Mancare de fasole cu mere

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 660 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 legatura de zarzavaturi pentru supa
  • sare
  • 500 gr carne de vita
  • 500 gr fasole verde
  • 250 gr cartofi
  • 100 gr slanina
  • 1 legatura frunze de patrunjel
  • piper proaspat macinat
  • 3 mere mijlocii, acrisoare
  • 1 l. s. otet de vin
  • 1 l. c. zahar
  • 1 v. d. c. scortisoara

Mod de preparare:

  1. Zarzavaturile pentru supa se taie in cuburi mai mari. Se fierb, impreuna cu carnea, in 2 litri de apa cu sare, aproximativ 1 1/2 ore. Carnea se scoate, se taie in cuburi si se tine la cald. Supa se trece printr-o sita.
  2. Fasolea se rupe in bucati, cartofii se taie in cuburi. Slanina se taie in cuburi mici si se prajeste. Fasolea se caleste in aceeasi tigaie cu slanina, se adauga cartofii, cateva frunze de patrunjel, apoi se toarna supa limpede. Se condimenteaza cu piper. Totul se fierbe 1/2 ora la foc redus.
  3. Merele se decojesc, se taie in patru si se indeparteaza samburii. Se calesc in putina apa cu otet, zahar, scortisoara, apoi se lasa sa se scurga si se adauga la supa. Se condimenteaza din nou daca este necesar si se orneaza cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Lasagne la cuptor

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 200 gr aluat de taitei (sau foi de lasagna din comert)
  • untura pentru uns tava
  • 200 gr de carne tocata de vita
  • o ceapa
  • un catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • oregano
  • maghiran
  • 2 foi de dafin maruntite
  • 250 ml suc de rosii
  • 300 gr de cas (cascaval)
  • 200 ml smantana

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie marunt, usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu carnea tocata.
  2. Se pune intr-o tigaie si se prajeste putin amestecand. Adaugam condimentele si 150 ml suc de rosii si 100 ml de smantana.
  3. Amestecam si lasam sa scada putin. Punem apoi deoparte sa se raceasca.
  4. Luam o tava dreptunghiulara cu peretii mai inalti, o ungem si aranjam o foaie de lasagna, un strat de umplutura de carne, felii subtiri de cas si tot asa pana incheiem cu o foaie de lasagna.
  5. Batem intr-un castronel sucul de rosii ramas cu smantana ce-o mai avem si cu restul de cas ras si compozitia rezultata o punem pe deasupra ultimei foi.
  6. Se da la cuptor cam 30-40 de minute.
  7. Se serveste cu busuioc.

Pofta Buna!

Supa de vita

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Cca 650 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 kg carne slaba de vita, taiata cuburi
  • 1 ceapa tocata
  • 2 l. s. untura
  • 400 gr morcovi, taiati fasii
  • 1 kg fenicul, taiat inele
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 l. s. frunze de tarhon
  • 1/8 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/8 l vin alb
  • 200 gr macaroane late, verzi
  • 200 gr ciuperci Champignon, taiate in fasii

Mod de preparare:

  1. Carnea si ceapa se pun in untura incinsa si se prajesc. Se adauga 1/2 l apa, se acopera si se fierb incet 3/4 ora.
  2. Legumele, condimentele si tarhonul se adauga in supa, se toarna vinul si se fierb in continuare 1/2 ora.
  3. Pastele fainoase se pun in supa si se fierb 1/2 ora, iar in ultimele 5 minute se adauga si ciupercile.
  4. Se condimenteaza inca o data si se serveste supa presarata cu fenicul.

Pofta Buna!

Supa de castraveti cu galuste din carne

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 340 kcal/portie
Se consuma cu placinta din aluat dospit

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe mijlocii
  • 500 gr cartofi fierti
  • 1-2 l. s. unt topit
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 castravete mijlociu de sera
  • 225 gr carne tocata, de vita
  • 1 ou mic
  • 1 l. s. branza de vaci
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 l. s. ulei
  • 2-3 l. c. amidon
  • 1 legatura de marar
  • 1-2 l. s. verdeturi
  • crema Fraiche

Mod de preparare:

  1. Ceapa se taie inele, cartofii se curata de coaja si se taie cuburi.
  2. Untul topit se pune la incins si se cales ceapa si cartofii.
  3. Se adauga supa limpede si se fierbe aproximativ 1/2 ora.
  4. Castravetele se taie in doua, in lungime, semintele se indeparteaza cu ajutorul unei lingurite. Se decojeste si se fierbe 1/4 ora in supa.
  5. Intre timp se amesteca carnea tocata cu ou si cu branza. Se condimenteaza cu sare si piper. Cu mainile umede, din aluat se formeaza galuste mici, care se prajesc in ulei.
  6. Amidonul se amesteca cu apa si se adauga la supa care fierbe.
  7. Se adauga mararul si crema Fraiche. Se condimenteaza cu sare si piper, iar galustele de carne se adauga cu grija in supa.

Pofta Buna!

Supa gulas

Timp de preparare: cca  1 1/2 ora
Cca 340 kcal/portie
Se consuma cu paine din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 cepe
  • 2 l. s. ulei
  • 500 gr carne vita
  • 2 l. s. faina
  • sare
  • piper
  • 1 v. d. c. chimen macinat
  • putin maghiran
  • 2-3 l. s. boia iute
  • 2 l. s. otet
  • 200 gr cartofi

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca fin si se prajeste in ulei. Carnea de vita se taie bucati mai mari si se prajeste in aceeasi tigaie cu ceapa, pe ambele parti.
  2. Se presara cu faina, se adauga toate condimentele si otetul si se freaca totul bine, se adauga aproximativ 1 1/2 l apa rece si se pune la fiert; se fierbe aproximativ 1/2 ora.
  3. Intre timp se curata cartofii de coaja si se taie cuburi. Dupa 1/2 ora cuburile de cartofi se pun in supa si se fierb inca 1/2 ora.
  4. Se gusta supa inainte de a fi servita si eventual se mai condimenteaza cu boia.

Pofta Buna!

Supa de carne

Pentru cca 1,5 l
Timp de preparare: cca 3 1/4 ore
Cca 260 kcal/portie

Ingrediente:

  • 300 gr legume pentru supa (praz, telina, ceapa)
  • 1,2 kg oase de vita, vitel, pasare sau miel
  • 1 foaie de dafin
  • 1 fir cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • 10 boabe de coriandru zdrobite si boabe de piper
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Legumele se taie cuburi mari. Oasele se taie in bucati mai mici; impreuna cu legumele si cu celelalte ingrediente se pun la fiert cu 2,5 litri de apa rece.
  2. Se lasa sa fiarba 3 ore la foc mic. In timpul fierberii se indeparteaza spuma si grasimea ce se ridica la suprafata.
  3. Supa se strecoara cu ajutorul unei site sau al unui servet de bucatarie.