Pizza “Cele 4 anotimpuri”

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 1170 kcal/portie
Se serveste cu un pahar de vin sec rosu

Ingrediente:

  • 1 aluat pizza conform retetei: Blat Pizza
  • 4 linguri pasta de tomate
  • 1 lingura oregano
  • 6 linguri cascaval ras (parmezan)
  • 8 rosii oparite
  • 100 gr creveti
  • 100 gr carne de pasare sau de scoica
  • 100 gr sunca fiarta taiata fasii
  • 100 gr salam
  • 1 conserva mica de ciuperci (Champignons)
  • cate o jumatate de ardei rosu si verde taiati fasii
  • sare
  • piper macinat proaspat
  • 200 gr mozzarella

Mod de preparare:

  1. Aluatul se prepara si se intinde conform retetei si se unge uniform cu pasta de tomate, apoi se presara cu oregano si parmezan.
  2. Se incalzeste cuptorul la 220 C, se oparesc rosiile, se cojesc si se aseaza pe aluatul taiat felii.
  3. Crevetii, scoicile sau carnea de pasare (taiata fasii), sunca, salamul, ciupercile si ardeii se astern peste rosii, se condimenteaza cu sare si piper. Se acopera cu mozzarella si se pune in cuptor pentru 15-20 de minute.
  4. Se unge suprafata aluatului cu ulei (2 linguri) si se aseaza uniform fasiile de rosii, sunca, sardelele si maslinele.
  5. Se sareaza si se pipereaza compozitia apoi se stropeste cu ulei.
  6. Se da la cuptor, se lasa acolo 25 de minute, timp in care devine crocant.

Pofta Buna!

Mancare de rosii cu carne

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300-400 gr carne
  • o ceapa
  • 80-100 ml ulei
  • 25 gr faina
  • 1/4 l suc de rosii
  • 7-8 rosii mici
  • patrunjel
  • telina (frunze)
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea se prajeste cu ceapa si uleiul. Dupa aceea, se freaca faina cu sucul de rosii, adaugat cite putin, ca sa nu formeze cocoloase si se toarna peste carne, completand cu apa, atat cat sa cuprinda bucatile de carne.
  2. Se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege sosul, apoi se potriveste gustul cu sare, se adauga o frunza de telina si rosiile intregi.
  3. Mancarea se tine la cuptor 15 minute, ca sa fiarba rosiile si sa se ridice uleiul.
  4. Facultativ, se pune in sos o lingurita de zahar si se mai adauga putina sare, daca mai este nevoie.
  5. Se serveste proaspata cu patrunjel taiat marunt.

Pofta Buna!

Ciorba de fasole verde

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • morcov
  • patrunjel
  • o ceapa mijlocie
  • 1/2 kg fasole verde
  • 2 l. s. ulei
  • un ardei
  • 1/2 kg rosii
  • frunze de patrunjel si telina
  • putin cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute cu 2 linguri de ulei, apoi totul se stinge cu 1 1/2 l apa fierbinte.
  2. Cand clocoteste apa, se pun pastaile de fasole rupte in cate 2-3 bucati, ardeiul taiat in felii subtiri si 1/2 lingurita cu sare.
  3. Cand toate sunt fierte , se adauga sucul de rosii, se lasa sa fiarba cateva clocote, se sareaza si se acreste, daca mai este nevoie.
  4. Pentru aroma, se adauga frunze de patrunjel, o frunza de telina taiate marunt si o mica ramura de cimbru.
  5. Se serveste ca atare sau dreasa cu 2 galbenusuri , batute bine cu 2 linguri de apa rece sau cu 100 ml smantana sau iaurt, batute bine cu un galbenus.

Pofta Buna!

Supa de peste

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita, din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1,5 kg din diferite soiuri de pesti si scoici, de exemplu: batog, biban rosu, crevete, crabi, scoici si maruntaie de peste
  • verdeturi pentru supa
  • cateva boabe de piper
  • 4 - 5 rosii decojite
  • 1/8 l. c. sofran
  • 150 ml ulei
  • 2 - 3 cepe tocate marunt
  • 2 teline
  • 3 - 4 catei de usturoi, tocat fin
  • 1/2 l. c. cimbru tocat marunt
  • 2 l. s. frunze de fenicul tocate marunt
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/4 l vin alb
  • paine prajita, de cereale

Mod de preparare:

  1. Pestii se curata de solzi si se pun deoparte. Din maruntaiele de peste se face o supa limpede in care se pun cateva boabe de piper, si se fierbe 1/2 pana la 3/4 ora in apa. Rosiile se taie in cuburi. Supa se trece printr-o strecuratoare, iar sofranul se pune in supa.
  2. Uleiul se pune la incins si se calesc ceapa, telina si usturoiul. Se adauga rosiile, verdeturile si condimentele.
  3. Pestii se fierb cateva minute in supa limpede, intr-un vas acoperit, la foc redus.
  4. Pestii cu carnea mai moale (batog, biban rosu) se lasa aproximativ 10 minute sa fiarba. Pestii nu trebuie sa fiarba mult. Scoicile si crabii se fierb separta in vin, dupa care se adauga la supa gata fiarta.
  5. In 4 farfurii adanci adanci se pune cate o felie de paine prajita, iar deasupra se toarna supa.

