Aluat de paine

Durata dospirii: cca 1 ora
Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 530 kcal/portie

Ingrediente:

  • 500 gr faina
  • 1 pachetel drojdie uscata
  • 1 ligura zahar
  • 1 varf de cutit chimen macinat
  • 1 varf de cutit coreandru macinat
  • 1 lingurita sare
  • 15 gr untura de porc
  • 2 oua

Mod de preparare:

  1. Se pune faina intr-un castron, se adauga drojdia, condimentele si untura. 1/4 l apa calduta se toarna peste compozitie, se adauga ouale, apoi se framanta din toate acestea un aluat.
  2. Pentru 1/2 ora se pune la dospit.
  3. Se framanta inca odata si se pune iar la dospit 1/2 ora.
  4. Se pune apoi pe o planseta, se framanta din nou, apoi se intinde.
  5. Cuptorul se incalzeste la 220 C. Se unge o tava sau o forma pentru pizza. Se asaza aluatul pe aceasta, se trag marginile aluatului usor in sus pe peretii tavii. Se impunge cu furculita de mai multe ori.
  6. Se acopera dupa gust si se pune la copt 20-25 minute.

Pofta Buna!

Foietaj II

Dificultate medie

Ingrediente:

  • 450 gr faina
  • 200 gr unt
  • margarina sau untura
  • 200 ml smantana sau iaurt
  • 15 ml zeama de lamaie
  • o lingurita rasa de sare

Mod de preparare:

  1. Grasimea, dupa ce s-a inmuiat putin, se amesteca cu smantana sau iaurtul, sarea, coaja de lamaie si, la urma, cu faina.
  2. Se framanta, 4-5 minute cu mana, aluatul fiind mai vartos.
  3. Branza de vaci se freaca bine pe marginea vasului cu dosul furculitei, ca sa se omogenizeze sau se trece prin sita inoxidabila; dupa aceea se adauga grasimea moale (tinuta in bucatarie, mai aproape de sursa de caldura), o lingurita cu varf de sare (10 gr), se amesteca bine, apoi se framanta cu faina, 5-6 minute; aluatul va fi mai vartos.
  4. Branza de vaci va actiona ca o drojdie, rezultand bioxid de carbon, gaz care se dilata in timpul coacerii si face aluatul sa creasca, fragezandu-l.
  5. Aluatul framantat se tine la frigider (dar sa nu inghete) sau intr-un loc racoros, de seara pana dimineata (se poate pastra si mai multe zile la rece invelit in punga de naylon, ca sa nu se usuce). Daca aluatul framantat se tine in bucatarie, la caldura, acest proces de fermentare se produce mai rapid (3-4 ore); de aceea, trebuie pregatit imediat, cand se observa ca incepe sa-si mareasca volumul (datorita gazelor care se dezvolta in el).
  6. Pentru toate aluaturile cu branza de vaci, iaurt sau smantana care au fost framantate fara praf de crescut sau drojdie, se va proceda la fel, ca sa fie fragede (acestea vor fermenta datorita enzimelor proprii, rezultand bioxid de carbon care se dilata la copt).

Pofta Buna!

Foietaj I

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 400 gr faina
  • 250 gr unt
  • margarina sau untura
  • 120 ml apa
  • 15 ml zeama de lamiie
  • un ou
  • coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurita de sare

Mod de preparare:

  1. Intr-un castron se pun 100 gr grasime topita, apa rece, coaja si zeama de lamaie, oul intreg si la urma, 300 gr faina.
  2. Mai intai se amesteca cu lingura, apoi se framanta 8-10 minute, cu mana.
  3. Aluatul se aseaza pe masa sau pe o foaie de naylon, presarata cu faina.
  4. In acelasi castron se pune restul de grasime moale si de faina , care se amesteca pana cand se omogenizeaza, lasandu-l la cald.
  5. Aluatul se intinde in foaie dreptunghiulara cu grosimea de 3-4 mm, care se unge apoi cu grasimea si se impatureste.
  6. Aluatul este suficient pentru 4 rulouri coapte in tava de cca 38/26 cm si 3 rulouri, in tava mare.

Pofta Buna!

