Cum se face mozzarella?

1. Incalzirea laptelui

lapte-amestecat-cu-cheag-522x348 Cum se face mozzarella?Laptele se pune pe foc mic, se amesteca incet si se aduce la temperatura de 37C, nu mai mult! Verifica temperatura cu termometru.

Un pont: daca nu ai termometru, verificarea se poate face foarte simplu, bagi degetul in lapte, continui sa amesteci si cand simti ‘prima caldura’ (temperatura normala a corpului este 36.7 C si pana la aceasta temperatura nu simti caldura), iei cratita de pe foc.

2. Adaugarea cheagului

Pe pliculetul de cheag vei gasi informatia despre cum se amesteca cu apa, care este proportia, etc.

Dupa ce l-ai amestecat cu apa, se adauga 3 linguri de cheag in lapte si se amesteca bine.

3. ‘Odihna’ pentru 30-60 minute

lapte-inchegat-130x98 Cum se face mozzarella?Cratita se acopera cu un capac si se ‘inveleste’ intr-o patura ca sa se pastreze caldura. Se lasa asa pentru 30-60 minute, se verifica daca este bine inchegat laptele.

4. Prepararea casului

Dupa ce laptele s-a inchegat, luam un cutit si taiem ‘budinca’ obtinuta perpendicular (exact ca in imagine). Cu un tel batem incet bucatile de lapte inchegat, pana cand devin mai marunte.

Dupa aceasta procedura, cratita se acopera din nou si se lasa pentru inca 3 ore.

Dupa acest timp, vei observa ca zerul s-a separat de branza. Se strecoara branza de zer si se pune intr-o sita/strecuratoare (exista speciale pentru branzeturi). Daca sita/strecuratoare este rara se foloseste tifon.

Astfel, casul obtinut se tine cam 2 zile la scurs, cu cat este mai cald (atentie, daca se recurge la folosirea cuptorului, nu se tine la foc mare, cuptorul trebuie sa fie stins) cu atat mai repede se va ‘usca’.

taierea-laptelui-inchegat-522x369 Cum se face mozzarella? lapte-inchegat-maruntit-522x347 Cum se face mozzarella?

5. Prepararea mozzarellei

Avem casul uscat si acum putem trece la ultima si cea mai interesanta etapa in prepararea mozzarellei. :) Este ca un joc…

Taiem casul in felii cat mai mici. Bucatile de cas le punem intr-un vas. Separat incalzim o cratita cu apa, o aducem pana la 50-60C (masurarea se face la ochi). Turnam apa peste cas (cat sa il acopere), lasam cratita cu apa in continuare pe foc si o aducem aproape de punctul de fierbere, apoi iarasi turnam peste cas.

Cu o lingura de lemn si cu manusile pe maini amestecam bucatile de cas, le ‘lipim’, intindem, in asa fel incat sa se formeze un snur intreg din toate acele bucati. Daca inca nu se intinde, inmuiem snurul in apa fierbinte, se lucreaza foarte repede, iarasi intindem, iarasi inmuiem… si tot asa.

Separat avem pregatit un vas cu apa cat mai rece amestecata cu sare.

Din snurul format rupem bucatele (putem face diferite forme) si le punem in apa rece cu sare.

Vasul il acoperim si il punem la frigider. Mozzarella poate fi mancata aproximativ dupa 1 ora.

cas-522x348 Cum se face mozzarella? taierea-casului-522x347 Cum se face mozzarella?

cas-taiat-fasii-522x347 Cum se face mozzarella? apa-fierbinte-522x348 Cum se face mozzarella?

cas-topit-522x347 Cum se face mozzarella? mozzarella-snur-396x391 Cum se face mozzarella?

bilute-de-mozzarella-314x391 Cum se face mozzarella? mozzarella-bilute-490x391 Cum se face mozzarella?

mozzarella-522x358 Cum se face mozzarella?