Pofta Buna!

Supa de avocado

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 avocado coapte, mai mici
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 2 l. s. ceapa tocata
  • 1 l. s. unt
  • 100 ml vin alb
  • 800 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 100 gr smantana
  • sare
  • miere
  • piper alb proaspat macinat
  • 40 ml Noilly Prat
  • 2 rosii

Mod de preparare:

  1. Avocadele se injumatatesc, se indeparteaza samburii, se taie cuburi. Se pune la incins untul, in care se calesc usturoiul si ceapa.
  2. Se stropeste cu vin alb, se adauga supa de legume si se fierbe 5 minute. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare, miere, piper si se omogenizeaza cu Noilly Prat.
  3. Rosiile se oparesc, se decojesc, se indeparteaza samburii si se taie cuburi mici. Supa se bate cu mixerul pana ce devine pastoasa. Jumatate din cuburile de avocado se adauga la compozitie si se bate din nou supa; apoi se incalzeste, dar nu se mai fierbe.
  4. Rosiile si cuburile de avocado ramase se pun in supa cu putin timp inainte de a fi servita.

Pofta Buna!

Supa acrisoara

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 110 kcal/portie
Se consuma cupaine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 500 gr miez de dovleac
  • 50 gr ceapa tocata
  • 1 l. s. unt
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 l. c. miere
  • 1 l. s. otet de sherry
  • putin piper alb proaspat macinat
  • nucsoara
  • sare
  • 2 rosii
  • 2 l. s. marar tocat

Mod de preparare:

  1. Dovleacul se taie fasii subtiri, se pune intr-un castron impreuna cu ceapa si untul si se prajesc. Se adauga mierea, otetul si supa de legume. Toata compozitia se fierbe 20 de minute.
  2. Supa se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se oparesc rosiile, se decojesc si se taie in cuburi mici. Cuburile de rosii si mararul se pun numai cand se serveste supa.

Varianta:

Daca nu va place dovleacul, puteti folosi castravete de sera.

Pofta Buna!

Supa de paine

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 morcovi
  • miez de telina
  • 1/2 usturoi verde
  • 1 ceapa mica
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 l. s. ulei din germeni de grau
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • maghiran
  • 6 felii de paine integrala sau 1/2 de paine integrala
  • 2 rosii

Mod de preparare:

  1. Legumele se taie cuburi mici, intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se calesc legumele. Se stinge cu supa, se condimenteaza si aproximativ 1/4 se lasa sa fiarba.
  2. Painea se taie cuburi, care se prajesc intr-o tigaie neunsa. Se oparesc rosiile, se decojesc, se taie in sferturi, se indeparteaza semintele si se taie cuburi. Cuburile de rosii se portioneaza in 4 farfurii de supa.
  3. Frunzele de telina se pun in supa si aceasta se bate cu telul. Se condimenteaza inca o data si se imparte in farfurii. Deasupra se pun cuburile de paine.

Pofta Buna!

Supa de primavara cu sofran

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 330 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 800 gr sparanghel
  • 2 l. s. unt
  • sare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 6 cepe verzi
  • 1 ceapa mica uscata
  • 1 morcov
  • 2 rosii
  • 200 gr frisca
  • 1 galbenus de ou proaspat
  • 2 v. d. c. praf de sofran
  • 50 gr crema Fraîche
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare:

  1. Se curata sparanghelul, se taie fasii si se fierbe impreuna cu unt, sare si zahar.
  2. Ceapa de primavara se taie rondele, ceapa uscata se injumatateste, si se fierb la foc mic in apa sarata; se stinge cu apa rece si se lasa la scurs. Morcovul se taie cuburi mici, se fierbe la foc mic si se lasa la scurs.
  3. Se indeparteaza coditele de la rosii, se oparesc, se descojesc, se indeparteaza semintele şi se taie cuburi.
  4. Se bate frisca pana se intareste, apoi se incorporeaza galbenusul.
  5. Jumatate din ceapa, impreuna cu unt si sofran, se pun intr-o cratita mica si se calesc, se completeaza cu restul de frisca si crema Fraîche, se lasa sa fiarba, se condimenteaza si se ia cratita de pe aragaz.
  6. Restul de ceapa, impreuna cu unt, cu toate legumele si cu sparanghelul, se pun intr-o cratita mare si se calesc. Se condimenteaza.
  7. Sosul de sofran, impreuna cu oul si frisca, se incalzeste din nou, se condimenteaza inca o data daca este necesar si se serveste pe o farfurie plata, care a fost mai intai incalzita.
  8. Legumele de primavara se pun in supa.

Pofta Buna!

Supa limpede de legume

Pentru cca 1,2 l
Timp de preparare: cca 1 1/4 ore
Cca 230 kcal/portie

Ingrediente:

  • 600 gr legume (morcovi, usturoi verde, telina, ardei, gulii, zucchini, rosii)
  • 100 gr ciuperci Champignons
  • 2 cepe
  • 1 fir cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mai mari legumele, ciupercile si ceapa.
  2. Toate ingredientele se pun in 1,8 litri apa si se fierb 1 ora la foc redus. In timpul fierberii se indeparteaza spuma de deasupra.
  3. Supa de legume se strecoara printr-un servet care este pus intr-o sita.