Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 100 gr conopida rf.
  • 100 gr broccoli rf.
  • 100 gr parizer
  • 100 gr morcovi rf.
  • 100 gr mazare rf.
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 100 gr sunca fiarta, in cuburi
  • 2 perechi de crenvursti taiati, in felii
  • 3/8 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr smantana dulce
  • 1 l. s. intaritor de bucatarie (gelatina)
  • cateva picaturi de sos Worcester
  • zeama de la o 1/2 lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 1 l. s. hasmatuchi tocat
  • 1 l. s. usturoi verde tocat

Mod de preparare:

  1. Se decongeleaza legumele. Untul se pune intr-o tigaie la incins, sunca, parizerul si crenvurstii se prajesc.
  2. Se scurg legumele si se adauga la carnaciori. Se toarna supa, iar smantana se freaca cu gelatina si se toarna peste zarzavat.
  3. Se condimenteaza cu sos Worcester, zeama de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se acopera si se fierbe incet aproximativ 20 de minute.
  4. Daca este necesar, se condimenteaza din nou si se presara deasupra verdeturile.

Pofta Buna!

Mancare de varza de Bruxelles

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 1000 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 125 gr slanina
  • 2 cepe
  • 2 fire de usturoi verde
  • 750 gr cartofi fierti
  • 250 gr morcovi
  • 750 gr varza de Bruxelles
  • 2 l. s. unt topit
  • 1 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 4 bucati carnaciori pentru fiert
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Slanina se taie in cuburi, ceapa se toaca. Usturoiul se taie inele. Cartofii si morcovii se taie in cuburi. Varza se cresteaza de la cotor.
  2. Untul topit se incinge si se prajeste slanina. Legumele, in afarade varza, se calesc in untura.
  3. Se toarna supa fierbinte si se fierbe aproximariv 10 minute.
  4. Se adauga varza si totul se fierbe inca 1/4 ora.
  5. Carnaciorii se adauga cu 5 minute inainte de a fi gata mancarea; se condimenteaza dupa gust si se serveste.

Pofta Buna!

Pasteta din ficat de vitel sau porc

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg ficat de vitel sau de porc
  • 300 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 30 ml rom sau coniac
  • 150 ml smintina groasa
  • cate 1/2 lingurita condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucsoara)
  • 250 gr ciuperci
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa taiata marunt se caleste, 2-3 minute, intr-o cratita, in ulei, apoi se pun ciupercile bine spalate, taiate felii, lasandu-le sa fiarba acoperite la foc mic, pana cand scade complet apa pe care o lasa.
  2. Dupa aceea, se adauga ficatul taiat in feli groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul.
  3. Se lasa ficatul acoperit cca 15-20 minute, intorcandu-l pe toate partile pana cand se inmoaie, apoi cratita se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se intareste daca se prajeste prea mult.
  4. Rece, se trece prin masina de tocat de 2 ori.
  5. Untul se freaca pana ce se inmoaie si se adauga ficatul si smantana amestecandu-se bine; apoi, se adauga dupa gust, sare fina.
  6. Compozitia se aranjeaza pe platou, se tine la rece, sau cu pasta moale se fac sandwichiuri.

Pofta Buna!

Supa cu carnat

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu un pahar de bere

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 ceapa tocata fin
  • 400 gr legume refrigerate pentru supa
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 1 l. c. maghiran
  • 8 carnati
  • 1 l. s. frunze de patrunjel tocate

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins si se prajesc ceapa si usturoiul.
  2. Se adauga legumele si se toarna o ceasca de supa.
  3. Se fierbe sub capac 20 de minute.
  4. Se pune restul de supa si se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si maghiran.
  5. Carnatii se taie fasii si se pun in supa, se acopera si se fierb 5 minute. Se condimenteaza si se presara cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Supa de pasare cu galuste

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 580 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr galuste
  • 400 gr piept de pui
  • 2 l. s. ulei
  • 1 dovleac Zucchini
  • 1 ardei galben si unul rosu
  • 10 cl Marsala
  • sare
  • piper
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Galustele se fierb in apa sarat si se strecoara.
  2. Se scoate pielita de p epieptul de pui, se taie in bucati si se prajeste in ulei, apoi se scoate.
  3. Legumele se taie fasii si se prajesc in acelasi ulei, se adauga Marsala si se toarna 1 l de apa fiarta.
  4. Supa se fierbe, iar galustele si carnea se incalzesc in supa. Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se serveste in farfurii incalzite.

Pofta Buna!

