

Pofta Buna!

Supa de paine

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 morcovi
  • miez de telina
  • 1/2 usturoi verde
  • 1 ceapa mica
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 l. s. ulei din germeni de grau
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • maghiran
  • 6 felii de paine integrala sau 1/2 de paine integrala
  • 2 rosii

Mod de preparare:

  1. Legumele se taie cuburi mici, intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se calesc legumele. Se stinge cu supa, se condimenteaza si aproximativ 1/4 se lasa sa fiarba.
  2. Painea se taie cuburi, care se prajesc intr-o tigaie neunsa. Se oparesc rosiile, se decojesc, se taie in sferturi, se indeparteaza semintele si se taie cuburi. Cuburile de rosii se portioneaza in 4 farfurii de supa.
  3. Frunzele de telina se pun in supa si aceasta se bate cu telul. Se condimenteaza inca o data si se imparte in farfurii. Deasupra se pun cuburile de paine.

Pofta Buna!