Moussaka

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Tim de odihna: cca 1 1/2 ora
Cca 850 kcal/portie
Se serveste cu salata taraneasca

Ingrediente:

  • 4 vinete mijlocii
  • sare
  • 140 ml ulei de masline
  • 400 gr carne tocata de miel
  • 2 cepe taiate marunt
  • 100 ml vin alb sec
  • 4 rosii rascoapte
  • piper negru macinat
  • 6 l. s. cascaval razuit
  • 1 sos Besamel

Mod de preparare:

  1. Se taie vinetele in felii groase de 1/2 cm. Se sareaza si se lasa aproximativ 1 1/2 ora sa se odihneasca.
  2. Se pun 2 linguri de ulei la incins si se prajeste carnea tocata impreuna cu ceapa 1/4 ora. Se stropeste cu vin. Rosiile se cresteaza, se oparesc cu apa fierbinte, se indeparteaza coditele, coaja si semintele si se adauga la carnea tocata.
  3. Compozitia se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se inmoaie la foc mic 1/4 ora.
  4. Se incalzeste cuptorul la 200 C.
  5. Se prajesc feliile de vinete in uleiul ramas. Se lasa sa se scurga de ulei. Intr-o tava (cca 28 cm) se aseaza in straturi alternativ, felii de vinete si compozitia de carne tocata.
  6. Fiecare strat se pipereaza. Ultimul strat va fi de vinete.
  7. Se toarna sosul Besamel peste Moussaka.
  8. Deasupra se presara cascaval si se da la cuptor aproximativ 1/2 ora.

Pofta Buna!

Supa de miel cu sofran

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr oase de miel
  • 150 gr carne de miel
  • 1 ceapa
  • 1 legatura de verdeturi pentru supa
  • 5 boabe de piper
  • 2 catei de usturoi
  • 1 v. d. c. rozmarin si cimbru
  • sare
  • cateva fire de sofran
  • 100 gr dovleac Zucchini
  • 4 galbenusuri de oua proaspete
  • 100 gr smantana dulce

Mod de preparare:

  1. Oasele si carnea de miel se pun intr-un litru de apa rece la fiert. Ceapa se injumatateste si se prajeste. Impreuna cu verdeturile si boabele de piper, se pune in supa si se fierbe 1 1/2 ora.
  2. Carnea se taie in cuburi mici, supa se trece printr-o sita, se sareaza si impreuna cu firele de sofran si se fierbe inca 10 minute. Zucchini se taie cuburi mici.
  3. Se bat galbenusurile cu smantana. Supa se ia de pe foc si se adauga in ea compozitia de ou cu smantana. Zucchini si cuburile de carne se adauga la sfarsit in supa.

Pofta Buna!

Supa de miel cu crevete

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 gr carne de miel
  • 600 gr oase de miel
  • 150 gr crevete crude
  • 1 ceapa
  • 300 gr usturoi verde, telina, fenicul si morcovi
  • 2 rosii
  • 1 foaie de dafin
  • 1 legatura cimbru si rozmarin
  • 40 ml pernod
  • sare
  • piper alb
  • 2 l. s. busuioc

Mod de preparare:

  1. Carnea de miel si oasele se fierb intr-un litru de apa. Crevetele se decojesc si se pun in supa.
  2. Ceapa se injumatateste si se prajeste, legumele se taie marunt si impreuna cu verdeturile se pun in supa si se fierb 20 de minute. Legumele se scot din supa, iar aceasta se fierbe inca 40 minute in continuare.
  3. Supa se strecoara si se condimenteaza cu sae, piper si pernod. Se taie marunt crevetele, iar carnea si legumele se pun in supa.
  4. Supa se serveste cu busuioc presarat deasupra.

Pofta Buna!

Supa de carne cu legume

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu paine de cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2-3 l. s. untura de porc
  • 125 gr carne slaba de vitel, porc si miel
  • 1 ceapa mare taiata cuburi
  • 175 gr morcovi, taiati in fasii
  • 100 gr telina, taiata in cuburi
  • 150 gr usturoi verde, taiat in fasii
  • 125 gr varza alba, rasa
  • 260 gr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/2 l. c. maghiran
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/2 legatura patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Untura se pune la incins si se prajesc carnea si ceapa. Legumele si cartofii se aseaza in cratita intercalate, deasupra fiind cartofii. Condimentele se presara intr-un singur rand.
  2. Se adauga supa limpede; se acopera cu un capac si se fierb de la 1/2 pana la 3/4 ora.
  3. Se presara cu frunze de patrunjel si se serveste in vasul in care a fost fiarta.

Pofta Buna!

Snitel umplut cu carne de porc, pui, curcan, iepure domestic, miel

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • carne de porc, vitel, pui, curcan, iepure domestic, pulpa de miel
  • patrunjel
  • ceapa
  • usturoi
  • masline
  • sare
  • piper macinat

Mod de preparare:

  1. Carnea, curatata de pielite, se taie in felii de 1 cm grosime, batandu-se cu batatorul fara sa se rupa, apoi se unge cu o compozitie mai picanta: slanina proaspata sau afumata taiata marunt cu marar, patrunjel, mustar, ceapa, usturoi, masline, castravete, gogosar proaspat sau din conserva, toate taiate marunt si combinate dupa gust.
  2. Apoi, snitelul se indoaie in jumatate, se trece prin faina, apoi prin ou (batut cu furculita, in care s-a pus putina sare si piper macinat) si prin pesmet, sau iar prin faina, prajindu-le ca si snitelul parizian si servindu-le la fel.

Pofta Buna!

Supa hranitoare de cartofi

Timp de preparare: cca  1 1/4 ora
Cca 500 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 250 gr ceafa de porc, slaba
  • 250 gr carne miel
  • 2 l. s. ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • 1 l. c. sare
  • 1 l. c. cimbru
  • 1 l. c. rozmarin
  • piper proaspat macinat
  • 400 gr bulion din conserva
  • 150 ml vin rosu
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 500 gr cartofi
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 l. s. frunze de patrunjel tocate fin

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie cuburi.
  2. Uleiul se pune intr-o cratita la incins. Se pune carnea si se caleste 1/4 ora.
  3. Se freaca bine usturoiul cu sare, se adauga cimbrul si rozmarinul, se condimenteaza cu sare si piper.
  4. Se toarna bulionul si vinul rosu. Se acopera cratita cu un capac si se fierbe 1/2 ora la foc redus.
  5. Ceapa, morcovii si cartofii se taie in cuburi mici. Se adauga la carne si se fierb in continuare inca 1/2 ora.
  6. Se adauga supa de legume, se pune foaia de dafin. Deasupra se presara frunze de patrunjel tocate fin.

Pofta Buna!

Supa de carne

Pentru cca 1,5 l
Timp de preparare: cca 3 1/4 ore
Cca 260 kcal/portie

Ingrediente:

  • 300 gr legume pentru supa (praz, telina, ceapa)
  • 1,2 kg oase de vita, vitel, pasare sau miel
  • 1 foaie de dafin
  • 1 fir cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • 10 boabe de coriandru zdrobite si boabe de piper
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Legumele se taie cuburi mari. Oasele se taie in bucati mai mici; impreuna cu legumele si cu celelalte ingrediente se pun la fiert cu 2,5 litri de apa rece.
  2. Se lasa sa fiarba 3 ore la foc mic. In timpul fierberii se indeparteaza spuma si grasimea ce se ridica la suprafata.
  3. Supa se strecoara cu ajutorul unei site sau al unui servet de bucatarie.