Supa limpede de peste

Pentru cca 1,2 l
Timp de preparare: cca 3/4 ore
Cca 560 kcal/portie

Ingrediente:

  • 300 gr telina, usturoi verde, fenicul
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 2 l. s. ulei de masline
  • 1 kg carcasa de peste (capete fara branhii, oase de peste, cozi)
  • 200 ml vin alb
  • cateva fire de cimbru
  • frunze de patrunjel, hasmatuchi
  • 10 boabe de piper zdrobite

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mari legumele, ceapa si usturoiul.
  2. Se pun toate intr-o tigaie, se prajesc, se adauga carcasa de peste si celelalte ingrediente.
  3. Se lasa 1/2 ora sa fiarba la foc redus.
  4. Se indeparteaza spuma de deasupra.
  5. In sita se pune un servet si se strecoara supa.

Supa limpede de legume

Pentru cca 1,2 l
Timp de preparare: cca 1 1/4 ore
Cca 230 kcal/portie

Ingrediente:

  • 600 gr legume (morcovi, usturoi verde, telina, ardei, gulii, zucchini, rosii)
  • 100 gr ciuperci Champignons
  • 2 cepe
  • 1 fir cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mai mari legumele, ciupercile si ceapa.
  2. Toate ingredientele se pun in 1,8 litri apa si se fierb 1 ora la foc redus. In timpul fierberii se indeparteaza spuma de deasupra.
  3. Supa de legume se strecoara printr-un servet care este pus intr-o sita.

Supa de carne

Pentru cca 1,5 l
Timp de preparare: cca 3 1/4 ore
Cca 260 kcal/portie

Ingrediente:

  • 300 gr legume pentru supa (praz, telina, ceapa)
  • 1,2 kg oase de vita, vitel, pasare sau miel
  • 1 foaie de dafin
  • 1 fir cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • 10 boabe de coriandru zdrobite si boabe de piper
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Legumele se taie cuburi mari. Oasele se taie in bucati mai mici; impreuna cu legumele si cu celelalte ingrediente se pun la fiert cu 2,5 litri de apa rece.
  2. Se lasa sa fiarba 3 ore la foc mic. In timpul fierberii se indeparteaza spuma si grasimea ce se ridica la suprafata.
  3. Supa se strecoara cu ajutorul unei site sau al unui servet de bucatarie.

Prepararea supelor limpezi de baza

Conditia principala pentru obtinerea unei supe reusite este utilizarea de oase proaspete, carne, peste si legume de buna calitate.

Pentru o supa de carne mai concentrata se pot folosi atat oase, cat si carne.

Rasolul (carnea fiarta din supa) se poate utiliza la prepararea unor mancaruri cu sos, asezonate cu salate.

Supele limpezi se pot prepara in cantitati mai mari si se pun la inghetat in vase din plastic, ele constituind „baza” pentru alte supe, in care se adauga apoi ingredientele dorite.

„Bouillon” este termenul in franceza pentru supa de carne.

Se poate obtine o supa concentrata in felul urmator: carnea de vita si legumele curatate se trec prin masina de tocat, se amesteca cu albus de ou si compozitia rezultata se pune la rece.

Pentru a obtine 2 litri de supa limpede se folosesc 100 g carne, 150 g legume curatate si 2 albusuri.

Aceasta compozitie, impreuna cu apa, se pune intr-o oala si se fierbe la foc mic.

Ingredientele se ridica intr-un strat la suprafata si supa ramane limpede.

Se fierbe inca 1-1/2 ora, pana cand compozitia se ingroasa.

In final se strecoara si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.