Clatite cu spanac

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 1/2 kg spanac
  • 250 gr faina
  • 3 oua
  • 50 ml ulei
  • 30 ml rom
  • 600 ml lapte
  • 200 ml smantana
  • sare

Mod de preparare:

  1. Spanacul bine spalat se fierbe 10 minute numai cu apa retinuta pe frunze (se vor lasa si frunzele in apa) si 1/2 lingurita cu sare.
  2. Dupa ce s-a scurs bine in strecuratoare (presandu-se putin si cu lingura), se trece prin masina de tocat.
  3. Intr-o olita de 2 l, se pun galbenusurile, uleiul, romul (care fragezeste), smantana, spanacul tocat si o lingurita rasa de sare, amestecandu-se bine; se adauga faina si se freaca cu dosul lingurei pe marginea olitei, pana cand compozitia nu mai are cocoloase.
  4. Se dilueaza apoi, cu laptele rece, sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de sifon sau numai cu sifon; se adauga cate putin la inceput si amestecand de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia.
  5. Albusurile se bat spuma si apoi se pun in compozitie, amestecand putin cu un polonic, cu care se va lucra pana la sfarsit.
  6. Romul va face sa ramana compozitia spumoasa, pana cand se termina de copt.
  7. Clatitele se coc in tigaie obisnuita, sau in tigaie de teflon.
  8. Intr-o canita se pun 2-3 linguri cu ulei, in care se tine o pensula, dar nu pe soba. Tigaia se infierbanta goala, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un disc subtire peste flacara, sub tigaie).
  9. Apoi tigaia se ridica si se unge repede cu pensula pe toata suprafata si se mai pune o secunda pe foc; in acel moment, se ia din compozitie cu polonicul cca 50 ml (pentru tigaie mijlocie) cu mana dreapta si cu mana stinga se ridica tigaia. Se toarna compozitia in tigaie, acoperind-o cu un strat subtire (inclinand-o printr-o miscare de rotire, ca sa curga compozitia pe toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, se ia inca putina compozitie si se completeaza golurile. Compozitia va fi mai densa dar nu se mai subtiaza.
  10. Tigaia se aseaza pe foc, lasand-o pana se incheaga bine compozitia si se rumeneste pe margini; se trece, apoi, cu cutitul pe sub clatita, de jur imprejur, (sau cu lopatica de lemn, la tigaia din teflon ca sa nu se zgarie), desprinzand-o de tigaie pana la mijloc.
  11. Dupa ce s-a rumenit pe partea de dedesubt, se introduce lama cutitului sau lopatica din lemn sub clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o miscare rapida se intoarce pe partea cealalta care se va coace pana cand se va rumeni.
  12. Daca clatita s-a prins de tigaie, se va trece pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita , ca sa se scurga putin untdelemn sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca. Pe masura ce s-au copt, clatitele se pun intr-o cratita (potrivita cu marimea lor), acoperita, care se aseaza pe un vas cu apa fierbinte, pastrandu-le calde.
  13. Clatitele cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase. Se pot umple cu branza telemea rasa sau cu sunca tocata amestecata cu smantana, impachetandu-le ca sarmalele.
  14. Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute inainte de servire, ca sa se infierbante clatitele.
  15. Se servesc ca fel intai.

Pofta Buna!

Pasteta de ficat cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300 gr ficat de vitel sau pasare
  • 1/4 kg ciuperci albe
  • 1/4 kg carne de vitel si 1/4 carne de porc mai slaba
  • 50 gr slanina afumata
  • o ceapa mare
  • 100 ml smantana dulce
  • 4 oua
  • 2 linguri rom sau coniac
  • condimente de pasteta
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea impreuna cu ceapa calita, un minut in ulei, ciupercile bine spalate si slanina se trec prin masina de tocat de 2 ori.
  2. La tocatura se adauga romul sau coniacul, sarea, toate condimentele, sau, dupa preferinta, galbenusurile si smantana si se amesteca bine.
  3. Albusurile, batute cu spuma, se amesteca cu compozitia usor, prin rasturnare, cu ajutorul telului.
  4. In forma (sau formele), unsa bine cu unt solid, se pune jumatate din compozitie, apoi ficatul taiat in felii de 1 cm grosime care se presara cu condimentele si apoi, cealalta jumatate de tocatura; se niveleaza si se preseaza putin cu lingura ca sa nu ramana goluri in interior.
  5. Forma se introduce in cuptorul bine infierbantat, neacoperita, in tava cu apa fierbinte.
  6. Pasteta se lasa sa se coaca cca o ora. Dupa 30 minute, cand s-a ridicat bine, focul se reduce la mijlociu; daca s-a rumenit prea mult, se acopera cu o hartie.
  7. Se lasa in tava pana cand se raceste, apoi se trece cu cutitul pe margini, se acopera cu platoul de servit si, apoi, se rastoarna.

Pofta Buna!

Tartine cu ciuperci

Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr unt
  • 50 gr cascaval sau parmezan
  • 250 gr ciuperci
  • oceapa de marime mijlocie
  • 2 linguri ulei
  • o foaie dafin
  • 2 linguri zeama de lamaie, vin sau otet
  • 1  v. d. c. piper
  • marar
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ciupercile bine spalate se taie marunt sau se trec prin masina de tocat.
  2. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in ulei, apoi se adauga ciupercile, foaia de dafin, zeama de lamaie sau 50 ml vin sau o lingura de otet, piper, o lingurita de sare.
  3. Se lasa la foc mic acoperite, sa fiarba cca 30 minute, ca sa scada toata apa ce o lasa si sa se moaie.
  4. Cind se iau de pe foc, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
  5. Dupa ce se racesc, se amesteca cu untul frecat (sa fie moale).
  6. Pasta se sareaza si cu ea se ung tartinele; deasupra se rade cascaval sau parmezan (direct peste tartine).

Pofta Buna!

Conopida cu maioneza

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 590 kcal/portie
Se consuma cu rosii

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 600 - 800 gr conopida
  • 300 gr maioneza
  • 100 ml smantana
  • marar
  • patrunjel

Mod de preparare:

  1. Conopida se fierbe si se strecoara. Maioneza se amesteca facultativ cu smintina, potrivindu-se gustul cu sare, mustar, ca sa fie mai picanta, dupa care se amesteca usor cu conopida, prin rasturnare, ca aceasta sa nu se deformeze.
  2. Pentru aroma, se pune in maioneza marar taiat marunt.
  3. Se aranjeaza pe platou si se presara cu marar sau patrunjel taiat marunt.

Pofta Buna!