Supa de ceapa

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 380 kcal/portie
Se consuma cu vin frantuzesc de la tara

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 cepe mari
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 1/4 l vin alb
  • 1/2  l . c. chimen macinat
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 60 gr seminte de floarea-soarelui
  • 8 felii de franzela
  • 100 gr cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie felii subtiri. Untul se pune la incins si se prajeste ceapa pana devine sticloasa.
  2. Se toarna vinul si supa peste ceapa, se condimenteaza cu chimen, apoi se fierbe 5 minute. Se adauga sare si piper. Semintele se prajesc intr-o tigaie fara ulei.
  3. Se incalzeste cuptorul la 200 C. Se imparte supa in patru vase rezistente la foc. Deasupra se pun 2 felii de franzela. Se presara cu cascaval si seminte si se introduc in cuptor, pana ce supa devine maronie.

Pofta Buna!

Minestrone a la Milanese

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu bagheta cu usturoi

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 100 gr costita afumata
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 4 fire de ceapa verde
  • 1 zucchini mic
  • putin vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 200 gr mazare
  • 200 gr fasole alba
  • 1 l supa limpede de carne (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 l. c. busuioc
  • 1 l. c. oregano
  • 150 gr orez fiert
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 1 l. s. cascaval
  • 1 l. s. frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare:

  1. Costita se taie in cuburi si se prajeste in unt.
  2. Ceapa si morcovii se taie in cuburi, ceapa verde in fasii, zucchini se injumatateste si se taie felii subtiri.
  3. Legumele, vinul alb, frunza de dafin se adauga la costita, se acopera cu un capac si se calesc la foc redus 20 de minute.
  4. Mazarea si fasolea se lasa sa se scurga si impreuna cu supa si rosiile se adauga la legume.
  5. Orezul se incalzeste in supa, se condimenteaza cu sare, piper, zahar, piper Cayenne si se fierb inca 5 minute.
  6. Minestrone se serveste presarat cu cascaval.

Pofta Buna!

Mancare scazuta de varza acra

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 2 cepe mari, taiate mare
  • 50 gr unt sau margarina
  • 375 gr mere, taiate in cuburi
  • 750 gr varza acra
  • 1/4 l suc de mere
  • 2 cuisoare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper proaspat macinat
  • 50 gr stafide
  • 250 fr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • 1/8 l vin alb

Mod de preparare:

  1. Ceapa se prajeste in unt.
  2. Se adauga merele, varza acra, sucul de mere, condimentele, stafidele si se calesc 20 de minute intr-un vas acoperit.
  3. Cartofii se pun deasupra si se fierb in continuare 1/4 ora, la foc redus.
  4. Se condimenteaza dupa preferinta cu sare, piper si vin.

Pofta Buna!

Mancare de pui exotica

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 540 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4-5 portii:

  • 1 cocos mic
  • 1 l supa limpede de pui (vezi reteta Supa de carne, sau din plic)
  • 250 gr broccoli
  • 300 gr mazare refrigerata
  • 4 morcovi mici
  • 2 fire usturoi proaspat, taiat in fasii
  • 100 gr orez
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 2 l. s. faina
  • 1/8 l vin alb
  • 2 l. s. sos de soia
  • 200 gr mandarine despicate, din conserva
  • sare
  • 2 l. c. piper curry
  • 2 v. d. c. sofran
  • 1/2 l. c. enibahar
  • 100 gr smantana dulce
  • 1 galbenus de ou proaspat

Mod de preparare:

  1. Se indeparteaza pielea de pe cocos, se transeaza carnea in bucati egale.
  2. Broccoli, mazarea, morcovii, usturoiul proaspat si supa limpede se fierb 20 minute la foc redus.
  3. Orezul se fierbe.
  4. Untul sau margarina se pune la incins, se prajeste faina si se stinge cu supa limpede de pui. Se amesteca cu orezul si cu mandarinele. Se adauga vinul alb si sosul de soia. Se da o data totul in clocot.
  5. Se freaca galbenusul cu smantan si cu sosul obtinut se leaga supa.

Pofta Buna!

