Supa de spanac

Timp de preparare: cca 1/2 ora
Cca 300 kcal/portie
Se consuma cu paine alba

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 350 gr spanac
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 40 gr ceapa tocata
  • 2 l. s. unt
  • 600 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 200 gr smantana
  • sare
  • putin piper proaspat macinat
  • nucsoara

Pentru galustele din branza:

  • 100 gr branza de vaci
  • 1 galbenus de ou proaspat
  • 50 gr paine alba rasa fin

Mod de preparare:

  1. Se fierbe spanacul in apa cu sare, se strecoara si se lasa sa se scurga.
  2. Se pune intr-o cratita untul la incins, se prajesc usturoiul si ceapa; se aduga frunzele de spanac si se completeaza cu supa de legume.
  3. Se fierbe la foc mic 1/4 ora. Supa se bate cu mixerul, pana se obntine o pasta, care se trece printr-o sita. Se adauga smantana si se fierbe din nou. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.
  4. Se amesteca branza cu galbenusul, cu paine a alba si se condimenteaza. Din aluat se formeaza cu ajutorul unei lingurite galuste si se fierb usor in apa sarata aproximativ 5 minute. Galustele se scurg si se servesc in supa.

Pofta Buna!

Supa fina de salata

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 280 kcal/portie
Se consuma cu franzela

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 2 l. s. unt sau margarina vegetala
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 capatana de salata
  • 1/2 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 1 ceasca cu smantana

In plus:

  • apa cu otet
  • 4 oua
  • 2 l. s. hasmatuchi tocat fin

Mod de preparare:

  1. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins. Ceapa se toaca marunt si se prajeste.
  2. Se desfac frunzele de salata si se adauga la acestea.
  3. Se incorporeaza in supa de legume si se bate cu mixerul sau cu telul, pana obtine consistenta unui piureu.
  4. Se incalzeste din nou, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se amesteca bine cu smantana.
  5. Se fierb ouale in apa cu otet. Se toarna supa in farfurii, iar deasupra se pun ouale. Se presara cu hasmatuchi.

Pofta Buna!

Supa de sparanghel

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 425 kcal/portie
Se consuma cu paine prajita

Ingrediente pentru 4 portii:

  • cate 500 gr sparanghel verde si alb
  • 750 ml supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 150 gr smantana dulce
  • sare
  • piper
  • zahar
  • zeama de lamaie

Galuste din mei:

  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 75 gr fulgi de mei
  • 1 ou
  • 1 l. s. cascaval ras
  • sare
  • nucsoara
  • hasmatuchi

Mod de preparare:

  1. Se curata sparanghelul si se taie in bucati. Se fierbe in supa de legume.
  2. Se adauga smantana. Se condimenteaza cu sare, piper, zahar si zeama de lamaie.
  3. Pentru prepararea galustelor, se pune apa cu untura la fiert. Fulgii de mei se pun in apa si se lasa sa fiarba 2-3 minute. Se ia vasul de pe foc, se adauga oul si cascavalul si se condimenteaza cu sare si nucsoara. Cu lingurita se formeaza galuste mici si se fierb in apa sarata aproximativ 10 minute, la foc redus.
  4. Se pun galustele in supa si se orneaza cu frunze de hasmatuchi.

Pofta Buna!

Supa de verdeturi

Timp de preparare: cca 3/4 ora
Cca 370 kcal/portie
Se consuma cu chifle

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 300 gr spanac proaspat
  • 100 gr frunze de urzica
  • 50 gr macris
  • 1 capatana de salata mijlocie
  • 3/8 l supa limpede de legume (vezi reteta Supa limpede de legume, sau din plic)
  • 2 l. s. unt sau margarina
  • 1 ceapa mijlocie
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 v. d. c. nucsoara
  • 80 gr smantana
  • 4 galbenusuri proaspete

In plus:

  • 4 felii de paine graham
  • 4 l. s. unt sau margarina vegetala

Mod de preparare:

  1. Se taie marunt spanacul, urzica, macrisul si salata.
  2. Untul sau margarina se pune intr-o cratita la incins. Ceapa se toaca fin si se prajeste pana devine sticloasa.
  3. Se adauga frunzele de verdeturi, iar deasupra se toarna supa de legume.
  4. Supa se fierbe, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, dupa care se paseaza cu mixerul. Se pune din nou in vas si se incalzeste.
  5. Se freaca bine smantana cu galbenusurile, supa se ia de pe foc si i se adauga aceasta compozitie.
  6. Feliile de paine se taie cuburi mici, se prajesc in unt, dupa care se pun in supa si se serveste.

Pofta Buna!