Supa de peste

Timp de preparare: cca 1 1/2 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita, din cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1,5 kg din diferite soiuri de pesti si scoici, de exemplu: batog, biban rosu, crevete, crabi, scoici si maruntaie de peste
  • verdeturi pentru supa
  • cateva boabe de piper
  • 4 - 5 rosii decojite
  • 1/8 l. c. sofran
  • 150 ml ulei
  • 2 - 3 cepe tocate marunt
  • 2 teline
  • 3 - 4 catei de usturoi, tocat fin
  • 1/2 l. c. cimbru tocat marunt
  • 2 l. s. frunze de fenicul tocate marunt
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/4 l vin alb
  • paine prajita, de cereale

Mod de preparare:

  1. Pestii se curata de solzi si se pun deoparte. Din maruntaiele de peste se face o supa limpede in care se pun cateva boabe de piper, si se fierbe 1/2 pana la 3/4 ora in apa. Rosiile se taie in cuburi. Supa se trece printr-o strecuratoare, iar sofranul se pune in supa.
  2. Uleiul se pune la incins si se calesc ceapa, telina si usturoiul. Se adauga rosiile, verdeturile si condimentele.
  3. Pestii se fierb cateva minute in supa limpede, intr-un vas acoperit, la foc redus.
  4. Pestii cu carnea mai moale (batog, biban rosu) se lasa aproximativ 10 minute sa fiarba. Pestii nu trebuie sa fiarba mult. Scoicile si crabii se fierb separta in vin, dupa care se adauga la supa gata fiarta.
  5. In 4 farfurii adanci adanci se pune cate o felie de paine prajita, iar deasupra se toarna supa.

Pofta Buna!

Supa de primavara cu sofran

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 330 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 800 gr sparanghel
  • 2 l. s. unt
  • sare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 6 cepe verzi
  • 1 ceapa mica uscata
  • 1 morcov
  • 2 rosii
  • 200 gr frisca
  • 1 galbenus de ou proaspat
  • 2 v. d. c. praf de sofran
  • 50 gr crema Fraîche
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare:

  1. Se curata sparanghelul, se taie fasii si se fierbe impreuna cu unt, sare si zahar.
  2. Ceapa de primavara se taie rondele, ceapa uscata se injumatateste, si se fierb la foc mic in apa sarata; se stinge cu apa rece si se lasa la scurs. Morcovul se taie cuburi mici, se fierbe la foc mic si se lasa la scurs.
  3. Se indeparteaza coditele de la rosii, se oparesc, se descojesc, se indeparteaza semintele şi se taie cuburi.
  4. Se bate frisca pana se intareste, apoi se incorporeaza galbenusul.
  5. Jumatate din ceapa, impreuna cu unt si sofran, se pun intr-o cratita mica si se calesc, se completeaza cu restul de frisca si crema Fraîche, se lasa sa fiarba, se condimenteaza si se ia cratita de pe aragaz.
  6. Restul de ceapa, impreuna cu unt, cu toate legumele si cu sparanghelul, se pun intr-o cratita mare si se calesc. Se condimenteaza.
  7. Sosul de sofran, impreuna cu oul si frisca, se incalzeste din nou, se condimenteaza inca o data daca este necesar si se serveste pe o farfurie plata, care a fost mai intai incalzita.
  8. Legumele de primavara se pun in supa.

Pofta Buna!