Mancare de varza de Bruxelles

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 1000 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 125 gr slanina
  • 2 cepe
  • 2 fire de usturoi verde
  • 750 gr cartofi fierti
  • 250 gr morcovi
  • 750 gr varza de Bruxelles
  • 2 l. s. unt topit
  • 1 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 4 bucati carnaciori pentru fiert
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Slanina se taie in cuburi, ceapa se toaca. Usturoiul se taie inele. Cartofii si morcovii se taie in cuburi. Varza se cresteaza de la cotor.
  2. Untul topit se incinge si se prajeste slanina. Legumele, in afarade varza, se calesc in untura.
  3. Se toarna supa fierbinte si se fierbe aproximariv 10 minute.
  4. Se adauga varza si totul se fierbe inca 1/4 ora.
  5. Carnaciorii se adauga cu 5 minute inainte de a fi gata mancarea; se condimenteaza dupa gust si se serveste.

Pofta Buna!

Mancare de fasole cu mere

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 660 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa
  • sare
  • 500 gr carne de vita
  • 500 gr fasole verde
  • 250 gr cartofi
  • 100 gr slanina
  • 1 legatura frunze de patrunjel
  • piper proaspat macinat
  • 3 mere mijlocii, acrisoare
  • 1 l. s. otet de vin
  • 1 l. c. zahar
  • 1 v. d. c. scortisoara

Mod de preparare:

  1. Zarzavaturile pentru supa se taie in cuburi mai mari. Se fierb, impreuna cu carnea, in 2 litri de apa cu sare, aproximativ 1 1/2 ore. Carnea se scoate, se taie in cuburi si se tine la cald. Supa se trece printr-o sita.
  2. Fasolea se rupe in bucati, cartofii se taie in cuburi. Slanina se taie in cuburi mici si se prajeste. Fasolea se caleste in aceeasi tigaie cu slanina, se adauga cartofii, cateva frunze de patrunjel, apoi se toarna supa limpede. Se condimenteaza cu piper. Totul se fierbe 1/2 ora la foc redus.
  3. Merele se decojesc, se taie in patru si se indeparteaza samburii. Se calesc in putina apa cu otet, zahar, scortisoara, apoi se lasa sa se scurga si se adauga la supa. Se condimenteaza din nou daca este necesar si se orneaza cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Iepure cu sos ragu

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • cca 1 kg carne
  • 100 ml ulei
  • morcov
  • patrunjel
  • telina si ceapa
  • o foaie de dafin
  • cate un varf de cutit piper si ienibahar
  • 100 ml suc de rosii
  • 100 ml vin alb sec
  • 3-4 felii de lamaie
  • 30 g faina
  • 20 g zahar
  • o ramura de cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot uleiul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cat sa cuprinda zarzavatul.
  2. Carnea, taiata in bucati, se aseaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcand-o din cand in cand in sos.
  3. Cand scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul.
  4. Cand carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sarma inoxidabila sau prin alt aparat de presat. Se pun din nou in cratita, atat sosul cat si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul, feliile de lamaie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7oo-800 ml sos.
  5. Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pana cand se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.
  6. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice uleiul.
  7. Se serveste rece ca fel intai.
  8. In acest sos, cand este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice uleiul; mancarea se serveste rece.

Pofta Buna!

Moussaka

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Tim de odihna: cca 1 1/2 ora
Cca 850 kcal/portie
Se serveste cu salata taraneasca

Ingrediente:

  • 4 vinete mijlocii
  • sare
  • 140 ml ulei de masline
  • 400 gr carne tocata de miel
  • 2 cepe taiate marunt
  • 100 ml vin alb sec
  • 4 rosii rascoapte
  • piper negru macinat
  • 6 l. s. cascaval razuit
  • 1 sos Besamel

Mod de preparare:

  1. Se taie vinetele in felii groase de 1/2 cm. Se sareaza si se lasa aproximativ 1 1/2 ora sa se odihneasca.
  2. Se pun 2 linguri de ulei la incins si se prajeste carnea tocata impreuna cu ceapa 1/4 ora. Se stropeste cu vin. Rosiile se cresteaza, se oparesc cu apa fierbinte, se indeparteaza coditele, coaja si semintele si se adauga la carnea tocata.
  3. Compozitia se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se inmoaie la foc mic 1/4 ora.
  4. Se incalzeste cuptorul la 200 C.
  5. Se prajesc feliile de vinete in uleiul ramas. Se lasa sa se scurga de ulei. Intr-o tava (cca 28 cm) se aseaza in straturi alternativ, felii de vinete si compozitia de carne tocata.
  6. Fiecare strat se pipereaza. Ultimul strat va fi de vinete.
  7. Se toarna sosul Besamel peste Moussaka.
  8. Deasupra se presara cascaval si se da la cuptor aproximativ 1/2 ora.

Pofta Buna!

Chiftele marinate

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg carne
  • 50 g franzela
  • 50 g ceapa
  • 3 catei usturoi
  • 250 ml suc de rosii
  • o foaie de dafin
  • faina
  • ulei
  • marar
  • piper
  • ienibahar
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela, inmuiata numai o secunda in apa rece si bine stoarsa in pumni, cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn si usturoiul taiat marunt.
  2. La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina, un varf ascutit cu piper, o lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine.
  3. Se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se pune pe o foaie de naylon, presarata cu o lingurita cu varf de faina, se trece bine prin faina si i se da forma rotunda de bila.
  4. Se aseaza una langa alta, pe foaia de naylon; vor rezulta 14-15 bucati.
  5. Se unge bine cu 2 linguri de ulei, o cratita de 1 1/2 l, se aseaza in ea chiftele (bilele) neinghesuite, una langa alta care, apoi, se stropesc bine cu 3 linguri de ulei si se dau la cuptor descoperite, 30-40 minute , la foc moderat ca sa nu se friga si sa se rumeneasca putin la suprafata.
  6. Dupa aceea, sucul de rosii se dilueaza ca sa fie potrivit de acru si se toarna peste chiftele, cat sa le cuprinda.
  7. Chiftelele se ridica putin cu varful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub ele.
  8. In sos se adauga o foaie de dafin, un varf de cutit cu ienibahar, marar sau patrunjel tocat marunt si sare, dupa gust.
  9. Se lasa la cuptor 15 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice uleiul.
  10. Se servesc calde cu piure de cartofi.

