Cataif

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 1/4 ora

Ingrediente:

Pentru foaie:

  • 3 oua
  • cca 270 gr faina

Pentru sirop:

  • 200 gr zahar
  • 150 ml apa
  • 50 ml rom

Pentru umplutura:

  • 1 kg frisca

Mod de preparare:

  1. Din oua si faina se pregatesc taietei subtiri. Dupa ce s-au uscat taietei se presara intr-o tava mare.
  2. Se coc la cuptor cca 15 min pana cand se rumenesc putin.
  3. In acest timp zaharul se fierbe in 2-3 clocote se pune romul dupa care se stropesc taieteii cu acest sirop.
  4. Se mai lasa la cuptor pana ce absoarbe tot siropul si se leaga ca o foaie.
  5. Foaia se lasa sa se raceasca in tava ca sa se intareasca dupa care se taie in jumate.
  6. O jumatate se taie in patrate de 5/5 cm , pe lumatatea cealalta se pune un strat de 3-4 cm grosime de frisca pe ea se pun patratele in ordinea in care au fost, dupa forma lor trecand cu cutitul prin frisca se taie si foaia de dedesubt.

Pofta Buna!

Aluat clatite I

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 1/2l sifon
  • esenta de rom
  • sare
  • o ceasca ulei
  • faina

Mod de preparare:

  1. Se pregateste un aluat mai subtire (ca o smantana groasa) din oua, sifon, faina care se bat fie cu telul sau se mixeaza, un praf de sare, cativa stropi esenta de rom.
  2. Se incinge o tigaie care in prealabil a fost unsa cu ulei, se toarna cu polonicul din compozitia de mai sus.
  3. Se coace pe o parte, apoi pe cealalta.
  4. Se umplu fie cu dulceata de visine, fie cu marmelada.

Pofta Buna!

Clatite cu spanac

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1 ora

Ingrediente:

  • 1/2 kg spanac
  • 250 gr faina
  • 3 oua
  • 50 ml ulei
  • 30 ml rom
  • 600 ml lapte
  • 200 ml smantana
  • sare

Mod de preparare:

  1. Spanacul bine spalat se fierbe 10 minute numai cu apa retinuta pe frunze (se vor lasa si frunzele in apa) si 1/2 lingurita cu sare.
  2. Dupa ce s-a scurs bine in strecuratoare (presandu-se putin si cu lingura), se trece prin masina de tocat.
  3. Intr-o olita de 2 l, se pun galbenusurile, uleiul, romul (care fragezeste), smantana, spanacul tocat si o lingurita rasa de sare, amestecandu-se bine; se adauga faina si se freaca cu dosul lingurei pe marginea olitei, pana cand compozitia nu mai are cocoloase.
  4. Se dilueaza apoi, cu laptele rece, sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de sifon sau numai cu sifon; se adauga cate putin la inceput si amestecand de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia.
  5. Albusurile se bat spuma si apoi se pun in compozitie, amestecand putin cu un polonic, cu care se va lucra pana la sfarsit.
  6. Romul va face sa ramana compozitia spumoasa, pana cand se termina de copt.
  7. Clatitele se coc in tigaie obisnuita, sau in tigaie de teflon.
  8. Intr-o canita se pun 2-3 linguri cu ulei, in care se tine o pensula, dar nu pe soba. Tigaia se infierbanta goala, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un disc subtire peste flacara, sub tigaie).
  9. Apoi tigaia se ridica si se unge repede cu pensula pe toata suprafata si se mai pune o secunda pe foc; in acel moment, se ia din compozitie cu polonicul cca 50 ml (pentru tigaie mijlocie) cu mana dreapta si cu mana stinga se ridica tigaia. Se toarna compozitia in tigaie, acoperind-o cu un strat subtire (inclinand-o printr-o miscare de rotire, ca sa curga compozitia pe toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, se ia inca putina compozitie si se completeaza golurile. Compozitia va fi mai densa dar nu se mai subtiaza.
  10. Tigaia se aseaza pe foc, lasand-o pana se incheaga bine compozitia si se rumeneste pe margini; se trece, apoi, cu cutitul pe sub clatita, de jur imprejur, (sau cu lopatica de lemn, la tigaia din teflon ca sa nu se zgarie), desprinzand-o de tigaie pana la mijloc.
  11. Dupa ce s-a rumenit pe partea de dedesubt, se introduce lama cutitului sau lopatica din lemn sub clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o miscare rapida se intoarce pe partea cealalta care se va coace pana cand se va rumeni.
  12. Daca clatita s-a prins de tigaie, se va trece pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita , ca sa se scurga putin untdelemn sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca. Pe masura ce s-au copt, clatitele se pun intr-o cratita (potrivita cu marimea lor), acoperita, care se aseaza pe un vas cu apa fierbinte, pastrandu-le calde.
  13. Clatitele cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase. Se pot umple cu branza telemea rasa sau cu sunca tocata amestecata cu smantana, impachetandu-le ca sarmalele.
  14. Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute inainte de servire, ca sa se infierbante clatitele.
  15. Se servesc ca fel intai.

