Cum se face mozzarella?

1. Incalzirea laptelui

lapte-amestecat-cu-cheag-522x348 Cum se face mozzarella?Laptele se pune pe foc mic, se amesteca incet si se aduce la temperatura de 37C, nu mai mult! Verifica temperatura cu termometru.

Un pont: daca nu ai termometru, verificarea se poate face foarte simplu, bagi degetul in lapte, continui sa amesteci si cand simti ‘prima caldura’ (temperatura normala a corpului este 36.7 C si pana la aceasta temperatura nu simti caldura), iei cratita de pe foc.

2. Adaugarea cheagului

Pe pliculetul de cheag vei gasi informatia despre cum se amesteca cu apa, care este proportia, etc.

Dupa ce l-ai amestecat cu apa, se adauga 3 linguri de cheag in lapte si se amesteca bine.

3. ‘Odihna’ pentru 30-60 minute

lapte-inchegat-130x98 Cum se face mozzarella?Cratita se acopera cu un capac si se ‘inveleste’ intr-o patura ca sa se pastreze caldura. Se lasa asa pentru 30-60 minute, se verifica daca este bine inchegat laptele.

4. Prepararea casului

Dupa ce laptele s-a inchegat, luam un cutit si taiem ‘budinca’ obtinuta perpendicular (exact ca in imagine). Cu un tel batem incet bucatile de lapte inchegat, pana cand devin mai marunte.

Dupa aceasta procedura, cratita se acopera din nou si se lasa pentru inca 3 ore.

Dupa acest timp, vei observa ca zerul s-a separat de branza. Se strecoara branza de zer si se pune intr-o sita/strecuratoare (exista speciale pentru branzeturi). Daca sita/strecuratoare este rara se foloseste tifon.

Astfel, casul obtinut se tine cam 2 zile la scurs, cu cat este mai cald (atentie, daca se recurge la folosirea cuptorului, nu se tine la foc mare, cuptorul trebuie sa fie stins) cu atat mai repede se va ‘usca’.

taierea-laptelui-inchegat-522x369 Cum se face mozzarella? lapte-inchegat-maruntit-522x347 Cum se face mozzarella?

5. Prepararea mozzarellei

Avem casul uscat si acum putem trece la ultima si cea mai interesanta etapa in prepararea mozzarellei. :) Este ca un joc…

Taiem casul in felii cat mai mici. Bucatile de cas le punem intr-un vas. Separat incalzim o cratita cu apa, o aducem pana la 50-60C (masurarea se face la ochi). Turnam apa peste cas (cat sa il acopere), lasam cratita cu apa in continuare pe foc si o aducem aproape de punctul de fierbere, apoi iarasi turnam peste cas.

Cu o lingura de lemn si cu manusile pe maini amestecam bucatile de cas, le ‘lipim’, intindem, in asa fel incat sa se formeze un snur intreg din toate acele bucati. Daca inca nu se intinde, inmuiem snurul in apa fierbinte, se lucreaza foarte repede, iarasi intindem, iarasi inmuiem… si tot asa.

Separat avem pregatit un vas cu apa cat mai rece amestecata cu sare.

Din snurul format rupem bucatele (putem face diferite forme) si le punem in apa rece cu sare.

Vasul il acoperim si il punem la frigider. Mozzarella poate fi mancata aproximativ dupa 1 ora.

cas-522x348 Cum se face mozzarella? taierea-casului-522x347 Cum se face mozzarella?

cas-taiat-fasii-522x347 Cum se face mozzarella? apa-fierbinte-522x348 Cum se face mozzarella?

cas-topit-522x347 Cum se face mozzarella? mozzarella-snur-396x391 Cum se face mozzarella?

bilute-de-mozzarella-314x391 Cum se face mozzarella? mozzarella-bilute-490x391 Cum se face mozzarella?

mozzarella-522x358 Cum se face mozzarella?

Va doresc o ‘aventura’ placuta si pofta buna! :)
sugestie-de-prezentare Cum se face mozzarella?

sursa: www.slabuta.ro

Pulpa porc marinata (reteta Craciun)

Timp de marinare: cca 12 ore
Timp de pregatire: cca 2-3 ore

Ingrediente:

  • 1,5 kg pulpa de porc
  • 750 ml vin rosu, demi-sec
  • 200 ml otet balsamic
  • 3 linguri ulei masline
  • 2 cepe
  • usturoi, pisat
  • foi de dafin
  • boabe de piper
  • 3 linguri miere
  • sare

Mod de preparare:

  1. Se face marinada, amestecand toate ingredientele de mai sus.
  2. Usturoiul trebuie sa fie pisat. Se amesteca toate bine si se pun intr-un vas mai adanc.
  3. Se adauga carnea, in care se fac taieturi, in acele taieturi se pune usturoiul (ca sa se patrunda bine), si se lasa la frigider, acoperind vasul. Trebuie sa stea cel putin 12 ore la frigider.
  4. Marinada trebuie sa acopere bucata de carne.
  5. Dupa ce s-a marinat se pune intr-o tava si se da la foc mic, in cuptor.
  6. Din cand in cand, carnea de porc se stropeste cu marinada.

