Supa Gazpacho

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 290 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 zucchini
  • 250 gr rosii
  • 1 castravete de sera
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1 gogosar verde si unul rosu
  • 500 ml supa rece limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 6 l. s. ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • praf de boia
  • 2 felii de paine alba
  • 1 ardei gras galben

Mod de preparare:

  1. Se taie mai mare zucchini, rosiile, castravetele, ceapa si usturoiul, se injumatatesc gogosarul rosu si cel verde, se indeparteaza samburii si se taie bucati.
  2. Se paseaza legumele cu mixerul. Se toarna supa rece, se adauga 2 linguri de ulei si se condimenteaza cu zeama de lamaie, sare, piper si boia.
  3. Restul de ulei se pune la incins. Painea alba se taie in cuburi si se prajeste. Ardeiul galben se taie in cuburi mai mici.
  4. Supa se serveste rece, impreuna cu painea alba si cu ardeiul galben.

Pofta Buna!

Tocana de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 210 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 l. s. ulei de masline
  • 1 ardei gras iute, mic
  • 2 cepe, taiate in cuburi
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 3-4 zucchini, in felii
  • 2 patlagele, in cuburi
  • 1 gogosar rosu si unul verde, taiati in fasii
  • 1/2 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr pasta de rosii
  • 1 castravete mic de sera, taiat in cuburi
  • 4 rosii taiate in felii
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • cateva frunze tocate de maghiran si busuioc
  • 1 l. s. frunze de patrunjel, tocate

Mod de preparare:

  1. Se incinge uliul si se prajesc ardeiul iute si ceapa. Dupa 3 minute se adauga usturoiul, dupa inca 3 minute zucchini, patlagelele si bucatile de gogosari.
  2. Se amesteca bine legumele si se stropesc cu ulei in timp ce se calesc, iar supa si pasta de rosii se toarna peste legume. Se adauga castravetele si se mai fierbe 1/2 ora. Legumele trebuie sa fie moi, dar nu zdrobite.
  3. Inainte de a servi se pun rosiile, se incalzeste mancarea, se condimenteaza si se presara cu verdeturi.

Pofta Buna!

Supa de peste

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita, din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1,5 kg din diferite soiuri de pesti si scoici, de exemplu: batog, biban rosu, crevete, crabi, scoici si maruntaie de peste
  • verdeturi pentru supa
  • cateva boabe de piper
  • 4 - 5 rosii decojite
  • 1/8 l. c. sofran
  • 150 ml ulei
  • 2 - 3 cepe tocate marunt
  • 2 teline
  • 3 - 4 catei de usturoi, tocat fin
  • 1/2 l. c. cimbru tocat marunt
  • 2 l. s. frunze de fenicul tocate marunt
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/4 l vin alb
  • paine prajita, de cereale

Mod de preparare:

  1. Pestii se curata de solzi si se pun deoparte. Din maruntaiele de peste se face o supa limpede in care se pun cateva boabe de piper, si se fierbe 1/2 pana la 3/4 ora in apa. Rosiile se taie in cuburi. Supa se trece printr-o strecuratoare, iar sofranul se pune in supa.
  2. Uleiul se pune la incins si se calesc ceapa, telina si usturoiul. Se adauga rosiile, verdeturile si condimentele.
  3. Pestii se fierb cateva minute in supa limpede, intr-un vas acoperit, la foc redus.
  4. Pestii cu carnea mai moale (batog, biban rosu) se lasa aproximativ 10 minute sa fiarba. Pestii nu trebuie sa fiarba mult. Scoicile si crabii se fierb separta in vin, dupa care se adauga la supa gata fiarta.
  5. In 4 farfurii adanci adanci se pune cate o felie de paine prajita, iar deasupra se toarna supa.

Pofta Buna!

Supa de avocado

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 avocado coapte, mai mici
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 2 l. s. ceapa tocata
  • 1 l. s. unt
  • 100 ml vin alb
  • 800 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 100 gr smantana
  • sare
  • miere
  • piper alb proaspat macinat
  • 40 ml Noilly Prat
  • 2 rosii

Mod de preparare:

  1. Avocadele se injumatatesc, se indeparteaza samburii, se taie cuburi. Se pune la incins untul, in care se calesc usturoiul si ceapa.
  2. Se stropeste cu vin alb, se adauga supa de legume si se fierbe 5 minute. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare, miere, piper si se omogenizeaza cu Noilly Prat.
  3. Rosiile se oparesc, se decojesc, se indeparteaza samburii si se taie cuburi mici. Supa se bate cu mixerul pana ce devine pastoasa. Jumatate din cuburile de avocado se adauga la compozitie si se bate din nou supa; apoi se incalzeste, dar nu se mai fierbe.
  4. Rosiile si cuburile de avocado ramase se pun in supa cu putin timp inainte de a fi servita.

Pofta Buna!