Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Ciorba de agrise

Dificultate medie

Ingrediente:

  • cca 250 gr carne sau oase de porc afumate
  • 1/4 kg agrise verzi (necoapte)
  • o ceapa de marime mijlocie
  • 40 gr orez
  • 1 galbenus
  • 100 ml smantana
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea sau oasele se pun la fiert cu cca 2 l apa rece si o ceapa taiata marunt.
  2. Cand carnea este fiarta, se adauga orezul curatat de impuritati, spalat si scurs intr-o sita din sarma si agrisele intregi, curatate de codite si se fierb circa 30 minute.
  3. Agrisele vor acri suficient ciorba. Daca este prea acra sau prea deasa, se adauga putina apa si, eventual, o lingurita cu zahar pentru a-i mai reduce din acreala. Ciorba se mai poate lega putin cu o lingurita de faina frecata cu 1-2 linguri apa rece, care se amesteca in ciorba, lasand sa fiarba cateva clocote.
  4. Se ia de pe foc si, imediat, se drege cu galbenusul si smantana, adaugand pentru aroma frunzele taiate marunt.
  5. In loc de orez, in orice ciorba sau supa prea rara, se pot adauga galuste preparate din faina si un ou mai mic sau mai mare (depinde de necesitate), care se fierb direct in ciorba sau supa la urma, cand toate componentele sunt fierte.
  6. Galustele se fac mici, (cca 2-3 cm) si vor fierbe cateva minute. Apoi, oala se ia de pe foc si ciorba se drege. Si la aceasta ciorba se pot face galuste numai din albusuri. Si ciorba de agrise se poate pregati cu 1-2 morcovi (cca 150 gr) , facultativ patrunjel si o ceapa mijlocie, toate rase prin razatoarea cu gauri mari, calite in 2 linguri untdelemn 4-5 minute.
  7. Se stinge apoi cu apa fierbinte si se fierbe bine zarzavatul. Agrisele se fierb separat 30 de minute, apoi se strivesc bine cu o furculita si se adauga asa in ciorba, numai dupa ce a fiert zarzavatul.
  8. Daca este prea rara, se adauga orez sau galuste, cum s-a aratat mai sus. Cand toate sunt fierte, oala se ia de pe foc si ciorba se drege cu galbenusuri, smantana si iaurt, sau numai cu galbenusuri si iaurt, adaugand aceleasi arome si potrivind gustul cu sare si zahar.

Pofta Buna!

Ciorba de burta

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 1/2 kg burta (curatata si apoi cantarita)
  • 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina)
  • o ceapa mare (100 gr)
  • 6-8 catei de usturoi
  • o lamaie
  • 1-2 galbenusuri
  • 2 l. s. ulei
  • 100 ml smantana
  • cca 300 gr oase vitel
  • leustean, patrunjel, telina (frunze)

Mod de preparare:

  1. Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu varf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pana a doua zi la rece.
  2. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, ramanand alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
  3. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi , fierbandu-se in continuare acoperite la foc mic, pana cand se inmoaie bine “burta”, completand cu apa atunci cand aceasta scade.
  4. Burta fiarta se scoate din supa, se taie fasii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completand cu apa cat dorim sa fie de deasa si lasand sa mai fiarba cateva clocote.
  5. Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smantana sau iaurt si se presara cu frunzele mentionate, taiate marunt.
  6. Se pun deasupra 2 linguri de ulei si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta).
  7. In lipsa lamaiei, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.
  8. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cand aceasta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.

Pofta Buna!

Supa de linte

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 410 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 fir de usturoi verde, taiat
  • 400 gr piept afumat fara os
  • 3/4 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • otet de vin
  • 1 v. d. c. zahar
  • 400 gr linte din conserva
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. ceapa verde, proaspat taiata

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins si se prajesc ceapa si usturoiul.
  2. Pieptul afumat se taie cuburi; impreuna cu supa de carne, foaia de dafin, otetul si zaharul, se toarna peste legume.
  3. Totul se fierbe 3/4 ora.
  4. Se adauga lintea si se fierbe inca 5 minute. Supa de linte se condimenteaza si se serveste presarata cu ceapa verde.

Pofta Buna!

Supa cu carnat

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu un pahar de bere

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 ceapa tocata fin
  • 400 gr legume refrigerate pentru supa
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 1 l. c. maghiran
  • 8 carnati
  • 1 l. s. frunze de patrunjel tocate

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins si se prajesc ceapa si usturoiul.
  2. Se adauga legumele si se toarna o ceasca de supa.
  3. Se fierbe sub capac 20 de minute.
  4. Se pune restul de supa si se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si maghiran.
  5. Carnatii se taie fasii si se pun in supa, se acopera si se fierb 5 minute. Se condimenteaza si se presara cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Supa de miel cu sofran

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr oase de miel
  • 150 gr carne de miel
  • 1 ceapa
  • 1 legatura de verdeturi pentru supa
  • 5 boabe de piper
  • 2 catei de usturoi
  • 1 v. d. c. rozmarin si cimbru
  • sare
  • cateva fire de sofran
  • 100 gr dovleac Zucchini
  • 4 galbenusuri de oua proaspete
  • 100 gr smantana dulce