Aluat clatite I

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 1/2l sifon
  • esenta de rom
  • sare
  • o ceasca ulei
  • faina

Mod de preparare:

  1. Se pregateste un aluat mai subtire (ca o smantana groasa) din oua, sifon, faina care se bat fie cu telul sau se mixeaza, un praf de sare, cativa stropi esenta de rom.
  2. Se incinge o tigaie care in prealabil a fost unsa cu ulei, se toarna cu polonicul din compozitia de mai sus.
  3. Se coace pe o parte, apoi pe cealalta.
  4. Se umplu fie cu dulceata de visine, fie cu marmelada.

Pofta Buna!

Taitei

Dificultate mica
Taitei pentru supa de carne, de zarzavat sau de rosii

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 ou
  • 80-100 gr faina (depinde de marimea oului); faina se pune odata si jumatate cat greutatea oului

Mod de preparare:

  1. Pentru 2 l supa sunt necesari 100 g taitei, ca supa sa fie deasa si 80 g, mai putin deasa.
  2. Taiteii de casa se fierb direct in supa; cand aceasta clocoteste, se adauga in forma de ploaie, amestecand mereu cu lingura sau polonicul, ca sa nu se lipeasca intre ei, pana cand supa incepe sa fiarba din nou in clocot.
  3. Acestia nu au faina pe ei, astfel ca nu vor ingrosa supa.
  4. Se fierb cca 10 minute; daca stau 15 minute in supa, dupa ce aceasta s-a luat de pe foc, isi vor dubla volumul.

Pofta Buna!

Galuste cu faina

Dificultate mica
Timp de preparare: cca 1/4 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 ou
  • faina cat greutatea oului (cantarit cat este intreg)
  • 1 l. s. ulei

Mod de preparare:

  1. Dupa ce albusul s-a batut spuma, intr-o farfurie intinsa, se adauga uleiul si galbenusul, se bat inca de 4-5 ori, ca sa se amestece putin, apoi se adauga faina toata; se amesteca usor, numai prin rasturnare pana cand se incorporeaza si compozitia ramane moale si pufoasa.
  2. Furculita se curata de compozitie, se uda in supa de carne sau de rosii care fierbe intr-o cratita de 2 l si se iau pe lungul ei sau cu lingurita galuste de cca 3-4 cm lungime si cca 2 cm grosime, care, apoi, se pun in supa, unele langa altele, pana cand se termina toate.
  3. Vor rezulta 22-24 galuste.
  4. Se aseaza capacul tras putin la o parte, si, dupa ce galustele au dat in clocot, se lasa sa fiarba la foc mic, 12-15 minute, (dupa 7-8 minute se intorc in supa), pana ce isi dubleaza volumul si devin pufoase.
  5. Se incearca daca sunt bine fierte la mijloc.
  6. Galustele fara ulei se fac la fel.

Pofta Buna!

Aluat de coltunasi - I

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 oua mari
  • 150 gr faina
  • 50 gr gris
  • 30 ml ulei

Mod de preparare:

  1. Se sparg ouale intr-un castron, se amesteca cu ulei, apoi se pune faina si grisul cu care se amesteca si se framanta cu mana indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute, pina cand nu mai necesita faina.
  2. Se aseaza aluatul pe masa, presarata cu putina faina. Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor.
  3. Se taie foaia in patrate de 5/5 cm.

Pofta Buna!

Blat de pizza - varianta I

Ingrediente pentru 2 portii:

  • Faina alba - 350 gr
  • Sare - jumatate de lingurita
  • Ulei de floarea soarelui (sau ulei de masline) - 3 linguri
  • Drojdie uscata - 2 linguri (sau drojdie proaspata - 6 gr)
  • Apa - 225 ml
  • Zahar - 1 lingura

Mod de preparare:

  1. Cele  350 gr de faina se pun intr-un vas, dupa se adauga sarea si uleiul.
  2. Separat intr-un vas se toarna 225 ml de apa calda. Se adauga 1 lingura de zahar, 2 linguri de drojdie uscata (sau drojdia proaspata), se amesteca si se lasa 15 min.
  3. Amestecul de drojdie se toarna in vasul in care am pus faina, se framanta un aluat moale care se ia usor de maini. Se acopera cu un prosop si se lasa la temperatura camerei in jur de 30 de min.
  4. In acest timp, aluatul trebuie sa se mareasca in volum aproximativ de 3 ori.
  5. Ungeti mainile cu putin ulei, impartiti-l in jumatate si cu mainile intindeti-l pe tava.