Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora
Ingrediente:
- 1/4 kg carne
- 50 g franzela
- 50 g ceapa
- 3 catei usturoi
- 250 ml suc de rosii
- o foaie de dafin
- faina
- ulei
- marar
- piper
- ienibahar
- sare
Mod de preparare:
- Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela, inmuiata numai o secunda in apa rece si bine stoarsa in pumni, cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn si usturoiul taiat marunt.
- La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina, un varf ascutit cu piper, o lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine.
- Se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se pune pe o foaie de naylon, presarata cu o lingurita cu varf de faina, se trece bine prin faina si i se da forma rotunda de bila.
- Se aseaza una langa alta, pe foaia de naylon; vor rezulta 14-15 bucati.
- Se unge bine cu 2 linguri de ulei, o cratita de 1 1/2 l, se aseaza in ea chiftele (bilele) neinghesuite, una langa alta care, apoi, se stropesc bine cu 3 linguri de ulei si se dau la cuptor descoperite, 30-40 minute , la foc moderat ca sa nu se friga si sa se rumeneasca putin la suprafata.
- Dupa aceea, sucul de rosii se dilueaza ca sa fie potrivit de acru si se toarna peste chiftele, cat sa le cuprinda.
- Chiftelele se ridica putin cu varful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub ele.
- In sos se adauga o foaie de dafin, un varf de cutit cu ienibahar, marar sau patrunjel tocat marunt si sare, dupa gust.
- Se lasa la cuptor 15 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice uleiul.
- Se servesc calde cu piure de cartofi.
Pofta Buna!
Comentarii la retete