Se poate servi cu capere.

friptura-porc-01-522x361 Pulpa porc marinata (reteta Craciun)

friptura-porc-02-522x348 Pulpa porc marinata (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Supa-crema de fasole

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Timp de inmuiere: cel putin 12 ore
Cca 380 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 gr fasole boabe, alba
  • 1 ceapa tocata mai mare
  • 4 catei de usturoi, in bucati
  • 1 gogosar rosu si unul galben, in bucati
  • 120 ml ulei de masline
  • sare
  • 1 cub de supa
  • 2 l. s. maghiran tocat
  • 2 l. s. frunze de patrunjel, tocate
  • 2 felii de paine alba
  • 30 gr unt

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Mancare de fasole asortata

Timp de preparare: cca 2 1/4 ora
Timp de inmuiere: cca 10 ore
Cca 430 kcal/portie
Se consuma cu paine din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 250 gr fasole uscata cu boabe rosii
  • 250 gr fasole uscata cu boabe negre
  • 2 1/2 l supa limpede de legume rece (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • cca 300 gr boabe de porumb din conserva
  • 2 cepe tocate
  • 4 catei de usturoi, presati
  • 4 l. s. ulei de floarea-soarelui
  • scortisoara
  • cateva seminte de marar
  • sare
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 legatura de marar
  • 75 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Fasolea se pune in vase separate la inmuiat aproximativ 10 ore. Se pune apoi la fiert in aceeasi apa in care a fost pusa la inmuiat, tot separat, si se fierbe 1 1/2 pana la 2 ore, pana ce se inmoaie.
  2. Ardeiul se taie fasii. Boabele de porumb se lasa sa se scurga.
  3. Se calesc in ulei ceapa, usturoiul, fasiile de ardei si porumbul.
  4. Se amesteca cele doua feluri de fasole si se condimenteaza cu scortisoara si seminte de marar. Legumele calite se adauga la fasole si impreuna se fierb 5-10 minute, la foc redus.
  5. Supa se condimenteaza cu sare si piper si se presara cu marar si cascaval ras.

Pofta Buna!

Aluat de paine

Durata dospirii: cca 1 ora
Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 530 kcal/portie

Ingrediente:

  • 500 gr faina
  • 1 pachetel drojdie uscata
  • 1 ligura zahar
  • 1 varf de cutit chimen macinat
  • 1 varf de cutit coreandru macinat
  • 1 lingurita sare
  • 15 gr untura de porc
  • 2 oua

Mod de preparare:

  1. Se pune faina intr-un castron, se adauga drojdia, condimentele si untura. 1/4 l apa calduta se toarna peste compozitie, se adauga ouale, apoi se framanta din toate acestea un aluat.
  2. Pentru 1/2 ora se pune la dospit.
  3. Se framanta inca odata si se pune iar la dospit 1/2 ora.
  4. Se pune apoi pe o planseta, se framanta din nou, apoi se intinde.
  5. Cuptorul se incalzeste la 220 C. Se unge o tava sau o forma pentru pizza. Se asaza aluatul pe aceasta, se trag marginile aluatului usor in sus pe peretii tavii. Se impunge cu furculita de mai multe ori.
  6. Se acopera dupa gust si se pune la copt 20-25 minute.

Pofta Buna!

Moussaka

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Tim de odihna: cca 1 1/2 ora
Cca 850 kcal/portie
Se serveste cu salata taraneasca

Ingrediente:

  • 4 vinete mijlocii
  • sare
  • 140 ml ulei de masline
  • 400 gr carne tocata de miel
  • 2 cepe taiate marunt
  • 100 ml vin alb sec
  • 4 rosii rascoapte
  • piper negru macinat
  • 6 l. s. cascaval razuit
  • 1 sos Besamel

Mod de preparare:

  1. Se taie vinetele in felii groase de 1/2 cm. Se sareaza si se lasa aproximativ 1 1/2 ora sa se odihneasca.
  2. Se pun 2 linguri de ulei la incins si se prajeste carnea tocata impreuna cu ceapa 1/4 ora. Se stropeste cu vin. Rosiile se cresteaza, se oparesc cu apa fierbinte, se indeparteaza coditele, coaja si semintele si se adauga la carnea tocata.
  3. Compozitia se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se inmoaie la foc mic 1/4 ora.
  4. Se incalzeste cuptorul la 200 C.
  5. Se prajesc feliile de vinete in uleiul ramas. Se lasa sa se scurga de ulei. Intr-o tava (cca 28 cm) se aseaza in straturi alternativ, felii de vinete si compozitia de carne tocata.
  6. Fiecare strat se pipereaza. Ultimul strat va fi de vinete.
  7. Se toarna sosul Besamel peste Moussaka.
  8. Deasupra se presara cascaval si se da la cuptor aproximativ 1/2 ora.

Pofta Buna!

