Mancare scazuta de varza acra

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 320 kcal/portie
Se consuma cu vin alb

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • 2 cepe mari, taiate mare
  • 50 gr unt sau margarina
  • 375 gr mere, taiate in cuburi
  • 750 gr varza acra
  • 1/4 l suc de mere
  • 2 cuisoare
  • 1 v. d. c. zahar
  • 1 v. d. c. piper proaspat macinat
  • 50 gr stafide
  • 250 fr cartofi, taiati in cuburi
  • sare
  • 1/8 l vin alb

Mod de preparare:

  1. Ceapa se prajeste in unt.
  2. Se adauga merele, varza acra, sucul de mere, condimentele, stafidele si se calesc 20 de minute intr-un vas acoperit.
  3. Cartofii se pun deasupra si se fierb in continuare 1/4 ora, la foc redus.
  4. Se condimenteaza dupa preferinta cu sare, piper si vin.

Pofta Buna!

Supa Borsch

Timp de preparare: cca 1 ora
Cca 250 kcal/portie
Se consuma cu paine neagra

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 50 gr usturoi verde
  • 50 gr telina
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 sfecle rosii
  • 250 gr cartofi
  • 2-3 l. s. unt
  • 100 gr varza acra
  • 2 l. s. pasta de rosii
  • 1,2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 1 foaie de dafin
  • 1 l. c. chimen
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • cuisoare
  • 150 gr smantana

Mod de preparare:

  1. Se toaca marunt ceapa si usturoiul. Legumele se taie in cuburi mici. Cartofii se curata si se taie in cuburi.
  2. Untul se pune intr-o cratita la incins, se prajeste usturoiul, se adauga ceapa. Restul legumelor, fara cartofi, se pun peste ceapa si se calesc.
  3. Varza acra se despica si impreuna cu cartofii se adauga la legume. Se toarna pasta de rosii si supa limpede.
  4. In compozitie se pun foile de dafin, chimenul si se condimenteaza cu sare, piper si cuisoare. Se fierbe 20 de minute la foc potrivit. Supa se servste cu smantana.

Pofta Buna!

Budinca de orez cu prune uscate

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg prune uscate
  • 150 gr orez
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100-150 gr zahar
  • 15 ml rom
  • 4 oua
  • 30 gr faina
  • 150 gr zahar
  • o cuisoara
  • 2 bucatele scortisoara

Mod de preparare:

  1. Prunele uscate se spala bine in 2-3 ape caldute; se inmoaie de seara intr-un litru de apa calduta, ca sa se hidrateze, apoi se fierb a doua zi in cateva clocote (2 minute), in aceeasi apa in care s-au adaugat mirodeniile.
  2. Orezul, curatat de impuritati si spalat in sita deasa de sarma, se pune la fiert in 750 ml apa (in care au fiert prunele), impreuna cu sarea. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se inmoaie si zeama scade aproape complet, apoi se lasa sa se raceasca.
  3. Albusurile se bat spuma, se adauga 100 sau 150 gr zahar si romul sau o lingura cu zeama de lamaie si spuma se bate, in continuare pana cand se intareste.
  4. Cind orezul este aproape rece, se amesteca untul, galbenusurile, prunele (strecurate de zeama), faina, si, apoi, cu albusurile, prin rasturnare, cu lingura (prunele nu trec printre sarmele telului), de jos in sus, insa nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din albus.
  5. Se rastoarna in cratita, ca si budinca de gris si se coace la fel.
  6. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe platou.
  7. Se serveste calda sau rece, cu siropul in sosiera.
  8. Intr-o tigaie smaltuita, se caramelizeaza zaharul pana cand face putina spuma deasupra, apoi se stinge cu 300 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topeste.
  9. Rece, se serveste (din sosiera) langa budinca.

Pofta Buna!