Supa de cartofi cu smantana

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 570 kcal/portie
Se consuma cu paine alba din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr ceapa
  • 200 gr cartofi curatati
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 l. s. unt
  • 1,2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr slanina afumata
  • 200 gr smantana
  • sare
  • nucsoara
  • 2 l. s. usturoi verde taiat marunt

Mod de preparare:

  1. Ceapa, cartofii, usturoiul si telina se taie cuburi mai mari si impreuna cu untul se pun intr-o cratita si se calesc. Se adauga supa de carne si se fierbe 3/4 ora la foc redus.
  2. Slanina se pune intr-o tigaie, se prajeste pana se rumeneste si se scurge de grasime.
  3. Supa de cartofi se paseaza cu un mixer, se condimenteaza cu sare si nucsoara, se adauga smantana, pana se obtine o pasta omogena. Slanina si usturoiul se pun cand se serveste supa.

Pofta Buna!

Supa de spanac

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 300 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 350 gr spanac
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 40 gr ceapa tocata
  • 2 l. s. unt
  • 600 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper proaspat macinat
  • nucsoara

Pentru galustele din branza:

  • 100 gr branza de vaci
  • 1 galbenus de ou proaspat
  • 50 gr paine alba rasa fin

Mod de preparare:

  1. Se fierbe spanacul in apa cu sare, se strecoara si se lasa sa se scurga.
  2. Se pune intr-o cratita untul la incins, se prajesc usturoiul si ceapa; se aduga frunzele de spanac si se completeaza cu supa de legume.
  3. Se fierbe la foc mic 1/4 ora. Supa se bate cu mixerul, pana se obntine o pasta, care se trece printr-o sita. Se adauga smantana si se fierbe din nou. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
  4. Se amesteca branza cu galbenusul, cu paine a alba si se condimenteaza. Din aluat se formeaza cu ajutorul unei lingurite galuste si se fierb usor in apa sarata aproximativ 5 minute. Galustele se scurg si se servesc in supa.

Pofta Buna!

Supa de conopida

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 240 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 conopida mica
  • 2 l. s. ceapa tocata
  • 1 l. c. unt
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 felii de paine prajita
  • 1 l. s. unt
  • 2 l. s. verdeturi tocate (hasmatuchi, busuioc, frunze de patrunjel)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Se rupe conopida in bucati si se taie marunt; se fierbe 2 minute in supa de legume si se lasa sa se raceasca.
  2. Codita de la conopida se taie si mai marunt si impreuna cu ceapa se prajeste in unt. Se toarna supa de legume si se fierbe inca 1/2 ora.
  3. Feliile de paine prajita se taie cuburi de 1 cm.  Intr-o tigaie se pune 1 lingura unt, in care se prajesc painea si verdeturile.
  4. Se bate supa cu mixerul pana ce devine pastoasa si se trece printr-o sita. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
  5. Inainte de a fi servita, supa se mai da o data in clocot si se adauga crutoanele si verdeata.

Pofta Buna!

Supa acrisoara

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 110 kcal/portie
Se consuma cupaine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr miez de dovleac
  • 50 gr ceapa tocata
  • 1 l. s. unt
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 l. c. miere
  • 1 l. s. otet de sherry
  • putin piper alb proaspat macinat
  • nucsoara
  • sare
  • 2 rosii
  • 2 l. s. marar tocat

Mod de preparare:

  1. Dovleacul se taie fasii subtiri, se pune intr-un castron impreuna cu ceapa si untul si se prajesc. Se adauga mierea, otetul si supa de legume. Toata compozitia se fierbe 20 de minute.
  2. Supa se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se oparesc rosiile, se decojesc si se taie in cuburi mici. Cuburile de rosii si mararul se pun numai cand se serveste supa.

Varianta:

Daca nu va place dovleacul, puteti folosi castravete de sera.

Pofta Buna!

Supa fina de salata

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu franzela

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 capatana de salata
  • 1/2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 1 ceasca cu smantana

In plus:

  • apa cu otet
  • 4 oua
  • 2 l. s. hasmatuchi tocat fin

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins. Ceapa se toaca marunt si se prajeste.
  2. Se desfac frunzele de salata si se adauga la acestea.
  3. Se incorporeaza in supa de legume si se bate cu mixerul sau cu telul, pana obtine consistenta unui piureu.
  4. Se incalzeste din nou, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se amesteca bine cu smantana.
  5. Se fierb ouale in apa cu otet. Se toarna supa in farfurii, iar deasupra se pun ouale. Se presara cu hasmatuchi.

Pofta Buna!