Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Fileul de pui se da prin blender sau masina de tocat pana se obtine o pasta-piure.
  2. Se adauga ouale, sarea, mustarul si coaja de portocale.
  3. Ciupercile se spala, jumatate din ei se toaca marunt, cealalta jumatate se taie felii.
  4. Cele tocate marunt se adauga la amestecul de pui.
  5. Se adauga frisca, se amesteca bine pana la omogenizarea compozitiei.
  6. Se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt, ciupercile felii se incorporeaza in mijlocul pateului, forma se acopera cu folie.
  7. Forma se pune pe o tava adanca, umpluta cu apa, pana la mijlocul formei cu pate. Se tine la cuptor, la foc mediu, pana compozitia devine densa, de consistenta pateului.

Informatii nutritionale Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

IMG_9837 Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

sursa: www.slabuta.ro

Mingiute de cocos (reteta Craciun)

Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente pentru 16 prajiturele:

  • sirop de agave – 100 gr
  • galbenusuri fierte – 4 bucati
  • unt moale – 30 gr
  • rom – 3 linguri
  • nuca de cocos rasa – 100 gr
  • ciocolata

Mod de preparare:

  1. Toate ingredientele, in afara de ciocolata, se amesteca bine si se formeaza bilute.
  2. Se face o adancitura pe mijloc.
  3. Ciocolata se topeste pe bain-marie.
  4. Se pune o picatura de ciocolata topita in adancitura.
  5. Prajiturelele se aseaza in forme de hartie de briose si se pun la frigider in cutie inchisa.

Pofta buna!

mingiute-cocos-03-522x348 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

mingiute-cocos-02 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

mingiute-cocos-01 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Oua umplute “ciupercute” (reteta Craciun)

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 188.52 kcal/100 gr

Ingrediente:

  • 5 oua, fierte tari
  • o conserva de ton (in apa sau ulei)
  • rosii
  • maioneza de casa
  • patrunjel, pentru ornat
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  1. Se fierb ouale.
  2. Se taie pe lungime in 2 jumatati.
  3. Se scot galbenusurile.
  4. Separat galbenusurile se amesteca cu tonul maruntit. Se adauga sare si piper dupa gust.
  5. Se umplu albusurile cu aceasta compozitie.
  6. Se aseaza pe un platou.
  7. Deasupra se pune maioneza de casa.
  8. Iar din rosii se “decupeaza” niste “palarii” care se pun deasupra albusurilor.
  9. Intre aceste “ciupercute” se pun fire de patrunjel. Ca si cum ar fi iarba intre ciuperci.

Informatii nutritionale pentru 100 gr:

188.52 kcal * 10.7 gr proteine * 17.7 gr grasimi * 145.7 mg colesterol * 1.55 gr carbohidrati * 0.26 gr fibre * 114.85 mg sare * 0.44 gr zahar

O portie, adica o jumatate de ou umplut are in jur de 35 gr.

oua-umplute-craciun Oua umplute ciupercute (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Friptura de zucchini cu morcovi

Timp de preparare: cca 1  1/2 ora
Cca 730 kcal/portie
Se consuma cu salata verde

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 250 gr zucchini
  • 50 gr unt
  • 250 gr pasat de bob verde
  • 3/4 l supa de legume (sau din plic)
  • 100 gr cascaval ras
  • 5 oua proaspete
  • 125 gr samburi de migdale taiati in lung
  • 100 gr faina integrala
  • sare
  • piper negru macinat
  • grasime pentru tava
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml lapte pasteurizat
  • 5 l. s. zarzavaturi tocate, mixte
  • 2 l. s. seminte de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Aluat de paine

Durata dospirii: cca 1 ora
Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 530 kcal/portie

Ingrediente:

  • 500 gr faina
  • 1 pachetel drojdie uscata
  • 1 ligura zahar
  • 1 varf de cutit chimen macinat
  • 1 varf de cutit coreandru macinat
  • 1 lingurita sare
  • 15 gr untura de porc
  • 2 oua

Mod de preparare:

  1. Se pune faina intr-un castron, se adauga drojdia, condimentele si untura. 1/4 l apa calduta se toarna peste compozitie, se adauga ouale, apoi se framanta din toate acestea un aluat.
  2. Pentru 1/2 ora se pune la dospit.
  3. Se framanta inca odata si se pune iar la dospit 1/2 ora.
  4. Se pune apoi pe o planseta, se framanta din nou, apoi se intinde.
  5. Cuptorul se incalzeste la 220 C. Se unge o tava sau o forma pentru pizza. Se asaza aluatul pe aceasta, se trag marginile aluatului usor in sus pe peretii tavii. Se impunge cu furculita de mai multe ori.
  6. Se acopera dupa gust si se pune la copt 20-25 minute.

