Supa chinezeasca

Timp de preparare: cca 1 ora
Timp de inmuiere: cca 2o minute
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine cu crabi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 120 gr orez
  • putina sare
  • 50 gr zbarciogi uscati
  • 6 cepe verzi
  • 1-2 ardei grasi rosii
  • 2 morcovi
  • 1 telina
  • 150 gr boabe de soia
  • 3 l. s. ulei de soia
  • 2 catei de usturoi
  • cam 2 l. s. otet de fructe
  • miere
  • 3/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. inele de usturoi verde

Mod de preparare:

  1. Orezul se spala si se fierbe in apa sarata aproximativ 3/4 ora. Zbarciogii se pun in apa rece la inmuiat.
  2. Ceapa se taie marunt. Ardeiul se injumatateste, se indeparteaza samburii si se taie in fasii. Morcovii si telina se taie fasii subtiri, se inmoaie boabele de soia.
  3. Uleiul se pune intr-o cratita la incins si se prajesc legumele. Zbarciogii se scurg si se adauga la zarzavat.
  4. Usturoiul se zdrobeste si se pune in compozitie. Legumele se condimenteaza cu otet si miere.
  5. Se toarna supa si se fierbe in continuare 10 minute. Se condimenteaza cu sare, piper si piper Cayenne. Se adauga orezul. Se serveste cu usturoi verde presarat deasupra.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 470 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 100 gr conopida rf.
  • 100 gr broccoli rf.
  • 100 gr parizer
  • 100 gr morcovi rf.
  • 100 gr mazare rf.
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 100 gr sunca fiarta, in cuburi
  • 2 perechi de crenvursti taiati, in felii
  • 3/8 l supa limpede de carne (instant)
  • 200 gr smantana dulce
  • 1 l. s. intaritor de bucatarie (gelatina)
  • cateva picaturi de sos Worcester
  • zeama de la o 1/2 lamaie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 1 l. s. hasmatuchi tocat
  • 1 l. s. usturoi verde tocat

Mod de preparare:

  1. Se decongeleaza legumele. Untul se pune intr-o tigaie la incins, sunca, parizerul si crenvurstii se prajesc.
  2. Se scurg legumele si se adauga la carnaciori. Se toarna supa, iar smantana se freaca cu gelatina si se toarna peste zarzavat.
  3. Se condimenteaza cu sos Worcester, zeama de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se acopera si se fierbe incet aproximativ 20 de minute.
  4. Daca este necesar, se condimenteaza din nou si se presara deasupra verdeturile.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de legume

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 220 kcal/portie
Se consuma cu un vin usor rosu

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. ulei
  • 1 ceapa mare, taiata in bucati mai mari
  • 1 gogosar rosu, in cuburi
  • 1 gogosar verde, in cuburi
  • 1 zucchini, in fasii
  • 1/4 telina, in cuburi
  • 1 fir usturoi verde, in inele
  • 250 gr morcovi, in cuburi
  • 1/4 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 rosii decojite
  • 1/2 l. s. cimbru
  • 1-2 l. s. crema Fraiche
  • 1 l. s. zeama de lamaie
  • 1 l. s. sos de soia

Mod de preparare:

  1. Uleiul se pune intr-o cratita mare la incins, se pun ceapa si toate legumele, in afara de rosii. Se calesc scurt impreuna.
  2. Se toarna supa limpede, se condimenteaza totul cu sare, piper si se mai fierbe 20-30 minute la foc mic.
  3. La compozitie se adauga rosiile si cimbrul si se fierbe inca o data 5 pana la 10 minute.
  4. Se omogenizeaza cu crema Fraiche, zeama de lamaie si sos de soia si se condimenteaza din nou, daca este necesar.

Pofta Buna!

Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Supa de linte

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 410 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 fir de usturoi verde, taiat
  • 400 gr piept afumat fara os
  • 3/4 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • otet de vin
  • 1 v. d. c. zahar
  • 400 gr linte din conserva
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 l. s. ceapa verde, proaspat taiata

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins si se prajesc ceapa si usturoiul.
  2. Pieptul afumat se taie cuburi; impreuna cu supa de carne, foaia de dafin, otetul si zaharul, se toarna peste legume.
  3. Totul se fierbe 3/4 ora.
  4. Se adauga lintea si se fierbe inca 5 minute. Supa de linte se condimenteaza si se serveste presarata cu ceapa verde.

Pofta Buna!

