Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta cu zucchini

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 230 kcal/portie
Se consuma cu cartofi fierti in coaja

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 40 gr unt
  • 2 cepe, taiate in inele
  • 350 gr zucchini, in felii
  • 1 varza creata mica
  • 250 gr rosii decojite
  • 1 l. c. verdeturi
  • 1 l. c. oregano
  • 1 foaie de dafin
  • piper proaspat macinat
  • 1-2 l. c. Curry
  • 2 l. c. fulgi de drojdie de bere
  • 50 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Untul se pune intr-o cratita la incins si se prajeste ceapa.
  2. Se adauga zucchini si varza creata, se calesc usor. Se toarna 1/8 l apa si se fierb cca 20 minute la foc redus. Rossile se injumatatesc si se adauga la compozitie numai in ultimele 10 minute. Se condimenteaza cu verdeturi, oregano si piper.
  3. Mancarea se condimenteaza cu Curry si se presara cu fulgi de drojdie de bere. Nu se mai fierbe si se serveste presarata cu cascaval.

Pofta Buna!

Moussaka

Timp de preparare: cca 1 3/4 ora
Tim de odihna: cca 1 1/2 ora
Cca 850 kcal/portie
Se serveste cu salata taraneasca

Ingrediente:

  • 4 vinete mijlocii
  • sare
  • 140 ml ulei de masline
  • 400 gr carne tocata de miel
  • 2 cepe taiate marunt
  • 100 ml vin alb sec
  • 4 rosii rascoapte
  • piper negru macinat
  • 6 l. s. cascaval razuit
  • 1 sos Besamel

Mod de preparare:

  1. Se taie vinetele in felii groase de 1/2 cm. Se sareaza si se lasa aproximativ 1 1/2 ora sa se odihneasca.
  2. Se pun 2 linguri de ulei la incins si se prajeste carnea tocata impreuna cu ceapa 1/4 ora. Se stropeste cu vin. Rosiile se cresteaza, se oparesc cu apa fierbinte, se indeparteaza coditele, coaja si semintele si se adauga la carnea tocata.
  3. Compozitia se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se inmoaie la foc mic 1/4 ora.
  4. Se incalzeste cuptorul la 200 C.
  5. Se prajesc feliile de vinete in uleiul ramas. Se lasa sa se scurga de ulei. Intr-o tava (cca 28 cm) se aseaza in straturi alternativ, felii de vinete si compozitia de carne tocata.
  6. Fiecare strat se pipereaza. Ultimul strat va fi de vinete.
  7. Se toarna sosul Besamel peste Moussaka.
  8. Deasupra se presara cascaval si se da la cuptor aproximativ 1/2 ora.

Pofta Buna!

Pizza “Cele 4 anotimpuri”

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 1170 kcal/portie
Se serveste cu un pahar de vin sec rosu

Ingrediente:

  • 1 aluat pizza conform retetei: Blat Pizza
  • 4 linguri pasta de tomate
  • 1 lingura oregano
  • 6 linguri cascaval ras (parmezan)
  • 8 rosii oparite
  • 100 gr creveti
  • 100 gr carne de pasare sau de scoica
  • 100 gr sunca fiarta taiata fasii
  • 100 gr salam
  • 1 conserva mica de ciuperci (Champignons)
  • cate o jumatate de ardei rosu si verde taiati fasii
  • sare
  • piper macinat proaspat
  • 200 gr mozzarella

Mod de preparare:

  1. Aluatul se prepara si se intinde conform retetei si se unge uniform cu pasta de tomate, apoi se presara cu oregano si parmezan.
  2. Se incalzeste cuptorul la 220 C, se oparesc rosiile, se cojesc si se aseaza pe aluatul taiat felii.
  3. Crevetii, scoicile sau carnea de pasare (taiata fasii), sunca, salamul, ciupercile si ardeii se astern peste rosii, se condimenteaza cu sare si piper. Se acopera cu mozzarella si se pune in cuptor pentru 15-20 de minute.
  4. Se unge suprafata aluatului cu ulei (2 linguri) si se aseaza uniform fasiile de rosii, sunca, sardelele si maslinele.
  5. Se sareaza si se pipereaza compozitia apoi se stropeste cu ulei.
  6. Se da la cuptor, se lasa acolo 25 de minute, timp in care devine crocant.

Pofta Buna!