Supa Gazpacho

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 290 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 zucchini
  • 250 gr rosii
  • 1 castravete de sera
  • 3 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 1 gogosar verde si unul rosu
  • 500 ml supa rece limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 6 l. s. ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper alb proaspat macinat
  • praf de boia
  • 2 felii de paine alba
  • 1 ardei gras galben

Mod de preparare:

  1. Se taie mai mare zucchini, rosiile, castravetele, ceapa si usturoiul, se injumatatesc gogosarul rosu si cel verde, se indeparteaza samburii si se taie bucati.
  2. Se paseaza legumele cu mixerul. Se toarna supa rece, se adauga 2 linguri de ulei si se condimenteaza cu zeama de lamaie, sare, piper si boia.
  3. Restul de ulei se pune la incins. Painea alba se taie in cuburi si se prajeste. Ardeiul galben se taie in cuburi mai mici.
  4. Supa se serveste rece, impreuna cu painea alba si cu ardeiul galben.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 220 kcal/portie
Se consuma cu un vin usor rosu

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. ulei
  • 1 ceapa mare, taiata in bucati mai mari
  • 1 gogosar rosu, in cuburi
  • 1 gogosar verde, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/4 telina, in cuburi
  • 1 fir usturoi verde, in inele
  • 250 gr morcovi, in cuburi
  • 1/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 rosii decojite
  • 1/2 l. s. cimbru
  • 1-2 l. s. crema Fraiche
  • 1 l. s. zeama de lamaie
  • 1 l. s. sos de soia

Mod de preparare:

  1. Uleiul se pune intr-o cratita mare la incins, se pun ceapa si toate legumele, in afara de rosii. Se calesc scurt impreuna.
  2. Se toarna supa limpede, se condimenteaza totul cu sare, piper si se mai fierbe 20-30 minute la foc mic.
  3. La compozitie se adauga rosiile si cimbrul si se fierbe inca o data 5 pana la 10 minute.
  4. Se omogenizeaza cu crema Fraiche, zeama de lamaie si sos de soia si se condimenteaza din nou, daca este necesar.

Pofta Buna!

Peste cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg peste
  • 1/2 kg ciuperci
  • 100 ml ulei
  • 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii
  • un varf de lingurita piper
  • o foaie de dafin
  • o ramura de cimbru
  • 100 ml vin
  • lamaie
  • marar sau patrunjel
  • sare

Mod de preparare:

  1. Pestele curatat se aseaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba (care amareste).
  2. Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune uleiul.
  3. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa cca 1 ora, ca pestele sa se friga incet; se stropesc cu sosul din cand in cand, atat pestele cat si ciupercile.
  4. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta.
  5. Cand este gata, se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.

Pofta Buna!