Mod de preparare:

  1. Oasele si carnea de miel se pun intr-un litru de apa rece la fiert. Ceapa se injumatateste si se prajeste. Impreuna cu verdeturile si boabele de piper, se pune in supa si se fierbe 1 1/2 ora.
  2. Carnea se taie in cuburi mici, supa se trece printr-o sita, se sareaza si impreuna cu firele de sofran si se fierbe inca 10 minute. Zucchini se taie cuburi mici.
  3. Se bat galbenusurile cu smantana. Supa se ia de pe foc si se adauga in ea compozitia de ou cu smantana. Zucchini si cuburile de carne se adauga la sfarsit in supa.

Pofta Buna!

Supa de miel cu crevete

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 gr carne de miel
  • 600 gr oase de miel
  • 150 gr crevete crude
  • 1 ceapa
  • 300 gr usturoi verde, telina, fenicul si morcovi
  • 2 rosii
  • 1 foaie de dafin
  • 1 legatura cimbru si rozmarin
  • 40 ml pernod
  • sare
  • piper alb
  • 2 l. s. busuioc

Mod de preparare:

  1. Carnea de miel si oasele se fierb intr-un litru de apa. Crevetele se decojesc si se pun in supa.
  2. Ceapa se injumatateste si se prajeste, legumele se taie marunt si impreuna cu verdeturile se pun in supa si se fierb 20 de minute. Legumele se scot din supa, iar aceasta se fierbe inca 40 minute in continuare.
  3. Supa se strecoara si se condimenteaza cu sae, piper si pernod. Se taie marunt crevetele, iar carnea si legumele se pun in supa.
  4. Supa se serveste cu busuioc presarat deasupra.

Pofta Buna!

Supa de carne cu legume

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu paine de cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2-3 l. s. untura de porc
  • 125 gr carne slaba de vitel, porc si miel
  • 1 ceapa mare taiata cuburi
  • 175 gr morcovi, taiati in fasii
  • 100 gr telina, taiata in cuburi
  • 150 gr usturoi verde, taiat in fasii
  • 125 gr varza alba, rasa
  • 260 gr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/2 l. c. maghiran
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/2 legatura patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Untura se pune la incins si se prajesc carnea si ceapa. Legumele si cartofii se aseaza in cratita intercalate, deasupra fiind cartofii. Condimentele se presara intr-un singur rand.
  2. Se adauga supa limpede; se acopera cu un capac si se fierb de la 1/2 pana la 3/4 ora.
  3. Se presara cu frunze de patrunjel si se serveste in vasul in care a fost fiarta.

Pofta Buna!

Supa de vita

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Cca 650 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 kg carne slaba de vita, taiata cuburi
  • 1 ceapa tocata
  • 2 l. s. untura
  • 400 gr morcovi, taiati fasii
  • 1 kg fenicul, taiat inele
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 l. s. frunze de tarhon
  • 1/8 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/8 l vin alb
  • 200 gr macaroane late, verzi
  • 200 gr ciuperci Champignon, taiate in fasii

Mod de preparare:

  1. Carnea si ceapa se pun in untura incinsa si se prajesc. Se adauga 1/2 l apa, se acopera si se fierb incet 3/4 ora.
  2. Legumele, condimentele si tarhonul se adauga in supa, se toarna vinul si se fierb in continuare 1/2 ora.
  3. Pastele fainoase se pun in supa si se fierb 1/2 ora, iar in ultimele 5 minute se adauga si ciupercile.
  4. Se condimenteaza inca o data si se serveste supa presarata cu fenicul.

Pofta Buna!

Supa de castraveti cu galuste din carne

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 340 kcal/portie
Se consuma cu placinta din aluat dospit

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe mijlocii
  • 500 gr cartofi fierti
  • 1-2 l. s. unt topit
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 castravete mijlociu de sera
  • 225 gr carne tocata, de vita
  • 1 ou mic
  • 1 l. s. branza de vaci
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 l. s. ulei
  • 2-3 l. c. amidon
  • 1 legatura de marar
  • 1-2 l. s. verdeturi
  • crema Fraiche

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie inele, cartofii se curata de coaja si se taie cuburi.
  2. Untul topit se pune la incins si se cales ceapa si cartofii.
  3. Se adauga supa limpede si se fierbe aproximativ 1/2 ora.
  4. Castravetele se taie in doua, in lungime, semintele se indeparteaza cu ajutorul unei lingurite. Se decojeste si se fierbe 1/4 ora in supa.
  5. Intre timp se amesteca carnea tocata cu ou si cu branza. Se condimenteaza cu sare si piper. Cu mainile umede, din aluat se formeaza galuste mici, care se prajesc in ulei.
  6. Amidonul se amesteca cu apa si se adauga la supa care fierbe.
  7. Se adauga mararul si crema Fraiche. Se condimenteaza cu sare si piper, iar galustele de carne se adauga cu grija in supa.

Pofta Buna!