Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora
Ingrediente:
- 1/2 kg spanac
- 250 gr faina
- 3 oua
- 50 ml ulei
- 30 ml rom
- 600 ml lapte
- 200 ml smantana
- sare
Mod de preparare:
- Spanacul bine spalat se fierbe 10 minute numai cu apa retinuta pe frunze (se vor lasa si frunzele in apa) si 1/2 lingurita cu sare.
- Dupa ce s-a scurs bine in strecuratoare (presandu-se putin si cu lingura), se trece prin masina de tocat.
- Intr-o olita de 2 l, se pun galbenusurile, uleiul, romul (care fragezeste), smantana, spanacul tocat si o lingurita rasa de sare, amestecandu-se bine; se adauga faina si se freaca cu dosul lingurei pe marginea olitei, pana cand compozitia nu mai are cocoloase.
- Se dilueaza apoi, cu laptele rece, sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de sifon sau numai cu sifon; se adauga cate putin la inceput si amestecand de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia.
- Albusurile se bat spuma si apoi se pun in compozitie, amestecand putin cu un polonic, cu care se va lucra pana la sfarsit.
- Romul va face sa ramana compozitia spumoasa, pana cand se termina de copt.
- Clatitele se coc in tigaie obisnuita, sau in tigaie de teflon.
- Intr-o canita se pun 2-3 linguri cu ulei, in care se tine o pensula, dar nu pe soba. Tigaia se infierbanta goala, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un disc subtire peste flacara, sub tigaie).
- Apoi tigaia se ridica si se unge repede cu pensula pe toata suprafata si se mai pune o secunda pe foc; in acel moment, se ia din compozitie cu polonicul cca 50 ml (pentru tigaie mijlocie) cu mana dreapta si cu mana stinga se ridica tigaia. Se toarna compozitia in tigaie, acoperind-o cu un strat subtire (inclinand-o printr-o miscare de rotire, ca sa curga compozitia pe toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, se ia inca putina compozitie si se completeaza golurile. Compozitia va fi mai densa dar nu se mai subtiaza.
- Tigaia se aseaza pe foc, lasand-o pana se incheaga bine compozitia si se rumeneste pe margini; se trece, apoi, cu cutitul pe sub clatita, de jur imprejur, (sau cu lopatica de lemn, la tigaia din teflon ca sa nu se zgarie), desprinzand-o de tigaie pana la mijloc.
- Dupa ce s-a rumenit pe partea de dedesubt, se introduce lama cutitului sau lopatica din lemn sub clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o miscare rapida se intoarce pe partea cealalta care se va coace pana cand se va rumeni.
- Daca clatita s-a prins de tigaie, se va trece pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita , ca sa se scurga putin untdelemn sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca. Pe masura ce s-au copt, clatitele se pun intr-o cratita (potrivita cu marimea lor), acoperita, care se aseaza pe un vas cu apa fierbinte, pastrandu-le calde.
- Clatitele cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase. Se pot umple cu branza telemea rasa sau cu sunca tocata amestecata cu smantana, impachetandu-le ca sarmalele.
- Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute inainte de servire, ca sa se infierbante clatitele.
- Se servesc ca fel intai.
Pofta Buna!
Scrie o parere