Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 220 kcal/portie
Se consuma cu un vin usor rosu

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. ulei
  • 1 ceapa mare, taiata in bucati mai mari
  • 1 gogosar rosu, in cuburi
  • 1 gogosar verde, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/4 telina, in cuburi
  • 1 fir usturoi verde, in inele
  • 250 gr morcovi, in cuburi
  • 1/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 rosii decojite
  • 1/2 l. s. cimbru
  • 1-2 l. s. crema Fraiche
  • 1 l. s. zeama de lamaie
  • 1 l. s. sos de soia

Mod de preparare:

  1. Uleiul se pune intr-o cratita mare la incins, se pun ceapa si toate legumele, in afara de rosii. Se calesc scurt impreuna.
  2. Se toarna supa limpede, se condimenteaza totul cu sare, piper si se mai fierbe 20-30 minute la foc mic.
  3. La compozitie se adauga rosiile si cimbrul si se fierbe inca o data 5 pana la 10 minute.
  4. Se omogenizeaza cu crema Fraiche, zeama de lamaie si sos de soia si se condimenteaza din nou, daca este necesar.

Pofta Buna!

Ciorba de fasole verde

Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • morcov
  • patrunjel
  • o ceapa mijlocie
  • 1/2 kg fasole verde
  • 2 l. s. ulei
  • un ardei
  • 1/2 kg rosii
  • frunze de patrunjel si telina
  • putin cimbru
  • sare

Mod de preparare:

  1. Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute cu 2 linguri de ulei, apoi totul se stinge cu 1 1/2 l apa fierbinte.
  2. Cand clocoteste apa, se pun pastaile de fasole rupte in cate 2-3 bucati, ardeiul taiat in felii subtiri si 1/2 lingurita cu sare.
  3. Cand toate sunt fierte , se adauga sucul de rosii, se lasa sa fiarba cateva clocote, se sareaza si se acreste, daca mai este nevoie.
  4. Pentru aroma, se adauga frunze de patrunjel, o frunza de telina taiate marunt si o mica ramura de cimbru.
  5. Se serveste ca atare sau dreasa cu 2 galbenusuri , batute bine cu 2 linguri de apa rece sau cu 100 ml smantana sau iaurt, batute bine cu un galbenus.

Pofta Buna!

Supa de paine

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 morcovi
  • miez de telina
  • 1/2 usturoi verde
  • 1 ceapa mica
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 l. s. ulei din germeni de grau
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • maghiran
  • 6 felii de paine integrala sau 1/2 de paine integrala
  • 2 rosii

Mod de preparare:

  1. Legumele se taie cuburi mici, intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se calesc legumele. Se stinge cu supa, se condimenteaza si aproximativ 1/4 se lasa sa fiarba.
  2. Painea se taie cuburi, care se prajesc intr-o tigaie neunsa. Se oparesc rosiile, se decojesc, se taie in sferturi, se indeparteaza semintele si se taie cuburi. Cuburile de rosii se portioneaza in 4 farfurii de supa.
  3. Frunzele de telina se pun in supa si aceasta se bate cu telul. Se condimenteaza inca o data si se imparte in farfurii. Deasupra se pun cuburile de paine.

Pofta Buna!

Supa de primavara cu sofran

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 330 kcal/portie
Se consuma cu franzela proaspata

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 800 gr sparanghel
  • 2 l. s. unt
  • sare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 6 cepe verzi
  • 1 ceapa mica uscata
  • 1 morcov
  • 2 rosii
  • 200 gr frisca
  • 1 galbenus de ou proaspat
  • 2 v. d. c. praf de sofran
  • 50 gr crema Fraîche
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare:

  1. Se curata sparanghelul, se taie fasii si se fierbe impreuna cu unt, sare si zahar.
  2. Ceapa de primavara se taie rondele, ceapa uscata se injumatateste, si se fierb la foc mic in apa sarata; se stinge cu apa rece si se lasa la scurs. Morcovul se taie cuburi mici, se fierbe la foc mic si se lasa la scurs.
  3. Se indeparteaza coditele de la rosii, se oparesc, se descojesc, se indeparteaza semintele şi se taie cuburi.
  4. Se bate frisca pana se intareste, apoi se incorporeaza galbenusul.
  5. Jumatate din ceapa, impreuna cu unt si sofran, se pun intr-o cratita mica si se calesc, se completeaza cu restul de frisca si crema Fraîche, se lasa sa fiarba, se condimenteaza si se ia cratita de pe aragaz.
  6. Restul de ceapa, impreuna cu unt, cu toate legumele si cu sparanghelul, se pun intr-o cratita mare si se calesc. Se condimenteaza.
  7. Sosul de sofran, impreuna cu oul si frisca, se incalzeste din nou, se condimenteaza inca o data daca este necesar si se serveste pe o farfurie plata, care a fost mai intai incalzita.
  8. Legumele de primavara se pun in supa.

Pofta Buna!

Supa limpede de legume

Pentru cca 1,2 l
Timp de preparare: cca 1 1/4 ore
Cca 230 kcal/portie

Ingrediente:

  • 600 gr legume (morcovi, usturoi verde, telina, ardei, gulii, zucchini, rosii)
  • 100 gr ciuperci Champignons
  • 2 cepe
  • 1 fir cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mai mari legumele, ciupercile si ceapa.
  2. Toate ingredientele se pun in 1,8 litri apa si se fierb 1 ora la foc redus. In timpul fierberii se indeparteaza spuma de deasupra.
  3. Supa de legume se strecoara printr-un servet care este pus intr-o sita.