Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Fileul de pui se da prin blender sau masina de tocat pana se obtine o pasta-piure.
  2. Se adauga ouale, sarea, mustarul si coaja de portocale.
  3. Ciupercile se spala, jumatate din ei se toaca marunt, cealalta jumatate se taie felii.
  4. Cele tocate marunt se adauga la amestecul de pui.
  5. Se adauga frisca, se amesteca bine pana la omogenizarea compozitiei.
  6. Se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt, ciupercile felii se incorporeaza in mijlocul pateului, forma se acopera cu folie.
  7. Forma se pune pe o tava adanca, umpluta cu apa, pana la mijlocul formei cu pate. Se tine la cuptor, la foc mediu, pana compozitia devine densa, de consistenta pateului.

Informatii nutritionale Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

IMG_9837 Pate de pui cu ciuperci si coaja de portocale

sursa: www.slabuta.ro

Oua umplute “ciupercute” (reteta Craciun)

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 188.52 kcal/100 gr

Ingrediente:

  • 5 oua, fierte tari
  • o conserva de ton (in apa sau ulei)
  • rosii
  • maioneza de casa
  • patrunjel, pentru ornat
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  1. Se fierb ouale.
  2. Se taie pe lungime in 2 jumatati.
  3. Se scot galbenusurile.
  4. Separat galbenusurile se amesteca cu tonul maruntit. Se adauga sare si piper dupa gust.
  5. Se umplu albusurile cu aceasta compozitie.
  6. Se aseaza pe un platou.
  7. Deasupra se pune maioneza de casa.
  8. Iar din rosii se “decupeaza” niste “palarii” care se pun deasupra albusurilor.
  9. Intre aceste “ciupercute” se pun fire de patrunjel. Ca si cum ar fi iarba intre ciuperci.

Informatii nutritionale pentru 100 gr:

188.52 kcal * 10.7 gr proteine * 17.7 gr grasimi * 145.7 mg colesterol * 1.55 gr carbohidrati * 0.26 gr fibre * 114.85 mg sare * 0.44 gr zahar

O portie, adica o jumatate de ou umplut are in jur de 35 gr.

oua-umplute-craciun Oua umplute ciupercute (reteta Craciun)

sursa: www.slabuta.ro

Frigarui cu file de porc

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 450 kcal/portie
Se serveste cu salata de rosii

Ingrediente:

  • 250 gr file de porc taiat felii subtiri
  • 75 gr sunca fiarta taiata fasii
  • 3 castane chinezesti taiate felii subtiri
  • 1 l. c. sos de soia
  • 1 l. c. sos de stridii
  • 1 l. c. otet
  • 1 l. c. zahar
  • cateva picaturi de ulei de chili
  • 1 1/2 l. s. amidon
  • 1 1/2 l. s. sherry
  • 1 ou
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

  1. Fileul de porc, sunca si castanele se pun pe rand pe frigarui mici.
  2. Din sosul de soia, otet, zahar, sosul de stridii si uleiul de chili se prepara o marinata in care se pun frigaruile si se lasa in frigider 3 ore.
  3. Din amidon, sherry si ou se face un aluat subtire.
  4. Frigaruile se trec prin aluat si se prajesc in ulei.

Pofta Buna!

Perisoare din piept de pui

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

Pentru perisoare:

  • 250 gr piept pui
  • 50 gr orez
  • 50 gr ceapa
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • un ou
  • 25 g faina
  • piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Pentru sos:

  • 50 g untdelemn
  • 1/4 l apa
  • 1/2 l suc de rosii
  • ceapa rasa fin
  • 25 g faina
  • marar
  • patrunjel
  • telina
  • sare

Mod de preparare:

  1. Intr-o cratita, se infierbanta uleiul sau alta grasime cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, un minut, se pune un varf de lingurita cu boia sau pasta de ardei, se amesteca de 2 ori si, imediat se sting cu apa.
  2. Cand clocoteste apa, se pun perisoarele si castravetii, curatati de coaja si taiati in betisoare de 1 cm grosime, sau necuratati, rasi prin razatoare cu gauri mari si scursi bine de zeama pe care o lasa.
  3. Se lasa sa fiarba 40-50 minute.
  4. Cand toate sunt fierte, se freaca bine faina cu sucul de rosii care, apoi, se amesteca cu sosul; se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege.
  5. Se completeaza lichidul, daca a scazut, ca sosul sa cuprinda bine perisoarele si castravetii si sa aiba consistenta unei smantani subtiri.
  6. Cratita se ia de pe foc, mancarea se sareaza dupa gust si, daca mai este nevoie, se acreste cu zeama de lamaie sau cu cateva picaturi de otet.
  7. Pentru aroma, se adauga marar si, facultativ, usturoiul taiat marunt.
  8. Daca sosul este prea acru, se adauga o lingurita de zahar.
  9. Mancarea se poate servi simpla sau cu piure de cartofi.
  10. Smantana se adauga la masa.