Pepeni murati

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora

Ingrediente:

  • pepeni
  • castraveti
  • gogonele
  • frunze de telina
  • frunze de hrean

Mod de preparare:

  1. Se aleg pepeni mici, care nu se mai coc, se verifica sa nu fie loviti si mucegaiti.
  2. Se spala si se pun in borcane, intercaland printre ei castraveti, gogonele si pentru aroma frunze de telina si hrean.
  3. Pentru fiecare litru de apa, se pun 25 gr de sare.
  4. Se fierbe saramura, se lasa sa se raceasca, se toarna peste muraturi si se leaga cu celofan.

Pofta Buna!

Friptura de iepure

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 2 1/4 ora

Ingrediente:

  • O spinare de iepure sau pulpele din spate
  • cca 100 gr grasime de porc sau 100 ml ulei
  • 50-100 ml vin alb
  • 3-5 catei de usturoi
  • o ramura de cimbru
  • un varf de lingurita piper
  • o lingurita rasa de sare

Mod de preparare:

  1. Carnea, curatata de pielite, se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea ei, pe un rand de rondele de morcov, patrunjel, telina si ceapa, taiate de 1 cm grosime, se unge bine cu grasimea sau uleiul si se presara cu piperul macinat.
  2. In cratita se pun 4-5 linguri cu apa, sarea , cimbrul, o foaie de dafin, apoi aceasta se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, ca sa se friga carnea in vaporii formati.
  3. Se intoarce din cand in cand, se stropeste intotdeauna cu sosul din cratita care se completeaza cu apa, cand scade ca sa nu se arda zarzavatul, pana ce acesta se inmoaie; apoi se adauga vinul sau zeama de la marinare, cand scade lichidul.
  4. Durata de frigere variaza intre 1,5-2 ore sau mai mult, dupa cat de batran este animalul.
  5. Cand furculita intra cu usurinta in carne, pana la mijloc, inseamna ca aceasta este gata; daca nu s-a rumenit suficient, se lasa putin descoperita, ca sa se rumeneasca pe toate partile, dupa gust. ‘
  6. Cand este gata, in sos se pune usturoiul taiat in felii si cu acesta se stropeste friptura care, de altfel, se aromeaza mai intens decat daca s-ar impana cu usturoi.
  7. Se serveste cu sote de sfecla sau de legume, cu piure de cartofi, garnitura de orez, etc.
  8. Friptura se serveste si rece.

Pofta Buna!

Budinca de orez cu prune uscate

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg prune uscate
  • 150 gr orez
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100-150 gr zahar
  • 15 ml rom
  • 4 oua
  • 30 gr faina
  • 150 gr zahar
  • o cuisoara
  • 2 bucatele scortisoara

Mod de preparare:

  1. Prunele uscate se spala bine in 2-3 ape caldute; se inmoaie de seara intr-un litru de apa calduta, ca sa se hidrateze, apoi se fierb a doua zi in cateva clocote (2 minute), in aceeasi apa in care s-au adaugat mirodeniile.
  2. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa (in care au fiert prunele), impreuna cu sarea. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se lasa sa se raceasca.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga 100 sau 150 gr zahar si romul sau o lingura cu zeama de lamaie si spuma se bate, in continuare pana cand se intareste.
  4. Cind orezul este aproape rece, se amesteca untul, galbenusurile, prunele (strecurate de zeama), faina, si, apoi, cu albusurile, prin rasturnare, cu lingura (prunele nu trec printre sarmele telului), de jos in sus, insa nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.
  5. Se rastoarna in cratita, ca si budinca de gris si se coace la fel.
  6. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe platou.
  7. Se serveste calda sau rece, cu siropul in sosiera.
  8. Intr-o tigaie smaltuita, se caramelizeaza zaharul pana cand face putina spuma deasupra, apoi se stinge cu 300 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topeste.
  9. Rece, se serveste (din sosiera) langa budinca.

Pofta Buna!

Inghetata de vanilie

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3 ore

Ingrediente:

  • 5 oua
  • 80-100 gr zahar tos
  • 1/2 l lapte
  • o lingura rom
  • un plic cu zahar vanilat
  • 100 gr frisca batuta spuma

Mod de preparare:

  1. Albusurile se bat spuma tare intr-un vas smaltuit de 2-3 l.
  2. Se adauga zaharul tos si romul si se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou; apoi se pun galbenusurile si laptele.
  3. In compozitie se poate pune, cand aceasta este rece, si 100 gr frisca batuta spuma, cu care se amesteca.
  4. Totul se bate imediat cu telul in forma de para, pe un vas cu apa clocotita, timp de 8-10 minute.
  5. Dupa ce se infierbanta bine si se bate tot timpul repede, insistand pe fundul vasului, ca sa nu se coaguleze; pasta se omogenizeaza si incepe sa se ingroase. Cind se ia de pe foc, se pune zaharul vanilat si, facultativ, se adauga un paharel de lichior cu aroma preferata.
  6. Se lasa sa se raceasca cateva minute dupa care se pune in tavite la congelator in tavite sau in cupe.

Pofta Buna!