Mancare de pui exotica

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 540 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4-5 portii:

  • 1 cocos mic
  • 1 l supa limpede de pui (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 250 gr broccoli
  • 300 gr mazare refrigerata
  • 4 morcovi mici
  • 2 fire usturoi proaspat, taiat in fasii
  • 100 gr orez
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 2 l. s. faina
  • 1/8 l vin alb
  • 2 l. s. sos de soia
  • 200 gr mandarine despicate, din conserva
  • sare
  • 2 l. c. piper curry
  • 2 v. d. c. sofran
  • 1/2 l. c. enibahar
  • 100 gr smantana dulce
  • 1 galbenus de ou proaspat

Mod de preparare:

  1. Se indeparteaza pielea de pe cocos, se transeaza carnea in bucati egale.
  2. Broccoli, mazarea, morcovii, usturoiul proaspat si supa limpede se fierb 20 minute la foc redus.
  3. Orezul se fierbe.
  4. Untul sau margarina se pune la incins, se prajeste faina si se stinge cu supa limpede de pui. Se amesteca cu orezul si cu mandarinele. Se adauga vinul alb si sosul de soia. Se da o data totul in clocot.
  5. Se freaca galbenusul cu smantan si cu sosul obtinut se leaga supa.

Pofta Buna!

Supa de peste

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita, din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1,5 kg din diferite soiuri de pesti si scoici, de exemplu: batog, biban rosu, crevete, crabi, scoici si maruntaie de peste
  • verdeturi pentru supa
  • cateva boabe de piper
  • 4 - 5 rosii decojite
  • 1/8 l. c. sofran
  • 150 ml ulei
  • 2 - 3 cepe tocate marunt
  • 2 teline
  • 3 - 4 catei de usturoi, tocat fin
  • 1/2 l. c. cimbru tocat marunt
  • 2 l. s. frunze de fenicul tocate marunt
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/4 l vin alb
  • paine prajita, de cereale

Mod de preparare:

  1. Pestii se curata de solzi si se pun deoparte. Din maruntaiele de peste se face o supa limpede in care se pun cateva boabe de piper, si se fierbe 1/2 pana la 3/4 ora in apa. Rosiile se taie in cuburi. Supa se trece printr-o strecuratoare, iar sofranul se pune in supa.
  2. Uleiul se pune la incins si se calesc ceapa, telina si usturoiul. Se adauga rosiile, verdeturile si condimentele.
  3. Pestii se fierb cateva minute in supa limpede, intr-un vas acoperit, la foc redus.
  4. Pestii cu carnea mai moale (batog, biban rosu) se lasa aproximativ 10 minute sa fiarba. Pestii nu trebuie sa fiarba mult. Scoicile si crabii se fierb separta in vin, dupa care se adauga la supa gata fiarta.
  5. In 4 farfurii adanci adanci se pune cate o felie de paine prajita, iar deasupra se toarna supa.

Pofta Buna!

Supa de sofran cu crevete

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 190 kcal/portie
Se consuma cu 1 pachet Prosecco

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr telina
  • o ceapa mica
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 0,5 mg sofran
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 l. s. faina de orez
  • 150 gr crema Fraiche
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 100 gr crevete fierte si curatate
  • 1 l. s. frunze de telina, tocate

Mod de preparare:

  1. Telina se taie in bucati de 5 mm, se pun intr-o tigaie cu unt si se calesc impreuna cu ceapa si usturoiul.
  2. Sofranul si supa limpede se fierb impreuna. Se amesteca vinul alb cu fain ade orez si se toarna in supa. Se fierbe si se pune deasupra crema Fraiche.
  3. Se condimenteaza supa cu sare si piper. Crevetele se adauga la celelalte ingrediente, apoi se presara deasupra cu frunze de telina.

Pofta Buna!