Pofta Buna!

Clatite cu spanac

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 1/2 kg spanac
  • 250 gr faina
  • 3 oua
  • 50 ml ulei
  • 30 ml rom
  • 600 ml lapte
  • 200 ml smantana
  • sare

Mod de preparare:

  1. Spanacul bine spalat se fierbe 10 minute numai cu apa retinuta pe frunze (se vor lasa si frunzele in apa) si 1/2 lingurita cu sare.
  2. Dupa ce s-a scurs bine in strecuratoare (presandu-se putin si cu lingura), se trece prin masina de tocat.
  3. Intr-o olita de 2 l, se pun galbenusurile, uleiul, romul (care fragezeste), smantana, spanacul tocat si o lingurita rasa de sare, amestecandu-se bine; se adauga faina si se freaca cu dosul lingurei pe marginea olitei, pana cand compozitia nu mai are cocoloase.
  4. Se dilueaza apoi, cu laptele rece, sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de sifon sau numai cu sifon; se adauga cate putin la inceput si amestecand de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia.
  5. Albusurile se bat spuma si apoi se pun in compozitie, amestecand putin cu un polonic, cu care se va lucra pana la sfarsit.
  6. Romul va face sa ramana compozitia spumoasa, pana cand se termina de copt.
  7. Clatitele se coc in tigaie obisnuita, sau in tigaie de teflon.
  8. Intr-o canita se pun 2-3 linguri cu ulei, in care se tine o pensula, dar nu pe soba. Tigaia se infierbanta goala, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un disc subtire peste flacara, sub tigaie).
  9. Apoi tigaia se ridica si se unge repede cu pensula pe toata suprafata si se mai pune o secunda pe foc; in acel moment, se ia din compozitie cu polonicul cca 50 ml (pentru tigaie mijlocie) cu mana dreapta si cu mana stinga se ridica tigaia. Se toarna compozitia in tigaie, acoperind-o cu un strat subtire (inclinand-o printr-o miscare de rotire, ca sa curga compozitia pe toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, se ia inca putina compozitie si se completeaza golurile. Compozitia va fi mai densa dar nu se mai subtiaza.
  10. Tigaia se aseaza pe foc, lasand-o pana se incheaga bine compozitia si se rumeneste pe margini; se trece, apoi, cu cutitul pe sub clatita, de jur imprejur, (sau cu lopatica de lemn, la tigaia din teflon ca sa nu se zgarie), desprinzand-o de tigaie pana la mijloc.
  11. Dupa ce s-a rumenit pe partea de dedesubt, se introduce lama cutitului sau lopatica din lemn sub clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o miscare rapida se intoarce pe partea cealalta care se va coace pana cand se va rumeni.
  12. Daca clatita s-a prins de tigaie, se va trece pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita , ca sa se scurga putin untdelemn sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca. Pe masura ce s-au copt, clatitele se pun intr-o cratita (potrivita cu marimea lor), acoperita, care se aseaza pe un vas cu apa fierbinte, pastrandu-le calde.
  13. Clatitele cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase. Se pot umple cu branza telemea rasa sau cu sunca tocata amestecata cu smantana, impachetandu-le ca sarmalele.
  14. Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute inainte de servire, ca sa se infierbante clatitele.
  15. Se servesc ca fel intai.

Pofta Buna!

Pasteta din ficat de vitel sau porc

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg ficat de vitel sau de porc
  • 300 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 30 ml rom sau coniac
  • 150 ml smintina groasa
  • cate 1/2 lingurita condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucsoara)
  • 250 gr ciuperci
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa taiata marunt se caleste, 2-3 minute, intr-o cratita, in ulei, apoi se pun ciupercile bine spalate, taiate felii, lasandu-le sa fiarba acoperite la foc mic, pana cand scade complet apa pe care o lasa.
  2. Dupa aceea, se adauga ficatul taiat in feli groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul.
  3. Se lasa ficatul acoperit cca 15-20 minute, intorcandu-l pe toate partile pana cand se inmoaie, apoi cratita se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se intareste daca se prajeste prea mult.
  4. Rece, se trece prin masina de tocat de 2 ori.
  5. Untul se freaca pana ce se inmoaie si se adauga ficatul si smantana amestecandu-se bine; apoi, se adauga dupa gust, sare fina.
  6. Compozitia se aranjeaza pe platou, se tine la rece, sau cu pasta moale se fac sandwichiuri.

Pofta Buna!

