Bautura racoritoare de pepene galben

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 164 kcal/portie

Ingrediente pentru 2 portii:

  • 2 cani bucati mici, inghetate de pepene galben (alegeti unul de culoare verde-pepene cantaloupe)
  • 2 cani bucati mici, inghetate de pepene galben (portocaliu)
  • 2 linguri zahar

Mod de preparare:

  1. Puneti bucatile de pepene cantaloupe, 1/2 cana apa si o lingura de zahar intr-un blender. Amestecati-le foarte bine.
  2. Transferati intr-un bol si pastrati la rece. Spalati blender-ul si repetati cu celalalt fel de pepene inghetat, 1/2 cana apa si restul de zahar.
  3. Intr-un pahar mare turnati alternativ 1/3 cana pepene cantaloupe urmat de aceeasi cantitate de pepene galben si repetati pana cand terminati continutul.
  4. Se serveste imediat.

Pofta Buna!

Sirop de trandafiri

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • Petalele de la 50 trandafiri parfumati
  • 1 pachet sare de lamaie
  • 1 1/2 kg zahar la 1 l zeama

Mod de preparare:

  1. Se aleg petalele de la 50 trandafiri parfumati (pentru dulceata), fara sa li se taie partea alba.
  2. Se fierb in clocote, 10 minute, in 4 l apa, impreuna cu 1 pachetel cu sare de lamaie.
  3. Zeama se lasa acoperita pana a doua zi, apoi se filtreaza prin tifon pe care s-a asezat un strat subtire de vata. La 1 l zeama se pune 1 kg zahar; se amesteca pe foc, pana cand se dizolva zaharul, apoi siropul se lasa sa fiarba in clocote 10 minute, intr-un vas mare.
  4. Se supravegheaza indeaproape, deoarece spuma care se formeaza da repede in foc. Se amesteca in timpul fiertului ca sa dispara spuma. Siropul se toarna clocotit in sticle (ca si bulionul), care se vor lega cu celofan, se vor pune in paturi si se vor lasa astfel pana a doua zi, ca sa se sterilizeze.
  5. Se poate turna si rece in sticle. Acestea se vor lega simplu, deoarece siropul nu va mai fermenta si nici nu va mai mucegai, oricit timp se va tine dezlegat.
  6. Nu trebuie sa se astupe cu dopuri care au fost folosite la vinuri, ci numai cu dopuri noi sau cu celofan. Se serveste ca si siropul de portocale.

Pofta Buna!

Sirop de zmeura

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg zmeura la fiecare 1 kg de zahar
  • 1 pachet sare de lamaie la 4 - 5 l sirop

Mod de preparare:

  1. Zmeura se culege in pungi de plastic sau in galeti, deoarece este foarte fragila si isi pierde repede sucul. Se pune intr-un borcan de marime potrivita, zdrobind-o bine cu mana. Borcanul se leaga la gura cu un servet din tifon, ca sa nu intre musculite de fermentatie. Se lasa 2-3 zile sa fermenteze ca sa aiba aciditate proprie si sa-si lase mai bine sucul, amestecand-o o data pe zi, ca sa nu prinda mucegai.
  2. Sucul de zmeura se poate inmulti cu apa, adaugand-o chiar de la inceput, in borcan, odata cu zmeura si vor fermenta impreuna; se pune pentru fiecare litru de zmeura 1 1/2 l apa.
  3. Sucul se stoarce printr-un saculet din tifon dublu sau triplu, udat cu apa si stors.
  4. Se pune cca 1 l zmeura cu suc in saculetul asezat deasupra unui vas smaltuit, presandu-se cu mana, pana cand raman numai semintele bine stoarse. Astfel se procedeaza, pana cand se termina intreaga cantitate. Sucul rezultat se pune, din nou, in borcanul spalat si se lasa pana a doua zi nemiscat, ca sa se depuna suspensiile si sa se limpezeasca; apoi, se scurge cu atentie, ca sa nu se rascoleasca drojdia. Se poate fierbe si nelimpezit, imediat ce a fost stors; atunci, se va depune putina drojdie la fundul fiecarei sticle.
  5. La sucul obtinut se adauga zahar; la un litru se pune 1 kg zahar. Toata cantitatea de suc cu zaharul respectiv se pune intr-un vas smaltuit (oala, lighean, cratita), avand un volum inca odata cat capacitatea sucului, deoarece cand fierbe, sucul face multa spuma si, daca vasul este mic, poate sa dea in foc. Siropul se poate fierbe cu 1 1/2 kg zahar pentru fiecare litru de suc, la foc (ca sa nu dea in foc), amestecand mereu si fiind supravegheat mereu (pana dispare spuma rezultata prin fermentare si se distrug fermentii); astfel, se poate turna si rece in sticle, fara riscul de a mai fermenta sau mucegai.
  6. Se astupa numai cu dopuri noi care n-au fost folosite la vinuri sau cu celofan, ca sa nu intre praful sau musculitele. La fel se poate proceda , daca se pune cate o aspirina si numai 1 kg zahar pentru fiecare l de suc.
  7. Sucul se fierbe cu aspirina si zaharul pana cand dispare spuma. Siropul se poate turna caldut sau rece in sticle (care se astupa simplu cu celofan), fara riscul de a fermenta sau mucegai. Astfel se poate proceda cu toate siropurile si din alte alte fructe, pentru a nu fi nevoie de sterilizare si pentru a reduce zaharul la 1 kg pentru 1 l lichid.

Pofta Buna!