Supa de carne cu legume

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Cca 360 kcal/portie
Se consuma cu paine de cereale

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2-3 l. s. untura de porc
  • 125 gr carne slaba de vitel, porc si miel
  • 1 ceapa mare taiata cuburi
  • 175 gr morcovi, taiati in fasii
  • 100 gr telina, taiata in cuburi
  • 150 gr usturoi verde, taiat in fasii
  • 125 gr varza alba, rasa
  • 260 gr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1/2 l. c. maghiran
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/2 legatura patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Untura se pune la incins si se prajesc carnea si ceapa. Legumele si cartofii se aseaza in cratita intercalate, deasupra fiind cartofii. Condimentele se presara intr-un singur rand.
  2. Se adauga supa limpede; se acopera cu un capac si se fierb de la 1/2 pana la 3/4 ora.
  3. Se presara cu frunze de patrunjel si se serveste in vasul in care a fost fiarta.

Pofta Buna!

Supa de usturoi

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 catei de usturoi
  • 100 gr usturoi verde si alb
  • 200 gr ceapa
  • 2 l. s. unt
  • 40 gr orez
  • 800 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper alb proaspat macinat
  • 2 limete (lamai verzi)

Mod de preparare:

  1. Se taie in cuburi mai mari usturoiul verde, usturoiul alb si ceapa. Se pune intr-o cratita untul la incins si se prajesc. Se adauga orezul si supa de legume si se fierbe 3/4 ora.
  2. Supa se bate cu mixerul si se trece printr-o sita. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare si putin piper.
  3. Se rade partea verde de la limete si se pune in supa. Cu un cutit subtire se curata coaja de limete. Supa se bate cu mixerul si se serveste cu suc de limete.

Pofta Buna!

Supa de legume cu cereale

Timp de preparare: cca 1 1/4 ora
Timp de muiat: cca 10 ore
Cca 270 kcal/portie
Se consuma cu paine integrala

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr grau
  • 1 fir de usturoi verde
  • 2 gulii
  • 2 morcovi
  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 150 gr mazare proaspata
  • 3 l. s. smantana
  • putina sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • cateva frunze de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Graul se pune intr-un castron plin cu apa se acopera si se lasa 10 ore la muiat.
  2. Usturoiul se taie rondele, guliile si morcovii se taie fasii subtiri.
  3. Se pune untura intr-un castron la incins li secalesc legumele. Se adauga supa limpede si semintele de grau. Supe se fierbe la foc potrivit. Cu 1/4 de ora inainte de a se termina supa, se adauga mazarea si se continua fierberea.
  4. Se amesteca supa cu smantana si se omogenizeaza pana devine fina, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se orneaza cu frunze de patrunjel.

Pofta Buna!

Supa de paine

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu bere rece

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 morcovi
  • miez de telina
  • 1/2 usturoi verde
  • 1 ceapa mica
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1 l. s. ulei din germeni de grau
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • maghiran
  • 6 felii de paine integrala sau 1/2 de paine integrala
  • 2 rosii

Mod de preparare:

  1. Legumele se taie cuburi mici, intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se calesc legumele. Se stinge cu supa, se condimenteaza si aproximativ 1/4 se lasa sa fiarba.
  2. Painea se taie cuburi, care se prajesc intr-o tigaie neunsa. Se oparesc rosiile, se decojesc, se taie in sferturi, se indeparteaza semintele si se taie cuburi. Cuburile de rosii se portioneaza in 4 farfurii de supa.
  3. Frunzele de telina se pun in supa si aceasta se bate cu telul. Se condimenteaza inca o data si se imparte in farfurii. Deasupra se pun cuburile de paine.

Pofta Buna!

Supa de sfecla rosie

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 560 kcal/portie
Se consuma cu paine integrala

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 5 fasii de Tofu
  • 3 l. s. ulei de susan
  • 1 ceapa
  • 1 usturoi verde
  • 2 capatani de sfecla rosie, mijlocii
  • 1/2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • cam 150 gr porumb si castraveti
  • 150 gr smantana
  • 150 gr mazare rf.
  • 100 gr crema Fraiche
  • 1 l. s. gelatina
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 l. c. chimen proaspat macinat
  • zahar
  • 1 capere
  • 2 l. s. usturoi verde, proaspat tocat

Mod de preparare:

  1. Tofu se taie cuburi si se prajeste in ulei de susan.
  2. Ceapa se taie in cuburi mici, usturoiul in fasii si se calesc.
  3. Se rade sfecla rosie, se adauga mazarea, usturoiul si se calesc impreuna.
  4. Se adauga supa de legume si se fierb inca 10 minute.
  5. Porumbul se pune la scurs. Castravetii setaie marunt. Acestea, impreuna cu smantana si crema Fraiche, se adauga in supa si se fierb inca 5 minute.
  6. In supa se adauga gelatina pentru a se lega legumele, se condimenteaza cu sare, piper, chimen si zahar.
  7. Se pune capere si se serveste supa cu usturoi presarat deasupra.

Pofta Buna!