Pofta Buna!

Prajitura cu zahar ars

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 450 gr faina
  • 75 gr zahar tos
  • 125 gr unt
  • 100 ml smantana
  • un ou
  • o lingurita de praf de copt

Mod de preparare:

  1. Intr-o tigaie zaharul se caramelizeaza in culoarea maro deschis dupa asta se stinge cu 150 ml apa fierbinte pana se topeste tot zaharul.
  2. Untul se amesteca cu oul, smantana si siropul de zahar ars apoi se adauga faina si praful de copt amestecand bine toate fara sa se framante prea mult.
  3. Se imparte aluatul in 4 parti se coc.
  4. Foile reci se ung cu crema sau cu orice crema de tort.
  5. Se lasa sa se raceasca dupa care se pudreaza cu zahar.

Pofta Buna!

Pasteta de ficat cu ciuperci

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300 gr ficat de vitel sau pasare
  • 1/4 kg ciuperci albe
  • 1/4 kg carne de vitel si 1/4 carne de porc mai slaba
  • 50 gr slanina afumata
  • o ceapa mare
  • 100 ml smantana dulce
  • 4 oua
  • 2 linguri rom sau coniac
  • condimente de pasteta
  • sare

Mod de preparare:

  1. Carnea impreuna cu ceapa calita, un minut in ulei, ciupercile bine spalate si slanina se trec prin masina de tocat de 2 ori.
  2. La tocatura se adauga romul sau coniacul, sarea, toate condimentele, sau, dupa preferinta, galbenusurile si smantana si se amesteca bine.
  3. Albusurile, batute cu spuma, se amesteca cu compozitia usor, prin rasturnare, cu ajutorul telului.
  4. In forma (sau formele), unsa bine cu unt solid, se pune jumatate din compozitie, apoi ficatul taiat in felii de 1 cm grosime care se presara cu condimentele si apoi, cealalta jumatate de tocatura; se niveleaza si se preseaza putin cu lingura ca sa nu ramana goluri in interior.
  5. Forma se introduce in cuptorul bine infierbantat, neacoperita, in tava cu apa fierbinte.
  6. Pasteta se lasa sa se coaca cca o ora. Dupa 30 minute, cand s-a ridicat bine, focul se reduce la mijlociu; daca s-a rumenit prea mult, se acopera cu o hartie.
  7. Se lasa in tava pana cand se raceste, apoi se trece cu cutitul pe margini, se acopera cu platoul de servit si, apoi, se rastoarna.

Pofta Buna!

Pasteta cu sunca

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 300 gr sunca slaba
  • 3 oua
  • 100 gr ciuperci
  • 150 gr unt
  • 100 ml smantana groasa (se poate inlocui cu 50 gr unt)
  • 5-6 sardele
  • 80 gr ceapa
  • condimente de pasteta

Mod de preparare:

  1. Ceapa rasa fin se caleste, un minut, in 50 gr unt si se adauga ciupercile bine spalate, taiate cat mai marunt, 1/2 lingurita cu sare si condimentele, lasandu-le sa fiarba, acoperite la foc mic, pana cand scade apa ce o lasa; daca este nevoie se adauga 1-2 linguri cu apa, pana cand se inmoaie bine.
  2. Cand sunt gata, trebuie sa fie bine scazute. Ouale fierte tari se curata de coaja. Sunca se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu ciupercile reci.
  3. La tocatura se adauga galbenusurile bine zdrobite cu furculita, albusul taiat mai mare, smantana si sardelele, amestecandu-le bine toate cu restul de unt (frecat pana ce se inmoaie); se adauga dupa gust, sare fina.
  4. Pasta se foloseste pentru sandwichiuri sau se aranjeaza pe platou ca si pastetele.

Pofta Buna!

