Dulceata de visine

Dulceata de visine sau de cirese (albe, negre sau amare)

Ingrediente:

  • cca 1,3 kg fructe
  • 1 kg zahar
  • zeama de la o lamaie (50 ml) sau 100 gr glucoza
  • vanilie.

Mod de preparare:

  1. Dupa ce au fost spalate, fructele mari se curata de codite si de samburi cu un cleste special sau cu o sarma inoxidabila, indoita ca un ac de par, iar cele mici (cirese amare) cu o scobitoare.
  2. Pe masura ce se curata, se pun intr-o cratita smaltuita de 3-4 l, ca sa nu se piarda sucul din ele.
  3. Dupa eliminarea samburilor va ramane cca 1 kg. Peste ele se presara zaharul tos, se adauga zeama de lamaie sau glucoza, 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se amesteca usor, prin rasturnare, cu lingura.
  4. Se lasa sa stea 2-3 ore, ca sa-si lase zeama, apoi cratita se pune pe foc tare (nu direct pe flacara). Fructele se fierb ca pentru orice dulceata; nu se mai adauga apa (vor lasa destul suc).
  5. Cand fructele plutesc in tot siropul, pana in fundul cratitei, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma, se acopera, si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.

Pofta Buna!

Coji de portocale confiate

Complexitate redusa

Ingrediente:

  • 700 gr coji de portocale
  • 1 kg zahar
  • 300 gr glucoza sau zeama de la o lamaie mare (50 ml)

Mod de preparare:

  1. Cojile se pot aduna intr-o punga de nailon, pastrandu-le la congelator, pana cand se aduna cantitatea necesara; se lasa, apoi, in apa rece, 3 zile (apasate in apa cu o farfurie intoarsa si schimband apa in fiecare zi).
  2. Dupa 3 zile, se limpezesc bine cu apa rece si se pregatesc fara intarziere, altfel partea alba se va inmuia si nu se vor mai putea intrebuinta. In cratita de dulceata, zaharul se fierbe cu 700 ml apa si, cind siropul va da in clocot, se vor adauga cojile taiate in forma de chibrit, de 2-3 cm lungime (impreuna cu partea alba), lasindu-le sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si siropul se leaga putin.
  3. Apoi se adauga glucoza sau zeama de lamaie si se lasa sa fiarba in continuare pana cand cojile vor pluti in tot siropul, avand grija sa nu se lege prea mult si sa nu se caramelizeze siropul, care trebuie sa ramana de culoare galbena; pe parcurs, siropul se va lega.
  4. Daca fierbe prea mult, se zahariseste repede in borcane si se pietrifica.
  5. Se adauga la creme, sarlota etc.

Pofta Buna!