Supa Gazpacho

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 290 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 zucchini
  • 250 gr rosii
  • 1 castravete de sera
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1 gogosar verde si unul rosu
  • 500 ml supa rece limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 6 l. s. ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • praf de boia
  • 2 felii de paine alba
  • 1 ardei gras galben

Mod de preparare:

  1. Se taie mai mare zucchini, rosiile, castravetele, ceapa si usturoiul, se injumatatesc gogosarul rosu si cel verde, se indeparteaza samburii si se taie bucati.
  2. Se paseaza legumele cu mixerul. Se toarna supa rece, se adauga 2 linguri de ulei si se condimenteaza cu zeama de lamaie, sare, piper si boia.
  3. Restul de ulei se pune la incins. Painea alba se taie in cuburi si se prajeste. Ardeiul galben se taie in cuburi mai mici.
  4. Supa se serveste rece, impreuna cu painea alba si cu ardeiul galben.

Pofta Buna!

Pizza de legume colorata

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 730 kcal/portie
Se serveste cu un pahar de chianti (vin)

Ingrediente:

  • 1 aluat conform retetei
  • 1 lingura ulei
  • cate un ardei rosu, galben, verde
  • 100 gr praz
  • 4 ardei iuti murati
  • 300 gr broccoli (sau conopida)
  • 1 catel de usturoi
  • 100 gr pasta de tomate
  • 200 gr rosii in bulion (conserva)
  • piper macinat proaspat
  • boia de ardei dulce
  • oregano sfaramat
  • 200 gr cascaval

Mod de preparare:

  1. Se prepara aluatul. Se unge o forma pentru pizza. Ardeii se taie in doua, se curata si se taie cuburi. Prazul se taie rondele. Ardeii murati se taie marunt.
  2. Broccoli sau conopida se desface in bucati, iar tulpina se taie felii.
  3. Usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu pasta de tomate si cu rosiile. Cuptorul se incalzeste la 220 C.
  4. Din aluat se intinde o foaie de marimea formei de pizza, se aseaza in aceasta si se unge cu pasta de tomate. Se aseaza legumele uniform peste pasta de tomate, se condimenteaza cu sare, piper, boia si oregano si se presara cu cascaval.
  5. Se coace in cuptor cca 20 de minute.

Pofta Buna!

Mancare de cartofi cu carnat afumat

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • cca 200 gr carnat afumat
  • 700-800 gr cartofi
  • ceapa (100 gr)
  • 50 ml ulei sau alta grasime
  • boia dulce
  • piper
  • patrunjel sau marar
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa, taiata marunt, se caleste in ulei, se pune apoi , un varf de lingurita cu boia dulce de ardei sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei, se amesteca de 2-3 ori si , imediat, se adauga carnatul taiat in felii de 1 cm grosime; se amesteca de 4-5 ori si se stinge cu circa 1/4 l apa fierbinte.
  2. Cand clocoteste apa, se adauga cartofii taiati in sferturi , se completeaza apa pana la nivelul cartofilor, se sareaza si se pune un varf de cutit cu piper.
  3. Se lasa sa fiarba acoperiti cca 20 minute, ca sa se inmoaie.
  4. Sosul nu se ingroasa cu faina; va fi foarte gustos cu aroma de afumatura.
  5. Cand se ia mancarea de pe foc, se presara cu patrunjel sau marar taiat marunt.

Pofta Buna!

Supa gulas

Timp de preparare: cca  1 1/2 ora
Cca 340 kcal/portie
Se consuma cu paine din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 cepe
  • 2 l. s. ulei
  • 500 gr carne vita
  • 2 l. s. faina
  • sare
  • piper
  • 1 v. d. c. chimen macinat
  • putin maghiran
  • 2-3 l. s. boia iute
  • 2 l. s. otet
  • 200 gr cartofi

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca fin si se prajeste in ulei. Carnea de vita se taie bucati mai mari si se prajeste in aceeasi tigaie cu ceapa, pe ambele parti.
  2. Se presara cu faina, se adauga toate condimentele si otetul si se freaca totul bine, se adauga aproximativ 1 1/2 l apa rece si se pune la fiert; se fierbe aproximativ 1/2 ora.
  3. Intre timp se curata cartofii de coaja si se taie cuburi. Dupa 1/2 ora cuburile de cartofi se pun in supa si se fierb inca 1/2 ora.
  4. Se gusta supa inainte de a fi servita si eventual se mai condimenteaza cu boia.

Pofta Buna!

Supa de fasole boabe

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu chifle si ceapa

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 2 catei de usturoi
  • 1 l. c. sare
  • 1 l. s. pasta de rosii
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 conserva mare cu boabe de fasole rosie
  • piper
  • 1 l. c. boia
  • piper Cayenne
  • zeama de la 1 lamaie
  • zahar
  • 4 felii de paine alba
  • 2 oua fierte tari
  • 1 l. s. coaja de lamaie
  • frunze de patrunjel tocate

Mod de preparare:

  1. Se pune uleiul la incins. Legumele se taie marunt si se prajesc in ulei. Se freaca usturoiul cu sare si se caleste impreuna cu legumele.
  2. Se adauga la compozitie si pasta de rosii. Se toarna supa de carne. Boabele se pun la scurs, dupa care se adauga in supa.
  3. Se incalzeste supa si se condimenteaza cu suc de lamaie si putin zahar.
  4. Feliile de paine se taie in cuburi mici. Ouale se toaca si se amesteca cu coaja de lamaie si cu frunzele de patrunjel, apoi se pun in supa. Supa se incalzeste din nou.

Pofta Buna!

Supa din samburi verzi de cereale si telina

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 410 kcal/portie
Se consuma cu paine integrala

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru supa:

  • 4 cepe mici
  • 4 bucati de telina cu frunze
  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 100 gr cereale verzi
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • putina sare
  • piper proaspat macinat

In plus:

  • 1 cana cu smantana dulce
  • 50 gr cascaval ras
  • boia

Mod de preparare:

  1. Se curata ceapa si se taie cuburi mici. Se taie frunzele telinelor si se toaca mai mare. Telina se taie in fasii subtiri.
  2. Se pune untura intr-o cratita la incins, cepele si telina se calesc. Se adauga cerealele si se condimenteaza cu sare si piper, dupa care se adauga supa de legume.
  3. Supa se acopera si se lasa sa fiarba 10 minute la foc redus. La sfarsit se pun frunzele de telina.
  4. Smantana se bate, dupa care se adauga cascavalul. Se toarna supa intr-un castron incalzit, se presara cu boia si cu cascaval ras si se serveste fierbinte.

Pofta Buna!