Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 100 gr conopida rf.
  • 100 gr broccoli rf.
  • 100 gr parizer
  • 100 gr morcovi rf.
  • 100 gr mazare rf.
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 100 gr sunca fiarta, in cuburi
  • 2 perechi de crenvursti taiati, in felii
  • 3/8 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr smantana dulce
  • 1 l. s. intaritor de bucatarie (gelatina)
  • cateva picaturi de sos Worcester
  • zeama de la o 1/2 lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 1 l. s. hasmatuchi tocat
  • 1 l. s. usturoi verde tocat

Mod de preparare:

  1. Se decongeleaza legumele. Untul se pune intr-o tigaie la incins, sunca, parizerul si crenvurstii se prajesc.
  2. Se scurg legumele si se adauga la carnaciori. Se toarna supa, iar smantana se freaca cu gelatina si se toarna peste zarzavat.
  3. Se condimenteaza cu sos Worcester, zeama de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se acopera si se fierbe incet aproximativ 20 de minute.
  4. Daca este necesar, se condimenteaza din nou si se presara deasupra verdeturile.

Pofta Buna!

Pizza de legume colorata

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 730 kcal/portie
Se serveste cu un pahar de chianti (vin)

Ingrediente:

  • 1 aluat conform retetei
  • 1 lingura ulei
  • cate un ardei rosu, galben, verde
  • 100 gr praz
  • 4 ardei iuti murati
  • 300 gr broccoli (sau conopida)
  • 1 catel de usturoi
  • 100 gr pasta de tomate
  • 200 gr rosii in bulion (conserva)
  • piper macinat proaspat
  • boia de ardei dulce
  • oregano sfaramat
  • 200 gr cascaval

Mod de preparare:

  1. Se prepara aluatul. Se unge o forma pentru pizza. Ardeii se taie in doua, se curata si se taie cuburi. Prazul se taie rondele. Ardeii murati se taie marunt.
  2. Broccoli sau conopida se desface in bucati, iar tulpina se taie felii.
  3. Usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu pasta de tomate si cu rosiile. Cuptorul se incalzeste la 220 C.
  4. Din aluat se intinde o foaie de marimea formei de pizza, se aseaza in aceasta si se unge cu pasta de tomate. Se aseaza legumele uniform peste pasta de tomate, se condimenteaza cu sare, piper, boia si oregano si se presara cu cascaval.
  5. Se coace in cuptor cca 20 de minute.

Pofta Buna!

Conopida cu maioneza

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 590 kcal/portie
Se consuma cu rosii

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 600 - 800 gr conopida
  • 300 gr maioneza
  • 100 ml smantana
  • marar
  • patrunjel

Mod de preparare:

  1. Conopida se fierbe si se strecoara. Maioneza se amesteca facultativ cu smintina, potrivindu-se gustul cu sare, mustar, ca sa fie mai picanta, dupa care se amesteca usor cu conopida, prin rasturnare, ca aceasta sa nu se deformeze.
  2. Pentru aroma, se pune in maioneza marar taiat marunt.
  3. Se aranjeaza pe platou si se presara cu marar sau patrunjel taiat marunt.

Pofta Buna!

Supa de conopida

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 240 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 conopida mica
  • 2 l. s. ceapa tocata
  • 1 l. c. unt
  • 700 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 felii de paine prajita
  • 1 l. s. unt
  • 2 l. s. verdeturi tocate (hasmatuchi, busuioc, frunze de patrunjel)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper alb proaspat macinat
  • nucsoara

Mod de preparare:

  1. Se rupe conopida in bucati si se taie marunt; se fierbe 2 minute in supa de legume si se lasa sa se raceasca.
  2. Codita de la conopida se taie si mai marunt si impreuna cu ceapa se prajeste in unt. Se toarna supa de legume si se fierbe inca 1/2 ora.
  3. Feliile de paine prajita se taie cuburi de 1 cm.  Intr-o tigaie se pune 1 lingura unt, in care se prajesc painea si verdeturile.
  4. Se bate supa cu mixerul pana ce devine pastoasa si se trece printr-o sita. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
  5. Inainte de a fi servita, supa se mai da o data in clocot si se adauga crutoanele si verdeata.

Pofta Buna!