Crochete din oua

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 3-4 oua fierte tari
  • o lingura smantana groasa (50 ml)
  • o lingurita cu varf patrunjel taiat marunt
  • un varf de cutit piper
  • 1/2 lingurita sare fina
  • un ou crud
  • 100 g franzela
  • 30 g unt sau ulei
  • 20 g faina
  • o ceapa mica

Mod de preparare:

  1. Ouale, taiate cat mai marunt, se amesteca cu oul crud, franzela fara coaja, inmuiata bine in apa rece si stoarsa, smantana, ceapa taiata marunt si calita, un minut, in unt sau ulei, piperul, sarea, faina si patrunjelul se amesteca bine.
  2. Se ia cate o lingurita cu varf din compozitie si se formeaza crochete care, apoi, se trec bine prin faina si se prajesc.
  3. Se pastreaza calde pe un vas cu apa fierbinte.
  4. Se servesc cu sote-uri calde de legume: morcovi, spanac, cartofi, mazare, etc., sau cu mancare de legume fara carne, sau numai cu sosuri de rosii sau macris, piure de spanac etc., ca fel intai, sau ca fel doi, dupa supa sau ciorba.

Pofta Buna!

Crochete de gris

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 750 ml lapte
  • 100 gr gris
  • un varf de cutit sare
  • coaja rasa de lamaie sau o lingurita gem din coji de portocale
  • 1 ou
  • faina
  • pesmet
  • ulei

Mod de preparare:

  1. Intr-o craticioara de 1 l se pune laptele sa fiarba (dar nu direct pe flacara).
  2. Cand clocoteste, se adauga grisul in forma de ploaie care se lasa sa fiarba 5-6 minute, amestecand mereu pana se ingroasa.
  3. Cand este aproape rece, se adauga oul intreg, coaja de lamaie sau gemul din coji de portocale, sau vanilie pentru aroma.
  4. Se ia cate un varf de lingurita din compozitie si, pe foaia de naylon, presarata cu faina sau pesmet, se formeaza crochete de 5-6 cm lungime sau papanasi de 1 cm grosime.
  5. Cand toate sunt gata, se incalzeste tigaia goala, 3-4 minute si in ea se pune, apoi ulei intr-un strat de 2-3 mm grosime.
  6. Crochetele se rumenesc frumos si se servesc calde, pudrate cu zahar cu vanilie.
  7. Sunt bune si reci.

Pofta Buna!

Papanasi din lapte batut

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 1/2 ora

Ingrediente:

  • 200 ml iaurt sau lapte batut
  • 50 gr gris
  • 30 gr unt
  • un ou
  • un varf de cutit sare
  • coaja de lamaie
  • 3 linguri ulei sau 50 gr unt
  • 30 gr pesmet
  • zahar pudra
  • vanilie

Mod de preparare:

  1. Intr-o craticioara se freaca bine iaurtul sau laptele batut cu oul intreg, untul, sarea coaja de lamsie si grisul; craticioara se trece apoi pe foc si se amesteca intruna, 8-10 minute, pana cand fierbe grisul si se ingroasa compozitia.
  2. Se poate consuma ca atare sau se lasa sa se raceasca putin.
  3. Intre timp se prajeste putin pesmetul in 50 g unt, apoi se iau cu lingura din compozitie galuste lunguiete, care se asaza la marginea pesmetului (ca sa nu se incarce prea tare), se intorc usor cu lingura, deoarece compozitia este moale si se aseaza intr-un vas termorezistent unele linga altele (nu suprapuse).
  4. Se pudreaza cu zahar vanilie si vasul se introduce in cuptor, unde se lasa 5-6 minute ca sa se infierbante papanasii, apoi se servesc.

Pofta Buna!

Papanasi

Dificultate medie
Timp de preparare: cca 3/4 ora

Ingrediente:

  • 1/4 kg branza de vaci
  • un ou
  • coaja rasa de lamaie
  • 30 gr faina
  • 1 varf de cutit sare
  • zahar pudra
  • vanilie
  • 30 ml ulei

Mod de preparare:

  1. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se freaca bine cu dosul furculitei, pana cand se omogenizeaza (cca 2 minute).
  2. Compozitia se pune pe o foaie de naylon, presarata cu 1-2 linguri de faina; din ea se formeaza un sul gros care, apoi se taie in 12 bucati. Fiecare bucata se ruleaza prin faina, dandu-i forma rotunda si plata de chiftea, cu grosimea de 1 cm.
  3. Cand toate sint gata, se infierbanta tigaia goala, 3-4 minute (dar nu direct pe flacara) , la foc mijlociu, si in ea se pun 2 linguri cu ulei (30 ml); imediat, se aseaza papanasii, unii langa altii, cati incap, neinghesuiti.
  4. Se prajesc pe o parte, 1-2 minute, pana se rumenesc, apoi se intorc, cu lama cutitului, pe partea cealalta si se prajesc la fel; daca este nevoie, se pun inca 1-2 linguri cu ulei, ca papanasii sa nu se lipeasca de tigaie.
  5. Toata operatia dureaza 10-15 minute.
  6. Se servesc imediat, pudrati cu zahar si vanilie.

Pofta Buna!