Pasteta de ficat cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300 gr ficat de vitel sau pasare
  • 1/4 kg ciuperci albe
  • 1/4 kg carne de vitel si 1/4 carne de porc mai slaba
  • 50 gr slanina afumata
  • o ceapa mare
  • 100 ml smantana dulce
  • 4 oua
  • 2 linguri rom sau coniac
  • condimente de pasteta
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea impreuna cu ceapa calita, un minut in ulei, ciupercile bine spalate si slanina se trec prin masina de tocat de 2 ori.
  2. La tocatura se adauga romul sau coniacul, sarea, toate condimentele, sau, dupa preferinta, galbenusurile si smantana si se amesteca bine.
  3. Albusurile, batute cu spuma, se amesteca cu compozitia usor, prin rasturnare, cu ajutorul telului.
  4. In forma (sau formele), unsa bine cu unt solid, se pune jumatate din compozitie, apoi ficatul taiat in felii de 1 cm grosime care se presara cu condimentele si apoi, cealalta jumatate de tocatura; se niveleaza si se preseaza putin cu lingura ca sa nu ramana goluri in interior.
  5. Forma se introduce in cuptorul bine infierbantat, neacoperita, in tava cu apa fierbinte.
  6. Pasteta se lasa sa se coaca cca o ora. Dupa 30 minute, cand s-a ridicat bine, focul se reduce la mijlociu; daca s-a rumenit prea mult, se acopera cu o hartie.
  7. Se lasa in tava pana cand se raceste, apoi se trece cu cutitul pe margini, se acopera cu platoul de servit si, apoi, se rastoarna.

Pofta Buna!

Pasteta cu sunca

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300 gr sunca slaba
  • 3 oua
  • 100 gr ciuperci
  • 150 gr unt
  • 100 ml smantana groasa (se poate inlocui cu 50 gr unt)
  • 5-6 sardele
  • 80 gr ceapa
  • condimente de pasteta

Mod de preparare:

  1. Ceapa rasa fin se caleste, un minut, in 50 gr unt si se adauga ciupercile bine spalate, taiate cat mai marunt, 1/2 lingurita cu sare si condimentele, lasandu-le sa fiarba, acoperite la foc mic, pana cand scade apa ce o lasa; daca este nevoie se adauga 1-2 linguri cu apa, pana cand se inmoaie bine.
  2. Cand sunt gata, trebuie sa fie bine scazute. Ouale fierte tari se curata de coaja. Sunca se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu ciupercile reci.
  3. La tocatura se adauga galbenusurile bine zdrobite cu furculita, albusul taiat mai mare, smantana si sardelele, amestecandu-le bine toate cu restul de unt (frecat pana ce se inmoaie); se adauga dupa gust, sare fina.
  4. Pasta se foloseste pentru sandwichiuri sau se aranjeaza pe platou ca si pastetele.

Pofta Buna!

Crochete din oua

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 3-4 oua fierte tari
  • o lingura smantana groasa (50 ml)
  • o lingurita cu varf patrunjel taiat marunt
  • un varf de cutit piper
  • 1/2 lingurita sare fina
  • un ou crud
  • 100 g franzela
  • 30 g unt sau ulei
  • 20 g faina
  • o ceapa mica

Mod de preparare:

  1. Ouale, taiate cat mai marunt, se amesteca cu oul crud, franzela fara coaja, inmuiata bine in apa rece si stoarsa, smantana, ceapa taiata marunt si calita, un minut, in unt sau ulei, piperul, sarea, faina si patrunjelul se amesteca bine.
  2. Se ia cate o lingurita cu varf din compozitie si se formeaza crochete care, apoi, se trec bine prin faina si se prajesc.
  3. Se pastreaza calde pe un vas cu apa fierbinte.
  4. Se servesc cu sote-uri calde de legume: morcovi, spanac, cartofi, mazare, etc., sau cu mancare de legume fara carne, sau numai cu sosuri de rosii sau macris, piure de spanac etc., ca fel intai, sau ca fel doi, dupa supa sau ciorba.

Pofta Buna!

Tartine cu ciuperci

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr unt
  • 50 gr cascaval sau parmezan
  • 250 gr ciuperci
  • oceapa de marime mijlocie
  • 2 linguri ulei
  • o foaie dafin
  • 2 linguri zeama de lamaie, vin sau otet
  • 1  v. d. c. piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ciupercile bine spalate se taie marunt sau se trec prin masina de tocat.
  2. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in ulei, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie sau 50 ml vin sau o lingura de otet, piper, o lingurita de sare.
  3. Se lasa la foc mic acoperite, sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se moaie.
  4. Cind se iau de pe foc, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
  5. Dupa ce se racesc, se amesteca cu untul frecat (sa fie moale).
  6. Pasta se sareaza si cu ea se ung tartinele; deasupra se rade cascaval sau parmezan (direct peste tartine).

Pofta Buna!