Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 10-12 pesti mici de cca 150-200 gr fiecare (biban, rosioara, caras, etc)
  • sare
  • ardei iute (sau usturoi, sau o ramura de cimbru)

Mod de preparare:

  1. Curatati de intestine si branhii, insa nu si de solzi, se spala pestii, lasandu-i intregi. Se sterg bine la suprafata cu un servet de hartie.
  2. Intr-o tava de tabla nesmaltuita (mai veche), se pune un strat de sare cu grosimea de 2-3 mm si se aseaza pe plita foarte fierbinte.
  3. Se lasa sa se infierbante, intorcand-o cu o lingura de lemn. Cand sarea este foarte fierbinte, se aseaza pestii pe ea, unul langa altul, lasandu-i fara sa se intoarca pana cand se rumenesc; apoi se pot intoarce pe partea cealalta. Daca sarea nu este foarte fierbinte sau pestii sunt inca uzi, acestia nu se coaguleaza imediat la suprafata si vor absorbi prea multa sare.
  4. Cand sunt prajiti, pestii se pun pe o planseta, li se indeparteaza solzii cu un cutit ascutit si, fara sa se mai spele, se aseaza intr-un platou, turnandu-se peste ei apa fierbinte cat sa-i cuprinda; apa se va sara suficient de la sarea ramasa pe ei.
  5. In saramura se adauga 2-3 bucatele de ardei iute (sau dupa gust). Ardeiul iute se poate inlocui cu cativa catei de usturoi taiati in felii, sau cu o ramura de cimbru.
  6. Se serveste ca fel intai.
  7. Saramura se poate pregati la fel si din pesti mari, prajiti la gratar sau la protap. Apa care se toarna peste ei, se sareaza dupa gust si se aromeaza cum s-a aratat la inceput. Se serveste la fel, ca fel intai.

Pofta Buna!