Dificultate medie
Timp de preparare: cca 2 1/4 ora

Ingrediente:

  • O spinare de iepure sau pulpele din spate
  • cca 100 gr grasime de porc sau 100 ml ulei
  • 50-100 ml vin alb
  • 3-5 catei de usturoi
  • o ramura de cimbru
  • un varf de lingurita piper
  • o lingurita rasa de sare

Mod de preparare:

  1. Carnea, curatata de pielite, se aseaza intr-o tava sau cratita potrivita cu marimea ei, pe un rand de rondele de morcov, patrunjel, telina si ceapa, taiate de 1 cm grosime, se unge bine cu grasimea sau uleiul si se presara cu piperul macinat.
  2. In cratita se pun 4-5 linguri cu apa, sarea , cimbrul, o foaie de dafin, apoi aceasta se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, ca sa se friga carnea in vaporii formati.
  3. Se intoarce din cand in cand, se stropeste intotdeauna cu sosul din cratita care se completeaza cu apa, cand scade ca sa nu se arda zarzavatul, pana ce acesta se inmoaie; apoi se adauga vinul sau zeama de la marinare, cand scade lichidul.
  4. Durata de frigere variaza intre 1,5-2 ore sau mai mult, dupa cat de batran este animalul.
  5. Cand furculita intra cu usurinta in carne, pana la mijloc, inseamna ca aceasta este gata; daca nu s-a rumenit suficient, se lasa putin descoperita, ca sa se rumeneasca pe toate partile, dupa gust. ‘
  6. Cand este gata, in sos se pune usturoiul taiat in felii si cu acesta se stropeste friptura care, de altfel, se aromeaza mai intens decat daca s-ar impana cu usturoi.
  7. Se serveste cu sote de sfecla sau de legume, cu piure de cartofi, garnitura de orez, etc.
  8. Friptura se serveste si rece.

Pofta Buna!