Pofta Buna!

Ciorba de cartofi

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 600 gr de cartofi
  • 2 morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • o ceapa
  • o foaie de dafin
  • cateva boabe de piper
  • un ou
  • sare
  • patrunjel verde tocat
  • smantana

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete. Se pune la fiert cu 2 l de apa si sare, se adauga ceapa tocata marunt, foaia de dafin si boabele de piper.
  2. Pana ce clocoteste, curatam si spalam cartofii si-i taiem cuburi.
  3. Dupa ce zarzavatul a tras un clocot, adaugam cartofii si lasam sa fiarba 15 minute.
  4. Oul il batem intr-o farfurie ca pentru omleta.
  5. Dupa ce ciorba a fiert, o lasam cateva minute si apoi luam din zeama si punem peste ou, batand in continuare.
  6. Turnam compozitia rezultata in ciorba amestecand.
  7. Se serveste cu patrunjel verde tocat si cu smantana.

Pofta Buna!

Frigarui cu file de porc

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 450 kcal/portie
Se serveste cu salata de rosii

Ingrediente:

  • 250 gr file de porc taiat felii subtiri
  • 75 gr sunca fiarta taiata fasii
  • 3 castane chinezesti taiate felii subtiri
  • 1 l. c. sos de soia
  • 1 l. c. sos de stridii
  • 1 l. c. otet
  • 1 l. c. zahar
  • cateva picaturi de ulei de chili
  • 1 1/2 l. s. amidon
  • 1 1/2 l. s. sherry
  • 1 ou
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

  1. Fileul de porc, sunca si castanele se pun pe rand pe frigarui mici.
  2. Din sosul de soia, otet, zahar, sosul de stridii si uleiul de chili se prepara o marinata in care se pun frigaruile si se lasa in frigider 3 ore.
  3. Din amidon, sherry si ou se face un aluat subtire.
  4. Frigaruile se trec prin aluat si se prajesc in ulei.

Pofta Buna!

Cocktail “Tigerlilly”

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 125 gr caise din conserva
  • 2 l. s. zeama de lamaie
  • 1 cl rom alb
  • 1/2 l. s. zahar
  • 100 g lapte acru 1,5% grasime
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zahar tos
  • 1/2 albus
  • 1 cub de gheata

Mod de preparare:

  1. Se omogenizeaza cu mixerul caisele, zeama de lamaie, romul si zaharul.
  2. Se adauga laptele acru si se amesteca cu mixerul pe turatia cea mai mica.
  3. Se amesteca coaja de lamaie cu zahar tos si se toarna albusul pe o farfurie mica. Marginea paharului se trece prin albus si pe urma in amestecul de zahar si coaja de lamaie.
  4. Se lasa sa se usuce.
  5. In pahar se pune mai intai cubul de gheata si cu grija se toarna bautura deasupra.

Pofta Buna!

Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Foietaj I

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 400 gr faina
  • 250 gr unt
  • margarina sau untura
  • 120 ml apa
  • 15 ml zeama de lamiie
  • un ou
  • coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurita de sare

Mod de preparare:

  1. Intr-un castron se pun 100 gr grasime topita, apa rece, coaja si zeama de lamaie, oul intreg si la urma, 300 gr faina.
  2. Mai intai se amesteca cu lingura, apoi se framanta 8-10 minute, cu mana.
  3. Aluatul se aseaza pe masa sau pe o foaie de naylon, presarata cu faina.
  4. In acelasi castron se pune restul de grasime moale si de faina , care se amesteca pana cand se omogenizeaza, lasandu-l la cald.
  5. Aluatul se intinde in foaie dreptunghiulara cu grosimea de 3-4 mm, care se unge apoi cu grasimea si se impatureste.
  6. Aluatul este suficient pentru 4 rulouri coapte in tava de cca 38/26 cm si 3 rulouri, in tava mare.

Pofta Buna!