Mancare scazuta din peste cu legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa, taiate marunt
  • 1 bulb de fenicul, taiat in cuburi
  • 250 gr cartofi, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/2 gogosar rosu, in fasii
  • 1/2 gogosar verde, in fasii
  • 1/2 l supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 150 gr rosii, fara coaja
  • 250 gr file de peste
  • 150 gr peste afumat
  • piper proaspat macinat
  • sare
  • 1 l. s. marar tocat
  • 1 l. s. patrunjel tocat
  • tarhon tocat

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins, apoi se prajeste ceapa. Zarzavaturile se adauga la compozitie si se fierb 5 minute.
  2. Se toarna supa limpede, si impreuna se fierb 10 minute la foc potrivit.
  3. Se adauga rosiile si pestele file si se lasa sa fiarba incet inca 10 minute. Se curata pestele afumat, se dezoseaza, se taie in bucati, se adauga la compozitie si se incalzeste.
  4. Mancarea se condimenteaza si se presara cu verdeturi proaspete.

Pofta Buna!

Plachie din peste

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste (crap, somn, etc)
  • 100 ml ulei
  • 3-4 cepe mari
  • 3 catei de usturoi
  • 200 ml suc de rosii
  • o foaie de dafin
  • 100 ml vin alb
  • 10 boabe de piper sau un varf de lingurita piper macinat
  • 2 -3 linguri zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele curatat se taie in bucati de 3 cm grosime; daca este gros, se despica in doua , de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare jumatate taindu-se in bucati, de 4-5 cm.
  2. Tigaia se infierbanta goala, apoi se pune tot uleiul care se va infierbanta imediat; in ea se aseaza bucatile de peste, trecute prin faina, care se vor praji numai pe jumatate, cate 2-3 minute pe fiecare parte si apoi se vor scoate pe o farfurie.
  3. In uleiul ramas care nu este ars se pune ceapa taiata in felii subtiri, presarata cu o lingurita de sare; se caleste 10 -15 minute, la foc mic (nu direct pe flacara), pana cand devine lucioasa, fara sa se rumeneasca.
  4. Se poate cali si la cuptor, daca nu avem timp sa o supraveghem, deorece ceapa se arde repede.
  5. Se adauga sucul de rosii, vinul, foaia de dafin, piperul, zeama de lamaie si sare dupa gust si, la urma, bucatile de peste si usturoiul taiat marunt.
  6. Se da la cuptor 20 minute, la foc mijlociu, sa fiarba pestele in continuare, sa se formeze sosul, si sa se ridice untdelemnul.
  7. Se serveste rece ca fel intai.

Pofta Buna!

Peste cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste
  • 1/2 kg ciuperci
  • 100 ml ulei
  • 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii
  • un varf de lingurita piper
  • o foaie de dafin
  • o ramura de cimbru
  • 100 ml vin
  • lamaie
  • marar sau patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele curatat se aseaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba (care amareste).
  2. Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune uleiul.
  3. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa cca 1 ora, ca pestele sa se friga incet; se stropesc cu sosul din cand in cand, atat pestele cat si ciupercile.
  4. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta.
  5. Cand este gata, se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.

Pofta Buna!

Marinata de peste

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste (scrumbii, heringi)
  • 250 ml apa
  • 100 ml otet
  • 50 ml ulei
  • o foaie de dafin
  • 10 boabe piper
  • o ceapa (80 gr)
  • o lingurita cu varf sare

Mod de preparare:

  1. Pestele se curata de intestine, apoi se indeparteaza capul si pielea.
  2. Se scot, apoi, 2 fileuri, trecand cu un cutit bine ascutit de o parte si de alta a coloanei, de la coada spre cap ca sa se taie toata carnea de pe oase.
  3. Fileurile obtinute se taie in bucati de 4-5 cm si se pun intr-un borcan.
  4. Toate ingredientele de mai sus: ceapa taiata in felii, apa, otetul, uleiul, foaia de dafin, piperul, o lingurita cu varf de sare se pun intr-o olita si se fierb in clocote 5 minute, apoi olita se ia de pe foc.
  5. Cand s-a racit, se pune peste bucatile de peste si se amesteca bine.
  6. Se lasa sa se marineze 6-7 zile la rece, apoi pestele se serveste ca fel intai.
  7. Se pastreaza in frigider.

Pofta Buna!

Marinata de peste cu suc de rosii

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste (crap, stiuca, somn, etc.)
  • o ceapa mare (100 gr)
  • 1/2 l suc de rosii
  • 100 ml vin
  • o lamaie
  • 2 foi de dafin
  • 10 boabe de piper sau un varf de lingurita piper macinat
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele se prajeste pe jumatate ca plachia de peste. In uleiul ramas, se caleste 2-3 minute, la foc mic, ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt.
  2. Se stinge cu sucul de rosii si vinul, se adauga 5-6 felii de lamaie, curatata de coaja alba care este amara, bucatile de peste, foile de dafin, piperul si cca 1/4 l apa simpla sau apa in care a fiert capul pestelui; se pot pune si 20-30 masline.
  3. Se da la cuptor 20-30 minute, ca sa se formeze sosul. Acesta se va ingrosa suficient cand se va raci, de la faina prin care a fost trecut pestele, inainte de prajire.
  4. Ciand se scoate din cuptor, marinata se sareaza dupa gust.
  5. Se serveste rece ca fel intai.
  6. Astfel pregatit, se poate conserva in punga de naylon, la congelator, pana la 6 luni.

Pofta Buna!

Saramura de peste

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 10-12 pesti mici de cca 150-200 gr fiecare (biban, rosioara, caras, etc)
  • sare
  • ardei iute (sau usturoi, sau o ramura de cimbru)

Mod de preparare:

  1. Curatati de intestine si branhii, insa nu si de solzi, se spala pestii, lasandu-i intregi. Se sterg bine la suprafata cu un servet de hartie.
  2. Intr-o tava de tabla nesmaltuita (mai veche), se pune un strat de sare cu grosimea de 2-3 mm si se aseaza pe plita foarte fierbinte.
  3. Se lasa sa se infierbante, intorcand-o cu o lingura de lemn. Cand sarea este foarte fierbinte, se aseaza pestii pe ea, unul langa altul, lasandu-i fara sa se intoarca pana cand se rumenesc; apoi se pot intoarce pe partea cealalta. Daca sarea nu este foarte fierbinte sau pestii sunt inca uzi, acestia nu se coaguleaza imediat la suprafata si vor absorbi prea multa sare.
  4. Cand sunt prajiti, pestii se pun pe o planseta, li se indeparteaza solzii cu un cutit ascutit si, fara sa se mai spele, se aseaza intr-un platou, turnandu-se peste ei apa fierbinte cat sa-i cuprinda; apa se va sara suficient de la sarea ramasa pe ei.
  5. In saramura se adauga 2-3 bucatele de ardei iute (sau dupa gust). Ardeiul iute se poate inlocui cu cativa catei de usturoi taiati in felii, sau cu o ramura de cimbru.
  6. Se serveste ca fel intai.
  7. Saramura se poate pregati la fel si din pesti mari, prajiti la gratar sau la protap. Apa care se toarna peste ei, se sareaza dupa gust si se aromeaza cum s-a aratat la inceput. Se serveste la fel, ca fel intai.

Pofta Buna!