Supa de sofran cu crevete

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 190 kcal/portie
Se consuma cu 1 pachet Prosecco

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 150 gr telina
  • o ceapa mica
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • 2 l. s. unt
  • 1/2 l supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 0,5 mg sofran
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 l. s. faina de orez
  • 150 gr crema Fraiche
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 100 gr crevete fierte si curatate
  • 1 l. s. frunze de telina, tocate

Mod de preparare:

  1. Telina se taie in bucati de 5 mm, se pun intr-o tigaie cu unt si se calesc impreuna cu ceapa si usturoiul.
  2. Sofranul si supa limpede se fierb impreuna. Se amesteca vinul alb cu fain ade orez si se toarna in supa. Se fierbe si se pune deasupra crema Fraiche.
  3. Se condimenteaza supa cu sare si piper. Crevetele se adauga la celelalte ingrediente, apoi se presara deasupra cu frunze de telina.

Pofta Buna!

Supa de crevete cu fenicul

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 160 kcal/portie
Se consuma cu bagheta

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 8 crevete (a cate 30-40 gr)
  • 100 gr ceapa
  • 200 gr fenicul
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • 1 l. s. ulei de masline
  • 100 ml vin alb sec
  • 800 ml supa limpede de peste (vezi reteta Supa limpede de peste, sau din plic)
  • 1 l. s. unt
  • sare
  • 2 l. s. ceapa
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • 20 ml Pernod
  • 1 l. s. verdeata de fenicul tocata

Mod de preparare:

  1. Crevetele se scot din cochilie, se taie in bucati mai mici, la fe ceapa si feniculul. Inima feniculului se taie in fasii subtiri.
  2. Coaja de la crevete, usturoiul, ceapa si bucatile de fenicul se pun intr-un castron si se prajesc in ulei de masline; se stropesc cu vin alb, la care se adauga supa limpede. Totul se fierbe 20 minute si se trece prin sita.
  3. Ceapa si fasiile de fenicul se pun intr-un castron si se calesc.
  4. Crevetele se taie in 3 sau 4 bucati si se condimenteaza cu sare si piper. Se calesc 2 minute in unt, apoi se adauga crevetele.

Pofta Buna!

Supa de avocado

Timp de preparare: cca 1/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 avocado coapte, mai mici
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 2 l. s. ceapa tocata
  • 1 l. s. unt
  • 100 ml vin alb
  • 800 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 100 gr smantana
  • sare
  • miere
  • piper alb proaspat macinat
  • 40 ml Noilly Prat
  • 2 rosii

Mod de preparare:

  1. Avocadele se injumatatesc, se indeparteaza samburii, se taie cuburi. Se pune la incins untul, in care se calesc usturoiul si ceapa.
  2. Se stropeste cu vin alb, se adauga supa de legume si se fierbe 5 minute. Se toarna smantana si se condimenteaza cu sare, miere, piper si se omogenizeaza cu Noilly Prat.
  3. Rosiile se oparesc, se decojesc, se indeparteaza samburii si se taie cuburi mici. Supa se bate cu mixerul pana ce devine pastoasa. Jumatate din cuburile de avocado se adauga la compozitie si se bate din nou supa; apoi se incalzeste, dar nu se mai fierbe.
  4. Rosiile si cuburile de avocado ramase se pun in supa cu putin timp inainte de a fi servita.

Pofta Buna!

Supa de dovleac Zucchini

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 400 kcal/portie
Se consuma cu paine de casa

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 cepe
  • 2 l. s. unt
  • 600 gr dovleac
  • 200 gr ciuperci proaspete
  • 300 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • zeama de la o lamaie
  • 4 l. s. pasta de rosii
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • 400 ml vin alb
  • 200 gr smantana
  • amidon
  • 1 l. s. verdeturi proaspete, tocate (oregano, busuioc, frunze de patrunjel)
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. piper Cayenne
  • zahar
  • pentru ornat o crenguta verde

Mod de preparare:

  1. Ceapa se toaca fin. Intr-o tigaie se pune untul la incins si se prajeste ceapa.
  2. Dovleacul se injumatateste si se scot samburii. Miezul se taie fasii.
  3. Ciupercile se taie fasii si se stropesc cu zeama de lamaie.
  4. Ciupercile si pasta de rosii se pun peste ceapa. Se freaca usturoiul cu sare si impreuna cu dovleacul si cu vinul se toarna peste ciuperci si pasta de rosii. Toate se pun intr-o cratita si se fierb 1/4 ora.
  5. Se adauga intai supa de legume, apoi smantana si se leaga cu amidon.
  6. Se ia de pe foc, se presara cu verdeturi si se condimenteaza cu sare, piper, piper Cayenne si zahar. Se orneaza cu o crenguta verde.

Pofta Buna!