Dulceata de visine sau de cirese (albe, negre sau amare)
Ingrediente:
- cca 1,3 kg fructe
- 1 kg zahar
- zeama de la o lamaie (50 ml) sau 100 gr glucoza
- vanilie.
Mod de preparare:
- Dupa ce au fost spalate, fructele mari se curata de codite si de samburi cu un cleste special sau cu o sarma inoxidabila, indoita ca un ac de par, iar cele mici (cirese amare) cu o scobitoare.
- Pe masura ce se curata, se pun intr-o cratita smaltuita de 3-4 l, ca sa nu se piarda sucul din ele.
- Dupa eliminarea samburilor va ramane cca 1 kg. Peste ele se presara zaharul tos, se adauga zeama de lamaie sau glucoza, 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se amesteca usor, prin rasturnare, cu lingura.
- Se lasa sa stea 2-3 ore, ca sa-si lase zeama, apoi cratita se pune pe foc tare (nu direct pe flacara). Fructele se fierb ca pentru orice dulceata; nu se mai adauga apa (vor lasa destul suc).
- Cand fructele plutesc in tot siropul, pana in fundul cratitei, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma, se acopera, si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.
Pofta Buna!
Comentarii la retete