Va doresc o ‘aventura’ placuta si pofta buna! :)
sugestie-de-prezentare Cum se face mozzarella?

sursa: www.slabuta.ro

Supa de ceapa

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 380 kcal/portie
Se consuma cu vin frantuzesc de la tara

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 cepe mari
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/4 l vin alb
  • 1/2  l . c. chimen macinat
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 60 gr seminte de floarea-soarelui
  • 8 felii de franzela
  • 100 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie felii subtiri. Untul se pune la incins si se prajeste ceapa pana devine sticloasa.
  2. Se toarna vinul si supa peste ceapa, se condimenteaza cu chimen, apoi se fierbe 5 minute. Se adauga sare si piper. Semintele se prajesc intr-o tigaie fara ulei.
  3. Se incalzeste cuptorul la 200 C. Se imparte supa in patru vase rezistente la foc. Deasupra se pun 2 felii de franzela. Se presara cu cascaval si seminte si se introduc in cuptor, pana ce supa devine maronie.

Pofta Buna!

Supa-crema de fasole

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Timp de inmuiere: cel putin 12 ore
Cca 380 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 gr fasole boabe, alba
  • 1 ceapa tocata mai mare
  • 4 catei de usturoi, in bucati
  • 1 gogosar rosu si unul galben, in bucati
  • 120 ml ulei de masline
  • sare
  • 1 cub de supa
  • 2 l. s. maghiran tocat
  • 2 l. s. frunze de patrunjel, tocate
  • 2 felii de paine alba
  • 30 gr unt

Mod de preparare:

  1. Fasolea se inmoaie in apa cu cel putin 12 ore inainte, se scurge apa si se pune alta in loc. Se adauga ceapa, usturoiul, gogosarul, uleiul, se sareaza si se fierbe pana ce se inmoaie fasolea.
  2. Supa se trece printr-o sita sau se freaca cu mixerul. Se dizolva cubul de supa in apa si se amesteca cu piureul de legume. Se adauga verdeturile si se fierbe inca o jumatate de ora.
  3. Feliile de paine si se taie in cuburi, se prajesc in ulei si se servesc in supa.
  4. Sugestie: se poate folosi si fasole verde din conserva.

Pofta Buna!

Supa Gazpacho

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 290 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 zucchini
  • 250 gr rosii
  • 1 castravete de sera
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1 gogosar verde si unul rosu
  • 500 ml supa rece limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 6 l. s. ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • praf de boia
  • 2 felii de paine alba
  • 1 ardei gras galben

Mod de preparare:

  1. Se taie mai mare zucchini, rosiile, castravetele, ceapa si usturoiul, se injumatatesc gogosarul rosu si cel verde, se indeparteaza samburii si se taie bucati.
  2. Se paseaza legumele cu mixerul. Se toarna supa rece, se adauga 2 linguri de ulei si se condimenteaza cu zeama de lamaie, sare, piper si boia.
  3. Restul de ulei se pune la incins. Painea alba se taie in cuburi si se prajeste. Ardeiul galben se taie in cuburi mai mici.
  4. Supa se serveste rece, impreuna cu painea alba si cu ardeiul galben.

Pofta Buna!

Tocana de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 210 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. ulei de masline
  • 1 ardei gras iute, mic
  • 2 cepe, taiate in cuburi
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 3-4 zucchini, in felii
  • 2 patlagele, in cuburi
  • 1 gogosar rosu si unul verde, taiati in fasii
  • 1/2 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr pasta de rosii
  • 1 castravete mic de sera, taiat in cuburi
  • 4 rosii taiate in felii
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • cateva frunze tocate de maghiran si busuioc
  • 1 l. s. frunze de patrunjel, tocate

Mod de preparare:

  1. Se incinge uliul si se prajesc ardeiul iute si ceapa. Dupa 3 minute se adauga usturoiul, dupa inca 3 minute zucchini, patlagelele si bucatile de gogosari.
  2. Se amesteca bine legumele si se stropesc cu ulei in timp ce se calesc, iar supa si pasta de rosii se toarna peste legume. Se adauga castravetele si se mai fierbe 1/2 ora. Legumele trebuie sa fie moi, dar nu zdrobite.
  3. Inainte de a servi se pun rosiile, se incalzeste mancarea, se condimenteaza si se presara cu verdeturi.