Supa de miel cu sofran

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr oase de miel
  • 150 gr carne de miel
  • 1 ceapa
  • 1 legatura de verdeturi pentru supa
  • 5 boabe de piper
  • 2 catei de usturoi
  • 1 v. d. c. rozmarin si cimbru
  • sare
  • cateva fire de sofran
  • 100 gr dovleac Zucchini
  • 4 galbenusuri de oua proaspete
  • 100 gr smantana dulce

Mod de preparare:

  1. Oasele si carnea de miel se pun intr-un litru de apa rece la fiert. Ceapa se injumatateste si se prajeste. Impreuna cu verdeturile si boabele de piper, se pune in supa si se fierbe 1 1/2 ora.
  2. Carnea se taie in cuburi mici, supa se trece printr-o sita, se sareaza si impreuna cu firele de sofran si se fierbe inca 10 minute. Zucchini se taie cuburi mici.
  3. Se bat galbenusurile cu smantana. Supa se ia de pe foc si se adauga in ea compozitia de ou cu smantana. Zucchini si cuburile de carne se adauga la sfarsit in supa.

Pofta Buna!

Supa asiatica de pui

Timp de preparare: cca  2 ore
Cca 490 kcal/portie
Se consuma cu orez

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 cocos mic (cca 1 kg)
  • 2 cepe
  • 3 catei de usturoi
  • 3 nuci de Macadamia
  • 2-3 l. s. ulei
  • 1-2 l. c. praf de sofran
  • 1 l. c. praf de galagant
  • 1 l. c. praf de lamaie
  • 1 l. c. enibahar praf
  • 1 fir usturoi verde
  • 100 gr germeni din boabe de soia
  • cateva frunze de telina taiate fin
  • sare
  • 1-2 l. s. sos dulce de soia
  • 1 lamaie mare

Mod de preparare:

  1. Cocosul se pune intr-un vas la fiert. Se acopera si se fierbe la foc redus 1 1/2 ora. Se scoate din vas, se scoate carnea de pe oase, se indeparteaza pielita; carnita se taie in bucati egale si se pune deoparte.
  2. Ceapa se taie cuburi mici, se toaca, se rade usturoiul, se macina nuca.
  3. Ceapa se prajeste in ulei, jumatate din aceasta se scoate si se pune deoparte. Usturoiul, nucile si condimentele se pun in tigaia cu ceapa si se prajesc 3 minute impreuna. Toata compozitia se toarna in supa limpede de pui.
  4. Usturoiul verde se taie in inele subtiri, boabele de soia se pun la scurs, apoi impreuna cu frunzele de telina se pun in supa. Se sareaza.
  5. Ceapa pusa deoparte se prajeste.
  6. Carnea de pui se pune in supa si se incalzeste.
  7. Supa se condimenteaza cu sos de soia. Lamaia, cu coaja cu tot, se taie felii subtiri.
  8. Supa se portioneaza in farfurii. Feliile de lamaie se pun deasupra si se presara cu ceapa prajita.

Pofta Buna!

Supa de primavara cu sofran

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 330 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 800 gr sparanghel
  • 2 l. s. unt
  • sare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 6 cepe verzi
  • 1 ceapa mica uscata
  • 1 morcov
  • 2 rosii
  • 200 gr frisca
  • 1 galbenus de ou proaspat
  • 2 v. d. c. praf de sofran
  • 50 gr crema Fraîche
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare:

  1. Se curata sparanghelul, se taie fasii si se fierbe impreuna cu unt, sare si zahar.
  2. Ceapa de primavara se taie rondele, ceapa uscata se injumatateste, si se fierb la foc mic in apa sarata; se stinge cu apa rece si se lasa la scurs. Morcovul se taie cuburi mici, se fierbe la foc mic si se lasa la scurs.
  3. Se indeparteaza coditele de la rosii, se oparesc, se descojesc, se indeparteaza semintele şi se taie cuburi.
  4. Se bate frisca pana se intareste, apoi se incorporeaza galbenusul.
  5. Jumatate din ceapa, impreuna cu unt si sofran, se pun intr-o cratita mica si se calesc, se completeaza cu restul de frisca si crema Fraîche, se lasa sa fiarba, se condimenteaza si se ia cratita de pe aragaz.
  6. Restul de ceapa, impreuna cu unt, cu toate legumele si cu sparanghelul, se pun intr-o cratita mare si se calesc. Se condimenteaza.
  7. Sosul de sofran, impreuna cu oul si frisca, se incalzeste din nou, se condimenteaza inca o data daca este necesar si se serveste pe o farfurie plata, care a fost mai intai incalzita.
  8. Legumele de primavara se pun in supa.

Pofta Buna!