Mingiute de cocos (reteta Craciun)

Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente pentru 16 prajiturele:

  • sirop de agave – 100 gr
  • galbenusuri fierte – 4 bucati
  • unt moale – 30 gr
  • rom – 3 linguri
  • nuca de cocos rasa – 100 gr
  • ciocolata

Mod de preparare:

  1. Toate ingredientele, in afara de ciocolata, se amesteca bine si se formeaza bilute.
  2. Se face o adancitura pe mijloc.
  3. Ciocolata se topeste pe bain-marie.
  4. Se pune o picatura de ciocolata topita in adancitura.
  5. Prajiturelele se aseaza in forme de hartie de briose si se pun la frigider in cutie inchisa.

Pofta buna!

mingiute-cocos-03-522x348 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

mingiute-cocos-02 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

mingiute-cocos-01 Mingiute de cocos (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Friptura de zucchini cu morcovi

Timp de preparare: cca 1  1/2 ora
Cca 730 kcal/portie
Se consuma cu salata verde

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 250 gr zucchini
  • 50 gr unt
  • 250 gr pasat de bob verde
  • 3/4 l supa de legume (sau din plic)
  • 100 gr cascaval ras
  • 5 oua proaspete
  • 125 gr samburi de migdale taiati in lung
  • 100 gr faina integrala
  • sare
  • piper negru macinat
  • grasime pentru tava
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml lapte pasteurizat
  • 5 l. s. zarzavaturi tocate, mixte
  • 2 l. s. seminte de floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Supa de ceapa

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 380 kcal/portie
Se consuma cu vin frantuzesc de la tara

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 cepe mari
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/4 l vin alb
  • 1/2  l . c. chimen macinat
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 60 gr seminte de floarea-soarelui
  • 8 felii de franzela
  • 100 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie felii subtiri. Untul se pune la incins si se prajeste ceapa pana devine sticloasa.
  2. Se toarna vinul si supa peste ceapa, se condimenteaza cu chimen, apoi se fierbe 5 minute. Se adauga sare si piper. Semintele se prajesc intr-o tigaie fara ulei.
  3. Se incalzeste cuptorul la 200 C. Se imparte supa in patru vase rezistente la foc. Deasupra se pun 2 felii de franzela. Se presara cu cascaval si seminte si se introduc in cuptor, pana ce supa devine maronie.

Pofta Buna!

Supa-crema de fasole

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Timp de inmuiere: cel putin 12 ore
Cca 380 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 gr fasole boabe, alba
  • 1 ceapa tocata mai mare
  • 4 catei de usturoi, in bucati
  • 1 gogosar rosu si unul galben, in bucati
  • 120 ml ulei de masline
  • sare
  • 1 cub de supa
  • 2 l. s. maghiran tocat
  • 2 l. s. frunze de patrunjel, tocate
  • 2 felii de paine alba
  • 30 gr unt

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta cu zucchini

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 230 kcal/portie
Se consuma cu cartofi fierti in coaja

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 40 gr unt
  • 2 cepe, taiate in inele
  • 350 gr zucchini, in felii
  • 1 varza creata mica
  • 250 gr rosii decojite
  • 1 l. c. verdeturi
  • 1 l. c. oregano
  • 1 foaie de dafin
  • piper proaspat macinat
  • 1-2 l. c. Curry
  • 2 l. c. fulgi de drojdie de bere
  • 50 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins si se prajeste ceapa.
  2. Se adauga zucchini si varza creata, se calesc usor. Se toarna 1/8 l apa si se fierb cca 20 minute la foc redus. Rossile se injumatatesc si se adauga la compozitie numai in ultimele 10 minute. Se condimenteaza cu verdeturi, oregano si piper.
  3. Mancarea se condimenteaza cu Curry si se presara cu fulgi de drojdie de bere. Nu se mai fierbe si se serveste presarata cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 100 gr conopida rf.
  • 100 gr broccoli rf.
  • 100 gr parizer
  • 100 gr morcovi rf.
  • 100 gr mazare rf.
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 100 gr sunca fiarta, in cuburi
  • 2 perechi de crenvursti taiati, in felii
  • 3/8 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr smantana dulce
  • 1 l. s. intaritor de bucatarie (gelatina)
  • cateva picaturi de sos Worcester
  • zeama de la o 1/2 lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 1 l. s. hasmatuchi tocat
  • 1 l. s. usturoi verde tocat

Mod de preparare:

  1. Se decongeleaza legumele. Untul se pune intr-o tigaie la incins, sunca, parizerul si crenvurstii se prajesc.
  2. Se scurg legumele si se adauga la carnaciori. Se toarna supa, iar smantana se freaca cu gelatina si se toarna peste zarzavat.
  3. Se condimenteaza cu sos Worcester, zeama de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se acopera si se fierbe incet aproximativ 20 de minute.
  4. Daca este necesar, se condimenteaza din nou si se presara deasupra verdeturile.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de varza acra

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 2 cepe mari, taiate mare
  • 50 gr unt sau margarina
  • 375 gr mere, taiate in cuburi
  • 750 gr varza acra
  • 1/4 l suc de mere
  • 2 cuisoare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper proaspat macinat
  • 50 gr stafide
  • 250 fr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • 1/8 l vin alb

Mod de preparare:

  1. Ceapa se prajeste in unt.
  2. Se adauga merele, varza acra, sucul de mere, condimentele, stafidele si se calesc 20 de minute intr-un vas acoperit.
  3. Cartofii se pun deasupra si se fierb in continuare 1/4 ora, la foc redus.
  4. Se condimenteaza dupa preferinta cu sare, piper si vin.

Pofta Buna!

Mancare de varza de Bruxelles

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 1000 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 125 gr slanina
  • 2 cepe
  • 2 fire de usturoi verde
  • 750 gr cartofi fierti
  • 250 gr morcovi
  • 750 gr varza de Bruxelles
  • 2 l. s. unt topit
  • 1 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 4 bucati carnaciori pentru fiert
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Slanina se taie in cuburi, ceapa se toaca. Usturoiul se taie inele. Cartofii si morcovii se taie in cuburi. Varza se cresteaza de la cotor.
  2. Untul topit se incinge si se prajeste slanina. Legumele, in afarade varza, se calesc in untura.
  3. Se toarna supa fierbinte si se fierbe aproximariv 10 minute.
  4. Se adauga varza si totul se fierbe inca 1/4 ora.
  5. Carnaciorii se adauga cu 5 minute inainte de a fi gata mancarea; se condimenteaza dupa gust si se serveste.

Pofta Buna!

Mancare scazuta din peste cu legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa, taiate marunt
  • 1 bulb de fenicul, taiat in cuburi
  • 250 gr cartofi, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/2 gogosar rosu, in fasii
  • 1/2 gogosar verde, in fasii
  • 1/2 l supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 150 gr rosii, fara coaja
  • 250 gr file de peste
  • 150 gr peste afumat
  • piper proaspat macinat
  • sare
  • 1 l. s. marar tocat
  • 1 l. s. patrunjel tocat
  • tarhon tocat

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins, apoi se prajeste ceapa. Zarzavaturile se adauga la compozitie si se fierb 5 minute.
  2. Se toarna supa limpede, si impreuna se fierb 10 minute la foc potrivit.
  3. Se adauga rosiile si pestele file si se lasa sa fiarba incet inca 10 minute. Se curata pestele afumat, se dezoseaza, se taie in bucati, se adauga la compozitie si se incalzeste.
  4. Mancarea se condimenteaza si se presara cu verdeturi proaspete.

Pofta Buna!