Pofta Buna!

Dovlecei umpluti cu carne

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 3 dovlecei cu diametrul de 5-6 cm
  • 200 gr carne
  • 50 gr orez
  • sare
  • piper
  • 1/2 l suc de rosii
  • 100 ml smantana
  • 30 gr faina
  • marar
  • cimbru

Mod de preparare:

  1. Dovleceii se curata subtire de coaja, se taie in jumatati, pe grosime, iar cu rondeaua sau cu lingurita, li se scoate numai miezul cu semintele, lasand marginea cat este de groasa.
  2. Jumatatile de dovlecei se umplu cu tacatura (daca mai ramane tocatura, se pot umple 1-2 ardei care se vor fierbe impreuna cu dovleceii) si se aseaza in cratita, unele langa altele, orizontal; se toarna peste ele sucul de rosii si circa 1/4 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba 30-40 minute, acoperite, la foc mic; dupa 20 minute se intorc in sos.
  3. Cand dovleceii sunt fierti (fara sa se terciuiasca), se freaca faina cu 2 linguri de apa rece sau suc de rosii si se amesteca in sos, lasandu-l sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  4. In sos se pun o ramura de cimbru si 2-3 linguri cu ulei, potrivindu-se gustul cu sare. Cratita se ia de pe foc si dovleceii se presara cu marar taiat marunt.
  5. Se pot servi ca atare sau se dreg cu smantana batuta cu o lingura de apa rece care se amesteca cu sosul fierbinte; smantana se poate adauga la masa.
  6. Dovleceii se pot pregati si fara suc de rosii, la fel ca si guliile.

Pofta Buna!

Mancare de cartofi cu carnat afumat

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • cca 200 gr carnat afumat
  • 700-800 gr cartofi
  • ceapa (100 gr)
  • 50 ml ulei sau alta grasime
  • boia dulce
  • piper
  • patrunjel sau marar
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa, taiata marunt, se caleste in ulei, se pune apoi , un varf de lingurita cu boia dulce de ardei sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei, se amesteca de 2-3 ori si , imediat, se adauga carnatul taiat in felii de 1 cm grosime; se amesteca de 4-5 ori si se stinge cu circa 1/4 l apa fierbinte.
  2. Cand clocoteste apa, se adauga cartofii taiati in sferturi , se completeaza apa pana la nivelul cartofilor, se sareaza si se pune un varf de cutit cu piper.
  3. Se lasa sa fiarba acoperiti cca 20 minute, ca sa se inmoaie.
  4. Sosul nu se ingroasa cu faina; va fi foarte gustos cu aroma de afumatura.
  5. Cand se ia mancarea de pe foc, se presara cu patrunjel sau marar taiat marunt.

Pofta Buna!

Mancare de rosii cu carne

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300-400 gr carne
  • o ceapa
  • 80-100 ml ulei
  • 25 gr faina
  • 1/4 l suc de rosii
  • 7-8 rosii mici
  • patrunjel
  • telina (frunze)
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea se prajeste cu ceapa si uleiul. Dupa aceea, se freaca faina cu sucul de rosii, adaugat cite putin, ca sa nu formeze cocoloase si se toarna peste carne, completand cu apa, atat cat sa cuprinda bucatile de carne.
  2. Se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege sosul, apoi se potriveste gustul cu sare, se adauga o frunza de telina si rosiile intregi.
  3. Mancarea se tine la cuptor 15 minute, ca sa fiarba rosiile si sa se ridice uleiul.
  4. Facultativ, se pune in sos o lingurita de zahar si se mai adauga putina sare, daca mai este nevoie.
  5. Se serveste proaspata cu patrunjel taiat marunt.

Pofta Buna!

Mancare de pui exotica

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 540 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4-5 portii:

  • 1 cocos mic
  • 1 l supa limpede de pui (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 250 gr broccoli
  • 300 gr mazare refrigerata
  • 4 morcovi mici
  • 2 fire usturoi proaspat, taiat in fasii
  • 100 gr orez
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 2 l. s. faina
  • 1/8 l vin alb
  • 2 l. s. sos de soia
  • 200 gr mandarine despicate, din conserva
  • sare
  • 2 l. c. piper curry
  • 2 v. d. c. sofran
  • 1/2 l. c. enibahar
  • 100 gr smantana dulce
  • 1 galbenus de ou proaspat

Mod de preparare:

  1. Se indeparteaza pielea de pe cocos, se transeaza carnea in bucati egale.
  2. Broccoli, mazarea, morcovii, usturoiul proaspat si supa limpede se fierb 20 minute la foc redus.
  3. Orezul se fierbe.
  4. Untul sau margarina se pune la incins, se prajeste faina si se stinge cu supa limpede de pui. Se amesteca cu orezul si cu mandarinele. Se adauga vinul alb si sosul de soia. Se da o data totul in clocot.
  5. Se freaca galbenusul cu smantan si cu sosul obtinut se leaga supa.

Pofta Buna!