Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta cu zucchini

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 230 kcal/portie
Se consuma cu cartofi fierti in coaja

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 40 gr unt
  • 2 cepe, taiate in inele
  • 350 gr zucchini, in felii
  • 1 varza creata mica
  • 250 gr rosii decojite
  • 1 l. c. verdeturi
  • 1 l. c. oregano
  • 1 foaie de dafin
  • piper proaspat macinat
  • 1-2 l. c. Curry
  • 2 l. c. fulgi de drojdie de bere
  • 50 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins si se prajeste ceapa.
  2. Se adauga zucchini si varza creata, se calesc usor. Se toarna 1/8 l apa si se fierb cca 20 minute la foc redus. Rossile se injumatatesc si se adauga la compozitie numai in ultimele 10 minute. Se condimenteaza cu verdeturi, oregano si piper.
  3. Mancarea se condimenteaza cu Curry si se presara cu fulgi de drojdie de bere. Nu se mai fierbe si se serveste presarata cu cascaval.

Pofta Buna!

Peste cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste
  • 1/2 kg ciuperci
  • 100 ml ulei
  • 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii
  • un varf de lingurita piper
  • o foaie de dafin
  • o ramura de cimbru
  • 100 ml vin
  • lamaie
  • marar sau patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele curatat se aseaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba (care amareste).
  2. Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune uleiul.
  3. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa cca 1 ora, ca pestele sa se friga incet; se stropesc cu sosul din cand in cand, atat pestele cat si ciupercile.
  4. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta.
  5. Cand este gata, se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.

Pofta Buna!

Supa de peste

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita, din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1,5 kg din diferite soiuri de pesti si scoici, de exemplu: batog, biban rosu, crevete, crabi, scoici si maruntaie de peste
  • verdeturi pentru supa
  • cateva boabe de piper
  • 4 - 5 rosii decojite
  • 1/8 l. c. sofran
  • 150 ml ulei
  • 2 - 3 cepe tocate marunt
  • 2 teline
  • 3 - 4 catei de usturoi, tocat fin
  • 1/2 l. c. cimbru tocat marunt
  • 2 l. s. frunze de fenicul tocate marunt
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/4 l vin alb
  • paine prajita, de cereale

Mod de preparare:

  1. Pestii se curata de solzi si se pun deoparte. Din maruntaiele de peste se face o supa limpede in care se pun cateva boabe de piper, si se fierbe 1/2 pana la 3/4 ora in apa. Rosiile se taie in cuburi. Supa se trece printr-o strecuratoare, iar sofranul se pune in supa.
  2. Uleiul se pune la incins si se calesc ceapa, telina si usturoiul. Se adauga rosiile, verdeturile si condimentele.
  3. Pestii se fierb cateva minute in supa limpede, intr-un vas acoperit, la foc redus.
  4. Pestii cu carnea mai moale (batog, biban rosu) se lasa aproximativ 10 minute sa fiarba. Pestii nu trebuie sa fiarba mult. Scoicile si crabii se fierb separta in vin, dupa care se adauga la supa gata fiarta.
  5. In 4 farfurii adanci adanci se pune cate o felie de paine prajita, iar deasupra se toarna supa.

Pofta Buna!