Pasteta din ficat de vitel sau porc

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1 kg ficat de vitel sau de porc
  • 300 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 30 ml rom sau coniac
  • 150 ml smintina groasa
  • cate 1/2 lingurita condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucsoara)
  • 250 gr ciuperci
  • sare

Mod de preparare:

  1. Ceapa taiata marunt se caleste, 2-3 minute, intr-o cratita, in ulei, apoi se pun ciupercile bine spalate, taiate felii, lasandu-le sa fiarba acoperite la foc mic, pana cand scade complet apa pe care o lasa.
  2. Dupa aceea, se adauga ficatul taiat in feli groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul.
  3. Se lasa ficatul acoperit cca 15-20 minute, intorcandu-l pe toate partile pana cand se inmoaie, apoi cratita se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se intareste daca se prajeste prea mult.
  4. Rece, se trece prin masina de tocat de 2 ori.
  5. Untul se freaca pana ce se inmoaie si se adauga ficatul si smantana amestecandu-se bine; apoi, se adauga dupa gust, sare fina.
  6. Compozitia se aranjeaza pe platou, se tine la rece, sau cu pasta moale se fac sandwichiuri.

Pofta Buna!

Supa de carne

Pentru cca 1,5 l
Timp de preparare: cca 3 1/4 ore
Cca 260 kcal/portie

Ingrediente:

  • 300 gr legume pentru supa (praz, telina, ceapa)
  • 1,2 kg oase de vita, vitel, pasare sau miel
  • 1 foaie de dafin
  • 1 fir cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • 10 boabe de coriandru zdrobite si boabe de piper
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Legumele se taie cuburi mari. Oasele se taie in bucati mai mici; impreuna cu legumele si cu celelalte ingrediente se pun la fiert cu 2,5 litri de apa rece.
  2. Se lasa sa fiarba 3 ore la foc mic. In timpul fierberii se indeparteaza spuma si grasimea ce se ridica la suprafata.
  3. Supa se strecoara cu ajutorul unei site sau al unui servet de bucatarie.