Pofta Buna!

Supa chinezeasca

Timp de preparare: cca 1 ora
Timp de inmuiere: cca 2o minute
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine cu crabi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 120 gr orez
  • putina sare
  • 50 gr zbarciogi uscati
  • 6 cepe verzi
  • 1-2 ardei grasi rosii
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 150 gr boabe de soia
  • 3 l. s. ulei de soia
  • 2 catei de usturoi
  • cam 2 l. s. otet de fructe
  • miere
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. inele de usturoi verde

Mod de preparare:

  1. Orezul se spala si se fierbe in apa sarata aproximativ 3/4 ora. Zbarciogii se pun in apa rece la inmuiat.
  2. Ceapa se taie marunt. Ardeiul se injumatateste, se indeparteaza samburii si se taie in fasii. Morcovii si telina se taie fasii subtiri, se inmoaie boabele de soia.
  3. Uleiul se pune intr-o cratita la incins si se prajesc legumele. Zbarciogii se scurg si se adauga la zarzavat.
  4. Usturoiul se zdrobeste si se pune in compozitie. Legumele se condimenteaza cu otet si miere.
  5. Se toarna supa si se fierbe in continuare 10 minute. Se condimenteaza cu sare, piper si piper Cayenne. Se adauga orezul. Se serveste cu usturoi verde presarat deasupra.

Pofta Buna!

Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Supa de rosii

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 420 kcal/portie
Se consuma cu o cana de Prosecco

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 ceapa
  • 2 l. s. ulei
  • 4 felii de sunca fiarta
  • 1 l. c. supa limpede instant de legume sau carne
  • 600 gr pasta de rosii
  • 80 gr orez fiert
  • 2 crengute de busuioc
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 4 l. s. smantana
  • 4 felii de paine prajita
  • 40 felii de cascaval

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca marunt si se prajeste in ulei.
  2. Sunca se taie in cuburi mici. Supa se dizolva in 100 ml apa. Se condimenteaza cu busuioc, se adauga la ceapa si se fierbe.
  3. Se toarna smantana in supa, dupa care nu se mai fierbe.
  4. Cuptorul se incalzeste la 200 C. Se prajeste painea, se taie in forme rotunde. Supa se imparte in 4 vase diferite si se acopera cu felia de paine. Se pune cate o felie de cascaval, se introduce in cuptor si se coace 10 minute.

Pofta Buna!

Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Ciorba de burta

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 1/2 kg burta (curatata si apoi cantarita)
  • 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina)
  • o ceapa mare (100 gr)
  • 6-8 catei de usturoi
  • o lamaie
  • 1-2 galbenusuri
  • 2 l. s. ulei
  • 100 ml smantana
  • cca 300 gr oase vitel
  • leustean, patrunjel, telina (frunze)

Mod de preparare:

  1. Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu varf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pana a doua zi la rece.
  2. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, ramanand alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
  3. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi , fierbandu-se in continuare acoperite la foc mic, pana cand se inmoaie bine “burta”, completand cu apa atunci cand aceasta scade.
  4. Burta fiarta se scoate din supa, se taie fasii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completand cu apa cat dorim sa fie de deasa si lasand sa mai fiarba cateva clocote.
  5. Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smantana sau iaurt si se presara cu frunzele mentionate, taiate marunt.
  6. Se pun deasupra 2 linguri de ulei si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta).
  7. In lipsa lamaiei, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.
  8. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cand aceasta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.

Pofta Buna!